Madenler birleşiyor

Güncelleme Tarihi:

Madenler birleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 22:15

Başta İstanbul Cebeci’de olmak üzere birbirine çok yakın ve çok sayıda ayrı maden sahasına birleştirme geliyor. Vergi ve SSK yapılandırma tasarısına eklenen önerge ile madenler ya kendi birleşecek ya da bakanlık bütün ruhsatları iptal edecek.

Haberin Devamı

İSTANBUL Cebeci’deki taşocakları olmak üzere birbirine bitişik ya da yakın maden sahalarına birleştirme formülü getirildi. Getirilen yeni düzenlemeye göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı birbirine bitişik veya yakın maden sahalarında yapılacak üretimin çevresel etkileri, şehirleşme, işletme güvenliği, rezervin verimli işletilmesi ve benzeri nedenlerden dolayı bakan onayı ile maden bölgesi ilan edebilecek. Maden bölgesindeki ruhsatlar birleştirilebilecek. Birleştirmeye dahil olmayan ruhsat sahiplerinin ruhsatları iptal edilecek. Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Yörükoğlu, İstanbul Cebeci’de 22 ruhsatın olduğunu belirterek, taşocaklarının olduğu bölgeye günde 3 bin kamyonun girip çıktığını söyledi. Vergi ve SSK primlerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenlemenin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na dün verilen bir önerge ile maden ruhsatlarında birleştirme modeli getirildi. AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç’in verdiği önergeye göre, maden bölgesindeki ruhsatların bir veya birden fazla ruhsatta birleştirilmesi Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından yapılacak. Maden bölgesinde belirlenen alandaki ruhsatların bir şirkette birleştirilmesi için ruhsat sahiplerine 6 aya kadar süre verilecek. Ruhsat sahiplerinin kurulacak olan bu şirketteki ortaklık payları maden rezervi de göz önüne alınarak belirlenecek. Ruhsatların birleştirilmesi belirlenen alandaki toplam rezervin en az yarısına denk gelen ruhsat sahiplerinin talebi halinde gerçekleşecek. Yeterli talep sağlanmazsa alandaki tüm ruhsatlar iptal edilecek. Bu sahalar tekrar MİGEM tarafından ihaleye çıkılacak. Belirlenen alandaki toplam rezervin en az yarısına denk gelen ruhsat sahiplerince birleştirmenin talep edilmesi halinde birleştirmeye dahil olmayan diğer ruhsatlar iptal edilecek. İptal edilen ruhsatların yatırım giderleri, birleştirme yapılan ruhsat sahibi tarafından ödenecek ve alanlar birleştirilmiş ruhsata ilave edilecek.

Haberin Devamı

MUHALEFET ELEŞTİRİSİ

CHP’li Zekeriya Temizel, yüzde 50’lik paya sahip olana diğer ruhsatların devir edilmesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğu eleştirisinde bulundu. Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yörükoğlu da eski ruhsatlarda birbirlerinin sınırlarına dayandıklarını, “Cebeci’deki taşocaklarını kapatamazsınız. 3 bin kamyon girip çıkıyor, bir kamyon günde 30 litre mazot harcıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!