Maliye'den belediyeler için özel vergi önerisi

Güncelleme Tarihi:

Maliyeden belediyeler için özel vergi önerisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı Baş Hesap Uzmanı Şakir Dorukkaya, ‘‘Mahalli İdarelerin Mali Yapılarının Yeniden Düzenlenmesi’’ raporu hazırladı. Raporda, belediyelerin gelirinin artırılması için yeni vergiler önerildi.

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu tarafından hazırlanan bir rapor, belediyelerin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için, bazı yeni vergilerin uygulamaya konulması gereğini ortaya koydu. Baş Hesap Uzmanı Şakir Dorukkaya tarafından gerçekleştirilen araştırma sonucu hazırlanan, ''Mahalli İdarelerin Mali Yapılarının Yeniden Düzenlenmesi'' konulu rapora göre, Türkiye'de merkezi idare ile mahalli idareler arasındaki yetki, görev ve sorumluluklara ilişkin yeterli düzenlemelerin bulunmayışı büyük bir sorun oluşturuyor. Raporda, şu öneriler yeraldı:

ÇÖP VERGİSİ:

Çevre Temizlik Vergisi, isteyenin beyan edip de ödediği bir vergi durumuna geldi. Sözkonusu verginin diğer batılı ülkelerde olduğu gibi ilgili idare tarafından su faturaları benzeri mükelleflere salınması, vergi kaybını asgariye indiren en gerçekçi çözüm olur.

KONAKLAMA VERGİSİ:

Günümüzde sıkça tartışılan olgulardan birisi de göçleri önlemek ve sağlıklı bir kent yapısı oluşturmak için şehirde oturmanın bir bedeli esprisinden hareketle ‘‘hemşehrilik vergisi’’ alınmasıdır. Bunun yerine, tatil köyü, pansiyon gibi tesislerin ‘‘Konaklama vergisi’’ne tabi olmaları daha sağlıklı olur.

RANT VERGİSİ:

Yapılacak bir düzenlemeyle, belediye sınırları içinde 10 yıl içinde satışı yapılan bina, arsa ve arazilerin son emlak vergisi değerlerinin yüzde 1-2'si oranında bir tür gayrımenkul kıymet artış vergisi ihdas edilerek, geliri belediyelere aktarılabilir.

EĞLENCE VERGİSİ:

Gerek resmi ve gerek özel televizyonlardan da vergi alınmalı. Meslek vergisi yeniden düzenlenmeli. Motorlu taşıtlar vergisi belediyelere tahsis edilmeli.

Maliye'ye göre belediyeler bu vergilerle kurtulacak

Tatil köyü ve pansiyon gibi yerlerden konaklama vergisi alınsın.

Çöp Vergisi, su faturası gibi tahsil edilsin.

Gayrimenkul rantlarına yüzde 1-2 değer artış vergisi gelsin.

Meslek Vergisi yeniden düzenlensin.

Motorlu Taşıtlar Vergisi belediyelere bırakılsın.

Televizyonlardan yerel yönetim vergisi alınsın.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!