Mahkeme, Uzan Ailesi için 3 yıl hapis istedi

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme, Uzan Ailesi için 3 yıl hapis istedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

SAHİP oldukları Kepez Elektrik şirketinin hisselerinde hileli işlem yaptıkları için Kemal, Cem ve Hakan Uzan hakkında dava açan İstanbul 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi, Uzan Ailesi için 3 yıl hapis cezası istedi.

BORSADA işlem gören Kepez Elektrik hisselerinde hileli olarak ani fiyat yükseliş ve inişi gerçekleştirip 1995 rakamlarıyla 228 milyar liralık vurgun yapmakla suçlanan baba Kemal Uzan, oğulları Cem ve Hakan Uzan'ın 3 yıl hapisleri istendi. Kardeş Uzanlar, 11'inci celseye de katılmazken 10 celse gelmeyen sanık Kemal-Melahat Uzan çifti Milas'ta talimatla ifade verdiler. Mahkeme Uzanlar'ın 37 sanıkla birlikte Cağaloğlu Eminpaşa Sokak, 20 numara olarak verilen adrese defalarca tebligat yazmasına rağmen sanık aile üyelerine ulaşamadı. Uzanlar'a ait İkitelli merkezli Star adlı gazete de Valiliğe bildirilen Cağaloğlu'ndaki aynı adres nedeniyle kapatılma tehlikesi yaşamıştı.

İstanbul 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın iddianamesinde tümü Uzan şirketlerinde yöneticilik yapan 40 sanık şöyle sıralandı:

Ethem Alev, Fatih Yavaş, Nedim Ölmezer, Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Cem Cengiz Uzan, Murat Hakan Uzan, Melahat Uzan, Ayşegül Akay, Ömer Üzüm, Nur Sakarya, Nebahat Kebapçı, Saim Çokkazanan, İsmet Gedik, Ercan Akdoğan, Havva Yakar, Bülent Kuşaksızoğlu, Cumali Demiroğlu, Günay Gündoğdu, Ali Rıza Yılmaz, Nebahat Yılmaz, Salih Bilay, Cenap Sırvermez, Mustafa Akar, Ramis Soylu, Bahattin Uzan, Salih Bora, Muharrem Kamber, Nuran Kalaycı, Sevgi Üzüm, Ufuk Uzunkaya, Tahir Aktaş, Cemal Karagüney, Enis Zalimoğlu, Begüm Tunçalp, Hasan Pilav, Mahir Topçu, Taner Gürdere,

İddianamede, sanıkların İMKB'de işlem gören Uzan Ailesi’ne ait Kepez Elektrik TAŞ'ye ait hisse senetlerinin fiyatlarında hızlı bir yükseliş ve düşüşün gerçekleşmesi üzerine SPK denetçilerinin harekete geçtiği belirtildi.

BÜYÜK VURGUN

SPK'nın Cağaloğlu Eminpaşa Sokak 20 numarada faaliyet gösteren Kepez Elektrik ile tüm sanıkların yönetim kurulu üyeliği ve ortaklığını yaptıkları yine Uzan Ailesi’ne ait Teknik Yapı A.Ş, Klasik İnşaat ve Ticaret A.Ş, Rumeli Çimento Sanayii ve Ticaret A.Ş, Gök Turizm ve Ticaret A.Ş, May Madencilik Yatırım ve Ticaret A.Ş, Yapı ve Ticaret A.Ş, Profil İnşaat ve Ticaret A.Ş ile Adabank A.Ş'nde yaptıkları denetim sonunda 14 Kasım 1995 tarihli raporun hazırlandığı, 28 Kasım 95 günü de aynı kurum tarafından yapılan suç duyurusu üzerine davanın açıldığı kaydedildi. İddianamede, 2 Ocak 1995 tarihinde 6 bin 575 lira olan Kepez Elektrik hisse senetlerinin 21 Temmuz 95 günü 64 bin 690 liraya yükseldiği, aynı hisselerin 2 Ocak tarihinde 152 bin adedi işlem görürken bu miktarın 21 Temmuz günü 11 milyon 668 bin 850 adede yükseldiği, daha sonra bu hisse senetlerinin fiyatının 14 Ağustos 95 tarihinde 20 bin 561 liraya inerek yüzde 70'lik değer kaybına uğradığı vurgulandı. Cumhuriyet Savcısı Kepez hisselerinin bu süre içinde Uzan Ailesi'ne ait adı geçen banka ve şirketler arasında alınıp satıldığını, sözkonusu şirketlerin organik ve yönetim bakımından ilişki içinde olduklarını belirterek bu tarih itibariyle 228 milyar lira tutarında haksız kazanç sağladıkları öne sürdü. Küçük tasarruf sahiplerinin zarara uğramalarına neden olmakla suçlanan sanıkların 2499 sayılı SPK yasasının 47/A-2-3 ve 49'uncu maddeleri uyarınca 3 yıla kadar hapisleri ve 500-1 milyar lira para cezasına çarptırılmaları istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!