Maliye, otogazda 30 trilyon kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Maliye, otogazda 30 trilyon kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

GELİRLER Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, LPG'den alınan KDV'nin yüzde 40'a çıkarılmasının zorunlu bir düzenleme olduğunu belirterek, ‘‘Ucuz LPG, otomobiller için değil, mutfak tüpleri için planlanmıştı’’ dedi. Hamzaçebi, düzenleme ile 30 trilyon liralık gelir elde edileceğini açıkladı.

MALİYE Bakanlığı Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, LPG'den alınan KDV'nin yüzde 40'a çıkarılmasının ‘zorunlu bir düzenleme’ olduğunu söyleyerek, ‘‘Ucuz LPG, sadece mutfaklarda kullanılan tüpler için planlanmıştı. Ama hiç hesapta olmayan bir sektör ortaya çıktı. Devletin ciddi gelir kaybı oldu’’ dedi. Hamzaçebi, düzenleme ile 30 trilyon liralık gelir elde edileceğini açıkladı.

LPG'nin ucuzluğu nedeniyle taksilerin yanısıra, diğer araçların da LPG'ye dönüşüm yaptırdığını belirten Hamzaçebi, şunları söyledi:

‘‘LPG'li araçlar çığ gibi artıyor. Şu anda 120 bini taksi olmak üzere, LPG'li araç sayısı 500 bin. Yılsonuna kadar bu rakamın 800 bine ulaşacağı tahmin ediliyordu. Bu durum benzinde ciddi vergi kayıplarına yol açarken, petrol rafinerilerinin, üretim ve ithalat dengesini alt-üst etti. LPG'ye dönük talebin artması, döviz giderlerini de arttırdı.’’

ORTAK ÇALIŞMA

LPG düzenlemesinin, Maliye, Hazine ve Enerji Bakanlığı'nın ortak çalışması olduğunu vurgulayan ve yıl sonuna kadar 30 trilyon lira gelir beklendiğini söyleyen Hamzaçebi, LPG'nin hálá ucuz olduğuna dikkat çekti. Son düzenlemeyle otogazın pompa fiyatı 197 bin 200 liraya, mutfak tüpünün litresi ise 207 bin 200 liraya yükseldi. Gelirler Genel Müdürü, pompa fiyatının hala ucuz olması nedeniyle, yıllık muayene harcında arttırıma gidildiğini, bunun da sadece bir yıllık bir uygulama olduğunu bildirdi.

LPG'li araç sahiplerinin büyük tepkisine yol açan yıllık muayene harcındaki arttırımın da taksi şoförü esnafının maliyetinde sadece yüzde 7.4 arttırdığını söyleyen Hamzaçebi, şu örneği verdi:

Bir taksinin mütevazı bir tahminle yılda 100 bin kilometre yol katettiği varsayaldığında, bu mesafede benzinli otomobil ile otogaz kullanan taksinin maliyeti şöyle oluyor:

Otogazlı (LPG)li otomobil, 1 kilometrede yaklaşı 20 bin lira düzeyinde LPG sarfediyor. Bu durumda 100 bin kilometrede 2 milyar lira yakıt masrafı olacaktır. Bu araç sahipleri, yılda bir kez teknik muayene harcı olarak 149 milyon 200 bin lira ödediklerinde toplam maliyetleri sadece yüzde 7.4 artarak, 2 milyar 149 milyon 200 bin lira olacaktır. Benzinli bir otomobilin ise 1 kilometrede 50 bin lira, 100 bin kilometrede ise 5 milyar lira benzin harcadığını söyleyen Hamzaçebi, bu maliyetin LPG'li otomobillerin yaklaşık 2.5 katı olduğunu kaydetti.

Otogazın vergisi 264 kez daha düşük

MALİYE Bakanlığı'nın LPG ve benzin için yaptığı karşılaştırmalı analiz şöyle:

Normal benzin kullanan bir otomobil sahibi vatandaş, litre başına 248 bin 180 lira ATV (Akaryakıt Tüketim Vergisi) öderken, LPG'li oto sahibi litre başına 938 lira ödüyor. LPG'li araç sahibi, benzinliye göre tam 264 kez daha düşük vergi ödüyor.

Otolarda kullanılan LPG'nin fiyatı, mutfak tüplerinde kullanılan LPG fiyatından da yüzde 20 daha ucuz. LPG kullanan bir taksici, ailelerin mutfakta kullandığı LPG'den yüzde 20 daha ucuza kullanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!