Maliye, 100 milyon TL stopaj ödedi

Güncelleme Tarihi:

Maliye, 100 milyon TL stopaj ödedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2013 00:55

Bireysel emeklilik sisteminden ayrılan 409 bin kişi iade için başvurdu.

Haberin Devamı

Bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlardan yapılan stopaj kesintilerinin iadesi için hak sahiplerine tanınan bir yıllık başvuru süresi 29 Ağustos’ta doldu. Toplam 409 bin 448 kişi iade alabilmek için müracaat etti. Maliye Bakanlığı, 124 bin 139 kişiye 100 milyon lira ödeme yaptı. Kalan 285 bin 309 kişiye ise yıl sonuna kadar iadeleri ödenecek.

BİREYSEL emeklilik sisteminde stopaj iadesi almak için vergi dairelerine yapılacak müracaatın süresi 29 Ağustos’ta doldu, toplam 409 bin 448 kişi iade için başvuruda bulundu. 2012’nin Haziran ayında çıkan yeni bireysel emeklilik sistemi yasasına göre, geçmiş yıllarda sistemden ayrılanların anaparaları üzerinden yapılan stopaj kesintilerinin iade edilmesi hükme bağlandı. Çıkan yasanın ardından Maliye Bakanlığı bir genelge yayınladı ve vergi kanunundaki 5 yıllık zaman aşımı süresi nedeniyle 2007 yılından önce bireysel emeklilik sisteminden ayrılanların stopaj iadesi alamayacağını açıkladı. Ayrıca, Maliye Bakanlığı yayınladığı genelgede, kişilerin stopaj iadelerini alabilmeleri için bu konuda açılmış dava varsa, bu davalarından feragat etmeleri gerektiğini de bildirdi.
Stopaj iadesi için müracaatlar 29 Ağustos 2012’de başladı ve başvurular için 1 yıllık süre tanındı. Bu tarihten itibaren de iade hakkı olanlar önce ayrıldığı bireysel emeklilik şirketine ardından da Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne başvurdu. Dava açmış olup da kazananlar ise temyize giderek, davalarından vazgeçtiler; davaları sürenler de feragat ederek, mahkemelerden aldıkları yazılarla başvurularına yaptılar.

TARTIŞMA KONUSU OLDU

Müracaat tarihinin açıklanması ile birlikte de 2007 yılından sonra bireysel emeklilik sisteminden ayrılan 1 milyon kişinin başvuruda bulunacağı tahmin ediliyordu. Başvuruların başlamasından bu yana geçen sürede ise stopaj iadesi ciddi tartışma konusu oldu. Hem başvuruda bulunanlar hem de kazandıkları davadan feragat edenler aylar geçmesine rağmen iadelerini alamadı. Stopaj iadesi bekleyenler bir taraftan Maliye Bakanlığı’ndan bilgi alamamaktan şikayet ederken, diğer taraftan da bireysel emeklilik şirketlerini suçladı. Emeklilik şirketleri ise, iade konusunun kendilerini ilgilendirmediğini, gerekli tüm belgeleri vergi dairelerine ilettikleri konusunda açıklamalar yaptı. Geçen sürede ise Maliye Bakanlığı, başvuruların toplandığını, ödemelerin başladığını ve en kısa sürede tüm iadelerin hak sahiplerine ödeneceği yönünde açıklamada bulundu.

124 BİN KİŞİ ÖDEMESİNİ ALDI

Stopaj iadeleri için hak sahiplerine tanınan başvuru süresi 29 Ağustos 2013’te doldu ve bir yıllık sürede 409 bin 448 kişi başvuruda bulundu.
Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, başvuruda bulunan 409 bin 448 kişiden, 124 bin 139 kişiye toplam 100 milyon TL stopaj iadesi ödendi. İade bekleyen 285 bin 309 kişiye ise bu yılın sonuna kadar ödeme yapılacak.
Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 29 Ağustos 2012 tarihinde başlayan bireysel emeklilik iadesi başvurularının 29 Ağustos 2013 itibariyle son bulduğu belirtilerek, “Başvurular elden, posta ve kargo yoluyla yapılmıştır. Son başvuru tarihine yaklaşan birkaç gün elden başvuruların yoğunluğu nedeniyle bina önünde kuyruk oluşmuş, ancak başvuruların tamamı alınarak evrak girişleri yapılmıştır” denildi.
Maliye Bakanlığı, 3 Eylül itibariyle toplam 409 bin 448 kişinin başvuruda bulunduğuna değinerek, şu açıklamayı yaptı:
“124 bin 139 kişiye toplam 100 milyon 6 bin lira ödendi. İadeler vatandaşların başvuru tarihine göre ve bunların içinde de en eski dönemden en son döneme doğru yapılmıştır. Kalan 285.309 adet düzeltme işleminin de aynı yöntemle, 2013 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmiştir.”

Haberin Devamı

DASK ‘zorunlu misafirlik’ kavramına odaklandı

Haberin Devamı

DOĞAL Afet Sigortaları Kurumu (DASK), zorunlu deprem sigortasının önemine dikkat çekmek amacıyla yeni reklam kampanyası başlattı. DASK, yeni reklam filminde sokaktaki vatandaşa “Depremde eviniz hasar görürse kime misafir olacaksınız?” sorusunu yöneltiyor. DASK, konutlarda hasara neden olacak bir depremin zorunlu deprem sigortası olmadığında zorunlu misafirliğe neden olabileceğini hatırlatıyor.
Yeni reklam kampanyasının “Deprem geçecek hayat devam edecek” söyleminin bir devamı niteliğinde geliştirildiğini belirten DASK Koordinatörü İsmet Güngör şunları ifade etti: “Zorunlu misafirlik konseptini 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz kamuoyu araştırması sonucu ortaya çıkan bulgularla oluşturduk. Van depremlerinde evleri hasar gören ve bir süre yakınlarının yanında yaşamak zorunda kalan vatandaşların yaşadığı sosyolojik travmayı yansıtacak en iyi tanımın ‘zorunlu misafirlik’ olduğunu gördük. Bu sebeple, kampanyamızda zorunlu deprem sigortasının yokluğunda karşılaşılacak ‘zorunlu misafirlik’ durumuna odaklandık.”

Haberin Devamı


SİGORTA DANIŞMA KÖŞESİ Sorularınız için: sigorta@hurriyet.com.tr

SORU: 2011 yılında tarımsal kredi kullandım. Bana hayat sigortası yaptılar. Şimdi banka sigortayı yeniden yapmak istedi ve 3 bin 800 TL olarak prim belirledi. Ne yapmam gerekiyor? ? Halis Gönülalan

CEVAP: Kredi kullanırken hayat sigortası yaptırmak kanunen zorunlu değil. Ancak bankalar sigortayı zorunluymuş gibi gösteriyor. Banka zorluyorsa hayat sigortasını başka bir şirketten daha ucuz primle yaptırıp, bankaya sunabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!