Mahalle bakkalı devri artık geçti

Güncelleme Tarihi:

Mahalle bakkalı devri artık geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2010 13:21

İstanbul Bağcılar'da yapımı tamamlanan 212 Alışveriş Merkezi'nin açılışında konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, AVM'lerin gelişen toplumun bir ihtiyacı haline geldiğini, bundan zarar gören mahalle bakkallarının ise çözümü sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çözmeleri gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan 212 AVM'nin açılışına katıldı / Foto Galeri

Alışveriş merkezleriyle ilgili küçük esnafın şikayetlerini bildiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, " Türkiye değişiyor. Gerçekler ortada. Onlar da artık bu gerçeği görecekler. Ne yapacaklar? Çözümü, STK’larla kendi aralarında birleşme suretiyle aşacaklar. Belki marketler belki süpermarketler halinde bunu böyle aşmanın gayreti içinde olacaklar. Artık eskiden oluduğu gibi sokak aralarındaki bakkal dükkanı olayı... Hayatın gerçeği bu. Bu vakayı gerçeği de göreceğiz. Sanayi veTicaret Bakanlığı sektörün tüm taraflarıyla müzakere hailnde bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı TBMM’ye gönderilecek. Hiçkimseyi mağdur etme gayreti içinde değiliz. Esnafımızı asla haksız rekabete mağruz bırakmadan dünya şartlarını gözeterek bu yasayı da çıkartacak ve sektorü rahatlatacağız" dedi.


IMF FARKLI YERLERE TAŞIR

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin IMF’nin ortaklarından olduğunu IMF’le anlaşmayacağız demediğini belirterek, "IMF ile münasebetleriniz sizi uluslararası camiada çok daha farklı yerlere taşır" dedi.

Ağustos ayında hizmete giren 212 İstanbul Power Outlet Alışveriş Merkezi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle ’Resmi’ olarak hizmete girdi. Açılışta konuşan Erdoğan, "Kriz teğet geçti" dediğinde dalga geçenlerin şimdi yeniden muhasebe yaptığını belirterek, "Hakikaten kriz teğet geçti. Bunu söylüyorlar. Özellikle finans kuruluşlarından bunu duyuyuroz. Vaka, gerçek budur. Umutsuzluğa kapılmadan, karamsarlığı el vermeden temkini elden bırakmadan yolumuza devam edeceğiz. Kriz şartları içinde hiçbir zaman felaket tellalığına prim vermedik. İki yıldır IMF ile oturduk, masada şöyle şöyle olursa eyvallah olmazsa yok dedik. Bu demek değil ki IMF ile anlaşmayacağız. Biz zaten IMF’nin ortaklarındanız. Ve IMF bir aslında akredite kuruluştur. Yani IMF ile münasebetleriniz sizi uluslararası camida çok daha farklı yerlere taşır. Biz kasaba develti değilz. Biz yüzyıllarca geçmişi olan bir farklı imparatorluklar kurmuş geçirmiş dünya devletiyiz" dedi.

Türkiye’nin bereketli olduğunu söyleyen Erdoğan, "Ekonominin temel ilkelerinden biri ihtiyaçlar sınırsızdır ama imkanlar sınırlıdır. Bunu böyle bilmeliyiz. Ve ihtiyaçlar hiçbir zaman bitmez. Öyleyse değerlendirmeyi böyle yapmamız lazım. 7 yılda tek tek her bir vatandaşımızın gelir düzeyini yaşam standardını artırmanın mutluluğu içindeyiz. İdeal olana ulaştık mı, hayır almamız gereken mesafeler var. Bu ülkenin kaynaklarını çar çur etmeden, yolsuzluğa asla ve asla göz yummadan, israfı önleyerek kaynaklarımızı artırıyor bunu tek tek vatandaşlarımıza artırırken diğer yandan Türkiye’nin modenleşmesi yolunda, eğitim, adalet, sağlık her alanda yatırımlarımızı 79 yıl mukayese edilmeyecek şekilde artırarak devam ettik" diye konuştu.

