Maliye, finans sektöründe toplu denetime başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Maliye, finans sektöründe toplu denetime başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

MALİYE Bakanlığı Hesap Uzmanları'nın 2000 yılı denetim programında ağırlık finans sektörüne verildi. Bu çerçevede bankalar ve diğer finans kuruluşlarının kapsamlı vergi incelemelerine tabi tutulması kararlaştırıldı.

MALİYE Bakanlığı, 2000 yılı vergi denetimleri kapsamında finans sektörünü büyüteç altına alıyor. Maliye Bakanlığı'nın vergi denetimlerindeki etkili kuruluşu Hesap Uzmanları Kurulu, bu yıla ilişkin vergi denetim programını uygulamaya koydu. Bu çerçevede aybaşında çok sayıda hesap uzmanı ‘‘Turne’’ olarak adlandırılan İstanbul ve diğer yörelerdeki vergi denetimleri için görev yerlerine gitti.

Hesap Uzmanları'nın 2000 yılı denetim programında ağırlık finans sektörüne verildi. Bu çerçevede bankalar ve diğer finans kuruluşlarının kapsamlı vergi incelemelerine tabi tutulması kararlaştırıldı. Aynı şekilde çeşitli yatırım fonları ve yatırım ortaklıkları ile bazı büyük sigorta şirketlerinin de, tıpkı bankacılık sektöründe olduğu gibi toplu denetime alınması programa bağlandı.

HERŞEY İNCELENECEK

Bu yılın denetim programı çerçevesinde, Ankara'da merkezde bulunançok sayıda hesap uzmanı da, finans sektörü incelemelerinde görevlendirildi. Bu uzmanların bir bölümü aybaşında yeni görev yerlerine giderken, bir bölümünün de Haziran ayı başında sektör denetimlerine başlayacağı öğrenildi.

Hesap Uzmanları Kurulu'nun finans sektörü denetimleri kapsamında, bankalar, yatırım ortaklıkları ve yatırım fonları ile sigorta şirketleri nezdinde şu incelemeler yapılacak:

Bankaların iade taleplerine ilişkin incelemeler.

Önceki dönemlerde sınırlı sayıda banka nezdinde başlatılan, bu dönem ise bütün sektöre yayılacak olan off-shore (kıyı bankacılığı) faaliyetlerine yönelik denetimler.

Vergi Usul Kanunu'nun 279. maddesine göre bankalarca yapılan değerleme işlemlerinin denetimi. Maliye ve Hazine'nin 800 trilyon lira ile 1 katrilyon lira arasında gelir beklediği devlet kağıtlarının 31 Aralık 1999 itibarıyladeğerlemesi yoluyla geçici vergi ödenmesine ilişkin 279. maddeden 500 trilyonun biraz üstünde bir kaynak sağlanmıştı. Hesap uzmanları, şimdibankaların neden düşük gelir beyan ettiklerini tek tek araştıracak.

Tefecilik faaliyetlerine yönelik olarak banka kayıtlarındaki çek ve senet hareketlerinin izlenmesi yoluyla gerçekleştirilecek toplu incelemeler.

Vergiden kaçınma amacıyla kullanılan forward, swap gibi yeni finansman teknikleri de özel olarak incelenecek.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Yaşarbank, Esbank, Sümerbank, Yurtbank ve Egebank'ın ortaklarına yönelik incelemeler.

Bankaların diğer vergi incelmelerinde olduğu gibi genel olarak vergi yasalarının tamamına ilişkin yükümlülükleri açısından çok yönlü incelemeye tabi tutulması.

Sigorta şirketlerinin durumu.

Leasing ve factoring şirketlerinin faaliyetleri.

Yatırım ortaklıkları ve yatırım fonları incelemeleri.

Sırada aracı kurumlar var

HESAP Uzmanları Kurulu, son dönemde sık sık gündeme gelen halka arzlardaki manipülasyon iddialarını da masaya yatıracak.

Bu yılki denetim programının çok yüklü olması nedeniyle kurul, borsadaki iddialara ilişkin incelemeyi zaman kalırsa bu yıl, iş hacmi elvermezse önümüzdeki yıl gerçekleştirecek. Bu çerçevede borsadaki aracı kurumlar tek tek incelenecek.

Hesap Uzmanlarının 2000 yılı denetim programı çerçevesinde, Türkiye'nin finans merkezi durumunda olan İstanbul'da karargah kurulacak. Merkezdeki denetim elemanlarının hemen tamamı bu kentte görev yapacak. Aynı şekilde İzmir ve İstanbul başkanlıklarında bulunanuzmanlar da, finans sektörü incelemelerine katkı sağlayacak.

Sözkonusu illerdeki uzmanlardan bazıları ise diğer merkezlerde turne programlarını yürütecek.

Hesap Uzmanları Kurulu bünyesinde halen Ankara merkezde 105, İstanbul'da 145, İzmir'de de 37 hesap uzmanı görev yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!