Maliye'den "doğru beyanda bulunun" uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Maliyeden doğru beyanda bulunun uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2005 11:47

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü, bütün mükellefleri gelir ve kurumlar vergisi için "doğru beyanda" bulunmaları konusunda uyardı. Düşük beyanda bulunan mükellefler Mayıs ayından itibaren incelemeye alınacak.

Haberin Devamı

Kısa adı VEDOP olan Vergi Daireleri Otomasyon Projesinin ikinci ayağının da devreye girdiğini hatırlatan Gelir İdaresi, bundan sonra vergi kaçıranların çok daha kolayca yakalanabileceğini belirterek, oda ve birliklerden, kendi mensuplarını bu konuda uyarmalarını talep etti.

Bu yıl, belirli limiti aşan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi beyannamelerini elektronik ortamda vermeleri zorunluluğunu da getiren Gelir İdaresi, vergi dairelerine de beyan döneminde mükelleflere kolaylık sağlanması, ancak doğru beyanda bulunmaları için de uyarılması talimatını verdi.

Bu arada Ankara gibi bazı illerde beyan dönemi boyunca vergi dairelerinin öğle tatili yapmadan kesintisiz hizmet vereceği bildirildi.

Haberin Devamı

VERİ AMBARI DA DEVREDE

Geçen yıl vergi beyan döneminde kullanılmaya başlanan ve vergi öncesi karlılık durumunu gösteren favök rasyoları, bu yıl da devrede olacak.

İdare, söz konusu bilgileri bu yıl beyannamelerle birlikte alıyor. Favök verileri ışığında geçen yıl yeni bir denetim başlatan İdare, bu yıl VEDOP-2'nin yardımıyla daha geniş kapsamlı bir inceleme yapacak.

Mayıs ayından itibaren de beyannameler üzerinde çapraz kontroller başlatılacak. Bu işlem için yine otomasyon projesinin bir parçası olan Veri Ambarı'ndan yararlanılacak. Çapraz kontroller sırasında, mükelleflerin beyan ettiği gelir ile 2004 yılı içindeki harcamaları ve banka hareketleri karşılaştırılacak. Durumu şüpheli olan ve daha detaylı inceleme gerektirenler, bu defa vergi inceleme memurlarına havale edilecek.

EV SAHİPLERİNİN DURUMU

Bu arada vergi kontrolleri sırasında, ev sahiplerinin durumu da ayrıca değerlendirilecek.

Bu amaçla belediyelerden emlak vergisi beyanlarına göre birden fazla evi olanların listesini isteyen İdare, bunları Veri Ambarına yüklüyor. 15 Mart'a kadar sürecek beyan döneminin ardından gayrimenkul sermaye iradı beyannameleri ile Veri Ambarındaki bu bilgiler karşılaştırmaya alınacak. Tespit edilen farklılıklar, Defterdarlıklara gönderilecek ve beyan edilmeyen kira gelirleri için işleme geçilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!