Maliye vergi kimlik numarasını hatırlattı

Güncelleme Tarihi:

Maliye vergi kimlik numarasını hatırlattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2001 11:43

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü, vergi kimlik numaralarının bankacılık işlemlerinde uygulanmasına ilişkin Türkiye Bankalar Birliği`ni (TBB) bilgilendirdi.

Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Namık Kemal Uyanık imzasıyla, TBB`nin Internet sitesinde yer alan yazıda, bir banka şubesinde aynı kişinin, aynı gün, aynı kişiye toplamları istisna edilen miktarı aşan birden fazla limit altında havale göndermesi veya bu kişinin havale alması halinde, vergi kimlik numarasının tespiti ve kullanımı gerektiği belirtildi.

Yazıda, şu noktalara dikkat çekildi:

  • Çek işlemleri için geçiş dönemi koşulları dikkate alınarak hazırlanan ve TBB`ye gönderilen 28 Ağustos 2001 tarih ve 45708 sayılı yazıyla, gerçek kişi müşterilere çek tahsilatı konusunda sağlanan kolaylık, 30 Kasım 2001 tarihinde son bulacağından bu konuda üyelerin uyarılması faydalı olacaktır.

  • Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü, TBB ve bazı üyelerden sadece vergi kimlik numarası olan hesap ve işlemlere ilişkin bilgileri istemeyecek, gerek görmesi halinde tüm hesap ve işlemlere ilişkin bilgileri isteyebilecektir.

  • Banka müşterilerince ibraz edilen belge ve beyan edilecek bilgilerin doğruluğunun kontrolünü sağlamak amacıyla, vergi kimlik numarası almış kişilerin bu numaralarının yanı sıra adreslerinin de elektronik ortamda bildirilmesi ve aralıklarla güncellenmesi talebi Vergi Usul Kanunu`nun 5. Maddesi hükmü uyarınca mümkün değildir. Ayrıca, TBB üyelerince Genel Müdürlüğe gönderilecek bilgiler arasında vergi kimlik numaralarının yanı sıra kayıtlardaki en son adresler de yer almalıdır.

    YURTDIŞINDA YERLEŞİK KİŞİLER

  • Yurtdışında yerleşik kişilere verilecek hizmetler için vergi kimlik numarası aranmayacaktır. Ancak, dar mükellefiyete tabi gerçek ve tüzel kişilerden Türkiye`de işyeri olan veya daimi temsilci bulunduranlar, yapacakları bankacılık ve diğer mali işlemlerinde, kendilerinin veya daimi temsilcilerinin adına alınmış vergi kimlik numaralarını kullanacaklardır.

    Finansal kurumların yabancı ülkelerdeki şube ve acentelerinde bankacılık ve diğer mali işlemleri gerçekleştirecek olan bu ülkelerdeki yerleşik kişilere verilecek hizmetlerde, vergi kimlik numarası aranmayacak.

    Yurtdışında yerleşik bulunan, bulundukları ülkede çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının işlemlerinde, tasarruflarını Türkiye`ye çekmek amacıyla, vergi kimlik numarasının tespiti ile kullanımı zorunlu değil.

    T.C vatandaşı olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilerin, tebliğ kapsamındaki işlemleri yapmaları halinde vergi kimlik numaralarını ibraz etmeleri gerekmektedir.

    Doğumla Türk vatandaşlığını kazanmış olup da sonradan Bakanlar Kurulu`ndan çıkma izni almak suretiyle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişilere, gerekli belgelerle vergi dairesine müracaat etmeleri halinde vergi kimlik numarası verilecek. Bu statüde bulunan kişiler, vergi kimlik numaralarını kullanarak işlem yapabilirler.

    DİPLOMATİK VE KONSÜLER MİSYONLAR

    Türkiye`de bulunan diplomatik ve konsüler misyonların, tüzel kişiliklerine ait hesap ve işlemlerde vergi kimlik numarasının kullanımının şu anda zorunlu olmadığı belirtilen yazıda, bu kişilere ait hesap ve işlemleri yapmakla görevli kişilerin, kimlik bilgilerinin misyonca onaylanmış bir yazı ile bankalara bildirilmesi halinde de vergi kimlik numarası şartı aranmayacağı kaydedildi.

    Türk ve yabancı uyruklular dahil misyonlarda çalışan görevlilerin, Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği kapsamındaki işlemleri bireysel olarak kendi nam ve hesaplarına yapmaları veya bu işlemlere muhatap veya taraf olmaları halinde de vergi kimlik numarası kullanmalarının zorunlu olduğuna işaret edilen yazıda, şu bilgilere yer verildi:

  • Vergi mevzuatı açısından sahiplerinden bağımsız ayrı bir hukuki tüzel kişiliğe sahip kurumlar olan şirket işlemleri şirkete ait, gerçek kişinin işlemleri ise gerçek kişiye ait vergi kimlik numarası altında izlenecek.

    Şirket ortaklarının, kendi nam ve hesaplarına yapacakları işlemlerde ortağı oldukları şirketin vergi kimlik numarasını kullanmaları mümkün değil.

  • Serbest bölgelerde faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişilerin, serbest bölgeler dahil, bankacılık ve mali işlemler yapmaları halinde vergi kimlik numarası almaları ve kullanımı zorunludur.

  • Yetkili müesseselerin, 3 bin ABD doları veya muadili efektif/döviz alış işlemleri ile sözleşmelerinde işlemi yapmadan önce müşteri vergi kimlik numarası tespit etmeleri, vergi numarasını ilgili belge ile kayıtlarda kullanmaları gerekmektedir.

  • Sosyal Sigortalar Kurumu prim tahsilatları sırasında, vergi kimlik numarası aranacaktır.

  • Hangi isim altında olursa olsun tahsildar, kurye ve benzeri bir firma çalışanının firma hesabına bağlı olsun veya olmasın firma adına işlem yapması halinde, yabancı para alım-satımı dahil yapılan tüm işlemlerin vergi kimlik numarasıyla ilişkilendirilmesi gerekmektedir.

    Bu kişiler, kendilerine ait olmayan hesap ve işlemlerde şahsi vergi kimlik numaralarını kullanmaları halinde sorumlu tutulacaklardır.
  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!