Maliye’de bayram alarmı

Güncelleme Tarihi:

Maliye’de bayram alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı denetim ekipleri, uzun bayram tatili boyunca, başta tatil merkezleri olmak üzere yoğun denetimler yapacak. Bakanlık yetkilileri, ‘‘Fatura ve fiş kesmeyenlere ağır ceza var’’ uyarısında bulundu.

Maliye Bakanlığı, bayram tatili süresince de yoğun ve yaygın denetimlerini sürdürecek. Belge düzenine uymayanlar ile fatura ve fiş kesmeyenleri yeni vergi yasasındaki ağır cezalar bekliyor. Maliye Bakanlığı'nın defterdarlıklara gönderdiği genelgede, denetimlerin özellikle kış turizminin yoğun olduğu bölgelerde yapılması ve bu sırada mükelleflere eğitici ve ikna edici bir davranış içinde bulunulması istendi.

Maliye Bakanlığı da, konuyla ilgili olarak vergi yasasındaki değişiklikleri hatırlattı ve mükellefleri dikkatli olmaya çağırdı. Genelgede, 4369 sayılı kanunla vergi ceza sistemine basitlik, caydırıcılık ve etkinlik kazandırmak amacıyla köklü değişiklikler yapıldığı ve bu değişikliklerin 1 Ocak 1999 tarihinde yürürlüğe girdiği hatırlatılarak, belge düzenine uyulmaması halinde uygulanacak özel usulsüzlük cezasının arttırıldığı vurgulandı.

EN AZ 20 MİLYON LİRA

Ceza tutarının 20 milyon liradan aşağı olmamak üzere belgede yazılması gereken miktarın yüzde 10'u olacağına dikkat çekilen genelgede, şu görüşlere yer verildi:

‘‘Sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyen veya kullananların, bu fiili sonucunda vergi kaybı olmasa bile, fiileri kaçakçılık suçu sayılacak ve 6 ay ile 3 yıl arasında değişen hapis veya ağır hapis cezası istemi ile haklarında suç duyurusunda bulunulacaktır. Fiilleriyle sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlenmesini veya kullanılmasını kolaylaştıranlar, yardım edenler veya teşvik edenler de hem vergi cezasının, hem hapis cezasının muhatabı olacaktır.’’

Genelgede, kaçakçılık fiilleri sonucunda vergi kaybı da meydana gelmişse, ayrıca, kaçırılan verginin gecikme faizine endekslenmesi suretiyle bulunacak tutarın üç katı ceza kesileceği belirtilerek, 1 Ocak 1999 tarihinden sonra kesilecek cezaların uzlaşma kapsamından çıkarıldığı hatırlatıldı. Bakanlık genelgesinde, sadece kesilen cezaların uzlaşmada kaldırılmasının mümkün olmayacağı kaydedildi.

Defter ve belgelerin yetkili makam ve memurlara ibraz edilmemesi halinde birinci sınıf tüccarlarla serbest meslek erbabına 200 milyon, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflere 100 milyon, bunların dışında kalan mükelleflere de 50 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesilecek.

‘Dur’ ihtarına uymayana 75 milyon lira ceza

Maliye Bakanlığı, yollardaki araçların bakanlık denetim elemanlarının ‘‘dur’’ ihtarlarına uymalarını istedi. Bakanlık açıklamasında şöyle denildi: ‘‘1 Ocak 1999 tarihinden sonra (dur) ikazına rağmen aracın durdurulmaması halinde araç sahibi adına 75 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Bayram tatili süresince denetimler yaygın ve yoğun olarak sürdürülecek ve denetimler sırasında mükelleflere eğitici ve ikna edici davranış içinde bulunulacak, işyeri personeli ile mükellefleri rahatsız edici ve onur kırıcı davranışlardan kesinlikle kaçınılacaktır.’’

İki günde 463.3 trilyon

Emekliler dün de açık olan Ziraat Bankası şubelerinde kuyruklara girdi. Bu arada, bayram öncesi maaş ödemeleri nedeniyle emisyon hacmi, iki günde 463 trilyon 347.9 milyar lira artış gösterdi. Bu rakam, yılbaşına göre yüzde 34.4 artışı ifade ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, 13 Ocak Çarşamba günü bir katrilyon 322 trilyon 254.3 milyar lira olan emisyon hacmi, 14 Ocak Perşembe günü, 215 trilyon 637.1 milyar lira arttı. Cuma günü ise emisyon hacmi, bir önceki güne göre 247 trilyon 710.8 milyar lira artarak, bir katrilyon 785 trilyon 602.2 milyar liraya yükseldi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!