Maliye’den risk analiz merkezi

Güncelleme Tarihi:

Maliye’den risk analiz merkezi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2017 23:03

VERGİDE kayıp kaçağın azaltılması için yeni bir risk analiz merkezi kurulması planlanıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) risk merkezinin kurulmasında yaşanan somut olayların etkili olduğu belirtildi. Bir galericinin iade almak için su damacana faaliyeti şirketi kurduğu ve fazladan iade aldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

GİB bünyesinde daha önce risk analizlerini yapmak için çeşitli birimler vardı. Vergi ambarı denilen bu sisteme başta bankalar olmak üzere birçok kanaldan bilgi aktarılıyor ve çapraz kontroller yapılıyordu. 2011’de Maliye Bakanlığı denetim birimlerini tek çatı altında toplayan Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı oluşturulunca risk merkezi de buraya geçti. Gelir İdaresi Başkanlığı ise son dönemde yaşanan bazı suistimaller nedeniyle yeni bir risk merkezi kurulması için harekete geçti. Bu ise bir galericinin araç satışından Maliye’ye yaptığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemesinin karşılığını daha fazla almak için yüzde 1 KDV’ye tabi olan damacana su faaliyeti ile ilgili şirket kurması sebep oldu. Böylece araç satışından yüzde 18 ÖTV öderken, yüzde 1 KDV’ye tabi damacana suyu işinden ise geriye kalan yüzde 17’lik kısmı fazladan iadesini talep etti. Bunun üzerine yeni bir risk analizi merkezi kurulması kararlaştırıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulacak risk analizi merkezinde faaliyet grupları ve sektörler itibariyle mükellefler analiz edilecek. Yapılacak karşılaştırmalarla vergilemede muhtemel risk alanları tespit edilecek. Böylece ödenmesi gereken vergilerin doğruluğu sağlanacak. 

Haberin Devamı

TEMASSIZ VERGİ DAİRESİ
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın diğer bir projesi de temassız vergi dairesi. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın 2018 yılı bütçe tasarısını sunumunda yer alan projeyle, mükelleflerin vergi dairesine gitmeden tüm işlemlerini gerçekleştirmesi hedefleniyor.

BAKMADAN GEÇME!