Mahkeme PTT için 1 TL iade kararı verdi

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme PTT için 1 TL iade kararı verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2014 10:26

Başkent Doğalgaz A.Ş adına, bayilerinde tüketicilere doğalgaz satışı yapan PTT’nin tüketicilerden almış olduğu 1 TL işlem ücretinin tüketiciye iade edilmesi konusunda, Sincan Tüketici Hakem Heyeti'nin vermiş olduğu kararın iptali için PTT’nin açmış olduğu dava, Ankara Batı 3. Tüketici Mahkemesi tarafından reddedildi. Buna göre, tüketici, doğalgaz alımı yaparken PTT şubesine ödemiş olduğu 1 TL’yi geri almış oldu.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak, Ankara Batı 3. Tüketici Mahkemesi'nin kararında şöyle denildi: “Davacı olan PTT’yle davalı tüketici arasında doğrudan kurulmuş bir hukuki ilişki yoktur. Tüketici lehine karar veren tüketici hakem heyetinin kararına itiraz eden PTT, Başkent Doğalgaz A.Ş’nin bayisi durumundadır. Bayi durumunda olan davacı PTT ile Başkent Doğalgaz A.Ş arasındaki hukuki ilişki, davalı olan tüketici dışında bir işlemdir ve tüketici yönünden bir bağlayıcılığı da olmadığı açıktır. Öte yandan, yüksek yargı kararlarında da değinildiği gibi, satıcı ve sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birinin tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.“

ÇAĞRI YAPILDI

Haberin Devamı

Ankara Batı 3. Tüketici Mahkemesi, bu gerekçelerle, tüketici lehine verilen Sincan Tüketici Hakem Heyeti kararına PTT’nin açmış olduğu itiraz kararını 9.7.2014 tarihinde reddetti. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, dernek olarak PTT şubelerinden doğalgaz alımı yapan ya da çeşitli kurumlara fatura bedeli ödemek için PTT’ye 1 TL ödeyen tüketicilere, “Derneğimizin web sayfasından Ankara Batı 3. Tüketici Mahkemesi kararını indirip örnek göstererek ikamet ettiğiniz yerdeki tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilir ve PTT şubesine ödemiş olduğunuz 1 TL’nin tarafınıza iade edilmesi konusunda karar alınmasını isteyebilirsiniz.” çağrısı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!