Maliyeden muhtarlara mektup

Güncelleme Tarihi:

Maliyeden muhtarlara mektup
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2006 09:48

Adana Vergi Dairesi Başkanlığı, muhtarlara mektup göndererek, çiftçilerin belge düzenine uymaları için destek istedi.

Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce çiftçilere mektup göndererek, vergi yönünden yükümlülüklerini hatırlattıklarını belirtti.
Acar, bazı çiftçilerin okuma-yazma bilmediklerini, bazılarının bilse de vergiyle ilgili düzenlemelerden bilgisinin olmadığını ancak, ilgili muhtarların bu bilgi eksikliğini kapatacaklarına inandığını vurguladı.
Köy ve mahallelerinde devlete uzanan ilk basamak olan muhtarların sorumluluklarının bilincinde olduklarına inandığını anlatan Acar, “Bu nedenle mektup gönderdiğimiz muhtarlarımızdan çiftçilerimizin belge düzenine uymaları konusunda yardım ve destek istedik” dedi.
Acar, köy ya da mahallede herkesin görebileceği yere asılmasını da istediği mektubunda, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belge alma, verme, saklama ve ibraz yükümlülüklerine uymayan çiftçilerin, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen avans, kredi, sübvansiyon, prim gibi ayni ve nakdi destek unsurlarından yararlanamayacaklarını vurguladı.
Bir yıl içerisinde belge düzenine uymadığı tespit edilen çiftçilerin, izleyen yıldan itibaren bir yıl süre ile Doğrudan Gelir Desteği alamayacağını anlatan Acar, şunları kaydetti:
“Bundan böyle çiftçilerimiz nezdinde de sıklıkla denetimler yapılacak olup bir yandan cezalı duruma düşmemek, diğer yandan Doğrudan Gelir Desteği gibi destek unsurlarından mahrum kalmamak için, çiftçilerimiz sattığı ürünler için mutlaka müstahsil makbuzu almalı. Alınan belgeler de 5 yıl süreyle saklanmalı.”

-ÇİFTÇİLERİN VERGİLENDİRİLMESİ-

Acar, zirai faaliyetten doğan kazançların ne şekilde vergilendirileceği 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 53 ve müteakip maddelerinde hükme bağlandığını anımsatarak, şöyle devam etti:
“Buna göre işletme büyüklüğü 500 dönümü aşan çiftçiler ile bir biçerdöver veya 10 yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usulde vergilendirilir.
Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler bu kazançları için beyanname vermezler ancak, çiftçiler her halükarda elde ettikleri zirai kazançları kesinti yapılmak suretiyle vergilendirilmek zorundadırlar.
Gelir Vergisi Kanununun 94'üncü maddesinin 11'inci fıkrasına göre, Ticaret Borsalarında tescil ettirilerek satın alınan zirai mahsuller için yüzde 2, tescil ettirilmeden satın alınan zirai mahsuller için yüzde 4 tutarında vergi alınmaktadır.”
Acar, her sektörde olduğu gibi önümüzdeki dönemde yapılacak olan denetimlerin zirai kazanç elde edenleri de kapsayacağı dikkate alınarak, çiftçilerin kanuni sorumluluklarını daha titizlikle yerine getirilmelerini beklediklerini bildirdi.
Acar, zirai kazançların vergilendirilmesi konusunda bilgi sahibi olmak isteyenlerin Vergi Dairesi Başkanlığı'nın Alo Maliye 189 hattını arayabileceklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!