Mahkeme reddetti ama hukukçular umutlu

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme reddetti ama hukukçular umutlu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 15:32

Bugün Ankara 5.İş Mahkemesi’nin ücret adaletsizliğiyle ilgili davayı karara bağlamasını bekleyen emekliler, Anayasa Mahkemesi’nin kararını duyunca adeta şok oldular.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

Ancak hukukçular, emeklilerin üzelmemesi gerektiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin konuyu usulden reddettiğini söylediler. “İş Mahkemesinin bu kararla eli rahatladı. Hamdi Öz lehine karar çıkarsa, diğer emekliler için de emsal oluşturur” yorumunu yaptılar.

Aysel ALP yazıyor
hurriyet.com.tr

ŞOK EDEN KARAR! 

İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, memur emeklileri ile işçi ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki maaş adaletsizliğinin giderilmesi için dava açtı. 5. İş Mahkemesi de dosyayı incelemesi için Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Ancak Anayasa Mahkemesi 13 Mayıs’ta başvuruyu Mahkeme’nin yetkisizliği nedeniyle reddetti.

ESASTAN DEĞİL, USULDEN!

Adalet Eski Bakanı ve Anayasa Hukukçusu Hikmet Sami Türk, Anayasa Mahkemesi’nin bu başvuruyu esastan değil, usulden reddettiğine dikkat çekti. Türk, “Öyle anlaşılıyor ki; Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemenin anayasaya aykırılık iddiasını bu davayla ilgili görmemiş. O nedenle esasa girmeden reddetmiş” dedi. Türk, konuyla ilgili CHP başvurusunun ise farklı olduğunu belirterek, “CHP ana muhalefet partisi sıfatıyla Anayasa Mahkemesine başvurmuş. Dolayısıyla mahkeme orada esasa girip uygun veya değil kararı verecek. Ancak yerel mahkemeler sadece önlerindeki bir dosyayla ilgili olarak Anayasa Mahkemesine başvurabilirler. Dosyayla ilgisi yoksa burada olduğu gibi esasa girmeden reddeder” dedi.

Haberin Devamı

UMUTSUZ OLMAYIN, MAHKEMENİN ELİ RAHATLADI

Kamuoyunun özelleştirme davalarıyla adını duyduğu, son olarak da Tekel işçilerinin 4-C davasını üstlenen Avukat Gökhan Candoğan mahkemenin kararının usule ilişkin olduğunu belirtti. Candoğan, “Yüksek Mahkemenin usulden reddetmesi, İş Mahkemesi’nin önünü açacak bir karar olarak da değerlendirilebilir. Yani yüksek mahkeme İş Mahkemesine, senin davanda karar almak için önünde bir engel yoktur. Dolayısıyla bana başvurmana gerek yok, demektedir” diye konuştu.

Avukat Candoğan, bu kararla İş Mahkemesinin elinin rahatlayacağını belirtirken, Hamdi Öz için çıkacak kararın benzer durumdaki emekliler için emsal oluşturabileceğini söyledi.

13 EKİM’DE KARAR DURUŞMASI

İş Mahkemesi’nin bugün Hamdi Öz ile ilgili davada karar vermesi beklenirken, mahkeme salonunda Anayasa Mahkemesi’nin davayı reddettiği kararını duyan emekliler şaşkına döndü. İş Mahkemesi hakimi, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını beklediğini belirterek, karar vermedi ve duruşma günü olarak 13 Ekim’i belirledi.

Haberin Devamı

BAYRAKLARLA PROTESTO ETTİLER!

Ancak emekliler, kutlama yapmak için geldikleri Başkent’te Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile üzülürken, mahkemeyi bayraklarla protesto ettiler. İMBED Başkanı Hamdi Öz, emeklilere ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapıldığını belirtirken, “Ancak mahkeme aleyhimize de karar verse biz hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Buradan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gideceğiz” dedi.

26 YIL ÇALIŞTI, 680 LİRA ALIYOR

Bir kadın işçi emeklisi “26 yıl çalıştım 680 lira alıyorum” diye isyan ederken, bir diğeri; “689 lira maaşım var, üniversitede çocuk okutuyorum. Peki ama nasıl okutuyorum soran yok” diye haykırıyordu. Sultanahmet’teki otellerde 23 yıl çalıştığını anlatan bir diğer kadın emekli, “Her yıl binlerce turist gelirdi. Büyük çocğunluğu da emekli. Elin emeklisi başka ülkelere gezmeye giderken, bizler köyümüze bile gidemiyoruz” diye anlatıyordu.

Haberin Devamı

İstanbul’dan gelen emekliler aralarında para toplayarak otobüs tuttuklarını belirtirken,”Mahkemeden ‘müjdeli’ haber bekliyorduk ama kara haber aldık” diye isyan ettiler. Adliye önündeki bayraklı protestonun ardından ise Anıtkabir’e gittiler. Hem kendilerini bu hale düşürenleri protesto etmek, hem de Emekliler gününü kutlamak için…

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!