Mahmutpaşa, yükseklikte Sabancı ile yarışıyor

Güncelleme Tarihi:

Mahmutpaşa, yükseklikte Sabancı ile yarışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mahmutpaşa ve Sultanhamam esnafı, yükseklikte Sabancı'nın ikiz kuleleriyle yarışıyor. Mahmutpaşa ve Sultanhamamlı tekstilcilerin oluşturduğu İstanbul Tekstil İmalat ve Satıcıları Toplu İşyeri Kooperatifi'nin (İSTEK) Atışalanı Mevkii'nde yaptırdığı Tekstilkent'te yer alan 44 katlı ikiz plaza, 34 ve 39 katlı Sabancı'nın kulelerini geçecek. Sabancı'nın ikizleri gibi akıllı bina özelliğini taşıyacak olan plazalar, bilgisayar ağı ile dünyanın önemli tekstil merkezlerine bağlanacak.

İSTEK'in plazaları, Türkiye İş Bankası'nın İstanbul Levent'te yaptırdığı biri 42, diğer ikisi 28'er katlı üçüz plazaları da geçecek. Bugüne kadar 15 kat çıkılan ikiz kulelerde yerini şimdiden ayırtan tekstilciler arasında Ulusoy, Zorlu Tekstil, Can Tekstil, Küçükçalıklar, Baydemir gibi firmalar var. Tekstilkent'in 5 bin işyeri, ikiz kuleler ve yaptırılacak otel ile toplam 280 milyon dolara mal olması bekleniyor.

100 MİLYON DOLAR

İSTEK Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, proje için bugüne kadar 100 milyon dolar harcandığını belirterek şu bilgiyi verdi:

‘‘Tekstilkent'in büyük bir bölümü 1998'de tamamlanmış olacak ve ortaklara teslim aşamasına gelecek. Plazalar dışında işyerlerinin yüzde 94'ü satıldı. İkiz plazaların ise üçte birlik kısmı daha önce satılmıştı. Bu plazalarda ihracatçı firmalar yeralacak. Her biri 4 bodrum ve 40 kat olmak üzere 44 katlı olan ve temelde 5 bin 300 metrekarelik bir alana oturan 2 adet plaza bloğunda, üç bodrum kat kapalı garaj, 1 bodrum kat ise show room olarak planlandı.’’

İSTEK'in kurucuları arasında İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu'nun yanısıra, Hadi Neşet Türkmen, Abdullah Kiğılı, Mustafa Kahraman, Erdoğan Nasır, Nevzat Nazıroğlu, Atilla Türkmen gibi tanınmış işadamları var.

Tekstilkent'te neler var?

Bugüne kadar tekstil piyasasının kalbi olan Mahmutpaşa-Sultanhamam esnafı 2000 yılında biteceği tahmin edilen Tekstilkent'e taşınacak. Esenler Atışalanı Mevkii'nde, TEM otoyolu ile TEM-E5 otoyollarının bağlantı yolunun birleştiği yerde kurulan Tekstilkent, Atatürk Havalimanı ve Otogara da çok yakın. Tekstilkent'e yakında raylı sistem ile de ulaşmak mümkün olacak. Tekstilkent'in hemen bitişiğinde GİY-KOP bulunuyor. Tekstilkent ayrıca Dünya Ticaret Merkezi, Serbest Bölge ve Olimpiyat Köyü'ne de yakın. Tekstilkent'in yapımı Garanti Koza, Baytur, Hazinadaroğlu, Kızılkanat firmaları tarafından yürütülüyor.

İkiz plazalar, ihracatçılar için fuar ve teşhir alanı olarak kullanılacak. Beş yıldızlı otel, konaklama yanında sergi ve defile alanları da kompleks içinde bulunuyor.

Tekstilkent'de A tipi işyerlerinin bulunduğu 25 adet blok, B tipi işyerlerinin bulunduğu 10 adet blokun yanında 2 adet galleria, B tipi blok ile birlikte yeraltı çarşısı 3 galleria var. C tipi bloklar da çarşı ve işhanlarından oluşuyor. Burada döviz bürolarının, mali müşavirlik ve sigorta acentalarının bulunması planlanıyor.

Tekstilkent'te Tekstil Meslek Okulu, PTT merkezi, 40 bin abonelik telefon santrali, trafo, karakol, sağlık ocağı, helikopter alanı, spor ve yeşil alan da yeralacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!