MİLYONER ZENGİNDİ TUVALET PARASI OLDU

Ücretlerin hala istedikleri seviyelerde olmadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "İşçimiz memurumuz emeklimiz hala istediğimiz yaşam koşullarına ulaşmamış olabilir. 7 yıl once neydi bugün ne? 7 yıl önce asgari ücretle evinize ne kadar yumurta, kaç kilo ekmek, peynir, pirinç alıyordunuz? Bütün bunların hesabını bir yapın. Bir de bugün asgari ücretle ne kadar alıyorsunuz onun bir muhasebesini yapın. Göreceksiniz ki, ben yaptım, bugün çok daha fazlasını alıyorsunuz. Para değil mal para konuşuyorum. Geçmişte darphane ellerindeydi. 6 tane sıfır koydular. Benim vatandaşım milyoner oldu. Eskiden milyoner zengindi ama tuvalete gidiş 1 milyon oldu" dedi.

Uluslararası kuruluşlara göre Türkiye’nin 2010 ve sonrasında dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alacağını anlatan Erdoğan, "Kredi derecelendirme kuruluşları aynı şekilde. Eylül 2008 den bu yana kadar yani küresel krizin çıktığı günden bu güne Yunanistan, Portekiz, Rusya ve Meksika’nın da bulunduğu 40 ülkenin kredi notu 100 kez düşürüldü. Aynı dönem içersinde yalnız 14 ülke için 20 kredi notu artışı yapıldı. Türkiye küresel kriz sürecinde notu artabilen 14 ülke arasında yer alma başarısı gösterdi. Bunu ben söylemiyorum dünyanının meşhur kredi derecelendirme kuruluşları söylüyor" şeklinde konuştu.

ESNAFLAR BİRLEŞSİN

Dükkanların isimlerinin Türkçe olmasını isteyen Başbakan Erdoğan, küresel krizin dünyayı etkisi alitına alıdığı dönemlerde yatırım yapın dediğini hatırlatarak, "Çünkü kriz dönemlerinde yapılan yatırımlar o yatırımı yapanlara normal şartlarda yapılan yatırımlardan daha çok kazanır ilkesinden hareketle bunu söylüyorum. Bunu bazıları hafife aldı bazı iş aadamlarımız buna inandılar. Aynen şu anda Akın Holding’in, Ağaoğlunun özellikle müteahhitlik sektöründe attığı adımlar gibi" dedi.

112’Yİ KARIŞTIRDI

212 adının nereden geldiğini sorduğunu, bunun İstanbul Avrupa yakasının telefon kodundan geldiği yanıtını aldığını belirten Erdoğan, "Bende hafızamda gidiş geliş yaptım, 212 acil var ya. Yani bu mudur filan diye düşündüm. Bir yandan da yani burası 212 acil İstanbullunun ihtiyacını giderme merkezlerinden birisi olabilir" dedi. Törene katılanlar da 112 Acil’in numarasını karıştıran Erdoğan’ın benzetmesini beğenerek alkışladı.

SİGARA İÇİN PROJESİ DEĞİŞMİŞ

212 Alışveriş Merkezi’nde 174 mağaza 9 sinema, 3500 araçlık otopark bulunuyor. Alışveriş merkezinden yapılan açıklamada, son anda yapılan proje değişikliğiyle sigara içen ziyaretçilerin de düşünüldüğü belirtilirken yapılan mescit sayesinde de gelenlerin daha uzun süre alışveriş yapabilmelerinin sağlandığı ifade edildi. İstanbul’da Eylül ayında toplam 31 kişinin hayatını kaybettiği selde, İkitelli bölgesindeki Ayamama Deresi’nin taşmasına, dere yatağını kapatan 212 Alışveriş Merkezi’nin neden olduğu iddia edilmişti.

Bu arada Bağcılar Belediyesi tarafından cep telefonlarına gönderilen mesajlarla açılışa davet edildiklerini söyleyen onlarca kişiyse tören alanına alınmamaları sebebiyle uzun süre görevlilerle tartıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!