Makarnacılar hedef büyüttü

Güncelleme Tarihi:

Makarnacılar hedef büyüttü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2009 09:59

Küresel kriz nedeniyle son iki yıl ihracatında daralma yaşanan makarna sektörünün, bu yıl artan buğday üretimine paralel yeniden tırmanışa geçmesi bekleniyor.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 22 firmanın makarna üretimi yaptığını söyledi.

Geçen yıl makarna üretiminin 606 bin ton civarında gerçekleştiğini anımsatan Bozkurt, ihracatta ise özellikle global ekonomik krizle önemli bir daralma yaşandığını bildirdi.

Bozkurt, 2006'da 193 bin ton olan ihracatın, 2007'de 177 bin ton, geçen yıl ise 175 bin ton civarında gerçekleştiğini belirterek, “Bu sene makarnalık buğday üretiminin geçmiş yıllara nazaran daha fazla olacağı beklentisi içindeyiz. Bu özellikle ihracatımızı önemli ölçüde etkileyecektir. Dolayısıyla bu sene ihracatımızın 200.000 ton üzerinde gerçekleşeceğini umuyoruz” dedi.

Türkiye'nin makarna ihracatında Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak'ın önemli bir pazar olduğunu belirten Bozkurt, bunun yanı sıra Togo, Japonya, Benin gibi ülkelere de 10 bin ton civarında ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Yeni pazar arayışlarının yanı sıra mevcut pazarlarla görüşmelerin sürdüğünü belirten Bozkurt, “Bu ülkelere olan ihracatımız da yeni hasat dönemini müteakip artacaktır” dedi.

İÇ TÜKETİMİN ARTMASINDA SOSUN ÖNEMİ

Dünyada kişi başı makarna tüketiminde 26 kilogramla İtalya'nın ilk sırada yer aldığını bildiren Bozkurt, Türkiye'de de yapılan yoğun çabalara rağmen tüketimin ise istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

Türkiye'de kişi başı makarna tüketiminin 6 kilogram olduğunu ifade eden Bozkurt, şöyle konuştu:
“Maalesef makarna tüketiminde bir artış olmamıştır. Bir önceki yıl kadar iç tüketimde artış olmuştur. Dolayısıyla ekonomik krizin makarna tüketimine bir etkisi olmadı. Sektörün hedefi fert başına tüketimi yıllık 8 kilograma çıkarmaktır. Makarna tüketiminde sosun önemi büyüktür. Sos kültürünün ve çeşitlerinin artmasıyla tüketimde artacaktır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!