Makinelerin ömrünü uzattı

Güncelleme Tarihi:

Makinelerin ömrünü  uzattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2016 21:57

Tezmaksan, sattığı makinelerin uzaktan takibine imkân sağlayan yazılım geliştirdi. Çalışan makineleri 7/24 izleme imkânı sağlayan bu yazılım sayesinde artık ‘operatör, makineyi doğru kullanıyor mu, makine verimli çalışıyor mu, ne zaman hangi parçada arıza çıkacak’ gibi soruların anlık cevabı alınabiliyor.

Haberin Devamı

TOYODA, Brother, Mitsubishi gibi küresel CNC (bilgisayarlı takım dezgahları) üreticilerinin distribütörü Tezmaksan, kendi geliştirdiği yazılım ile sattığı makinelerin hem ömrünü hem de verimliliğini artırmayı başardı. Kapasitematik adı verilen yazılım, makineleri uzaktan takip ederek anlık çalışma verilerini ve verimlilik analizlerini kullanıcı ve işletme sahiplerine sunuyor. İşletme sahibi, internet bulunan her yerden makinelerin durumunu izleyip analiz edebiliyor. Bu sene makine satışlarından 55 milyon dolar ciro beklediklerini söyleyen Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, sadece bu yeni yazılım sayesinde Ekim ayındaki fuarda 98 adet makine satışı yaptıklarını belirtiyor. Aydoğdu şöyle konuşuyor: 

ESKİ MAKİNECİYİZ

“Babam Sivas ben İstanbul doğumluyum. Babamın yeğeni makine mühendisiymiş. Onun teşviki ile İstanbul’a göç etmiş ve ortak olmuşlar. Metal kesen testere makineleri üretmeye başlamışlar. Sonra üretim tarafını yeğeni alıp ayrılmış. Tezmaksan ithalata odaklanmış. CNC ithal ediyoruz. Dünyada üretilen herhangi bir şeyi bu makineler üretir. Sanayimiz için çok kritik makilerdir.

Haberin Devamı

YILDA 650 MAKİNE

Biz genelde Türkiye’de yapılamayan makineleri getiriyoruz. Bilgisayar kontrollü CNC’lerin kurulumunu yapıp eğitimini veriyoruz. 145 çalışanımız var 67’si servis kadromuz. A’dan Z’ye fabrika kurabiliyoruz. Bu makinelerden yılda ortalama 650 adet kurulum yapıyoruz. Bu sene de 500’ü geçeceğiz. Bu yıl Marmara ağırlıklı satış yaptık. Otomotiv ve savunma alımlarda öne çıktı.

5 yıldır şirketimiz dijitalleşmiş durumda. Data toplamaya başlayınca ilk fark ettiğimiz, gittiğimiz 10 arızadan 7’sinin bakımsızlıktan kaynaklanıyor olmasıydı. Almanya’da bakımlı makine oranı yüzde 70’miş. Türkiye’de yüzde 2.8. Bakım yaptığımız makinelerin arıza oranı yüzde 30 azaldı. Makine kendi kendine bakamaz. Arıza yaptığında hafta yatıyor, büyük masraf çıkıyor. Bu yüzden makineleri 7/24 izleyebileceğimiz yazılımı geliştirdik. Bu sayede operatör de (makineyi kullanan) işletmeyi kandıramıyor. Biz makineye bir şey yüklemiyoruz. Bir cihaz bağlıyoruz makine internete bağlanıyor. Böylece iletişim kuruluyor. Bu yazılım bize yeni büyük sanayici müşteriler getirdi. Çünkü onların da en büyük problemi verimli çalışamamaktı.”

Haberin Devamı

CNC KİRALAMASI BAŞLATTIK, MAKİNE YETİŞTİREMİYORUZ

HAKAN Aydoğdu, CNC kiralaması da başlattıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Mesela bir Alman devi Türkiye’de yan sanayiye ‘sana 4 sene iş garantisini verebilirim sonra arabanın modeli değişebilir’ diyor. 4 senelik iş için fabrika kurmak doğru olmayabilir. Sonrası belki iş çıkar. 8 adet şu makineden lazım ve satın alma halinde 2.5 milyon Euro’luk yatırım yapılacak. Biz bu yatırımcıya ‘sen satın alma, bizden kirala. Biz sana sıfır makine kuralım, bakımını da biz yaparız. 4 yıl sonra ikinci el fiyatı çıkıp kalan üzerinden anlaşalım. 4 yıl sonra devamsa o gün ikinci el fiyat üzerinden kiralamaya devam edelim’ diyoruz. Eğer bunun yerine leasing yapsa sadece ödediği faizi gider yazar ama bizim modelde tamamını vergiden düşer. Özellikle küçük firmalar için bunu başlattık. Şu anda kiralamaya makine yetiştiremiyoruz o kadar yüksek talep var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!