Maliye'den Türkeş'in gizli hesabına takip

Güncelleme Tarihi:

Maliyeden Türkeşin gizli hesabına takip
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2001 00:00


Eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in İngiltere'deki Deutsche Bank hesabında bulunan 575 bin mark, 845 bin dolar ve 367 bin sterlinin çekilmesi üzerine açılan davayı, Maliye de vergi boyutuyla takip ediyor. Mahkeme sonrasında Maliyeciler de Türkeş'in iki kızına söz konusu mirasın veraset ve intikal vergisini soracak. Türkeş'in iki kızının ödemesi gereken vergilerin toplamı 121 milyar lirayı buluyor.

Türkeş'in birinci eşlerinden olan kızları Umay Günay ve Ayzıt Türkeş'in bu parayı vekaletle çektikleri iddiasıyla ikinci eşi Seval Türkeş ve çocuklarının Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtıkları dava sürerken, Maliye Bakanlığı da olayın tarafı oldu.

Gelirler Genel Müdürlüğü, olayın vergi boyutu üzerinde duruyor. Mahkemenin vereceği karar doğrultusunda söz konusu paraların Umay Günay ve Ayzıt Türkeş tarafından alındığı kesinleştiğinde Maliye Bakanlığı da, veraset ve intikal vergisi için girişime başlayacak.

Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri, ölen bir kişinin çocuklarına ya da diğer mirasçılarına bıraktığı mal ve nakit değerlerin veraset ve intikal vergisi çerçevesinde beyan edilmesi ve ortaya çıkan verginin de ödenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Cezalı vergi alınacak

Yetkililer, mahkeme kararının hemen ardından söz konusu para için Türkeş'in ikametgahının bulunduğu yerin bağlı olduğu vergi dairesinin veraset ve intikal vergisi için harekete geçeceğini belirtiyor. Eğer, o tarihe kadar bu para için beyanda bulunulmamışsa, Türkeş'in iki kızı hemen beyana davet edilecek ve kendilerine 15 gün süre verilecek. Bu süre içinde mirasçılar, Türkeş'ten kalan para için beyanname verecek ve mevcut dilimlere göre veraset ve intikal vergisi ödeyecek.

Buna rağmen mirasçılar, alınan para için bildirimde bulunmazsa, o zaman vergi ziyaı durumu ortaya çıkacak ve söz konusu vergi Türkeş'in yakınlarından cezalı şekilde tahsil edilecek.

Türkeş'in iki kızının, İngiltere'deki Deutsche Bank hesabından çektikleri belirtilen paralar için 121 milyar lira veraset ve intikal vergisi vermeleri gerekiyor. (aa)




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!