Madenciler: Darboğaz, madenlerişletilerek aşılır

Güncelleme Tarihi:

Madenciler: Darboğaz, madenlerişletilerek aşılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2001 00:00


Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, Türkiye'nin maden kaynaklarını üretime geçirmesiyle 10 yıl sonra 11 milyar, 20 yıl sonunda da 34 milyar dolar yıllık gelir sağlayabileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Önal, Türkiye'nin hiç hak etmediği halde sık sık ekonomik krizlerle karşılaştığını, bunun başlıca nedeninin ise 'kalkınma ve ekonomik gelişme modellerinin ülkenin ihtiyaçlarını karşılayamaması'' olduğunu söyledi. Türkiye'nin maden kaynaklarının bir kıtanın kaynakları kadar çeşitli ve büyük olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Önal, Türkiye'nin bugünkü verilerle 2 trilyon doların üzerinde maden varlığına sahip bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Önal, şöyle konuştu:

MADENCİLİK STRATEJİSİ RAPORU

''Hazırladığımız Madencilik Stratejisi Raporu'na göre, maden kaynaklarının üretimi sonunda Türkiye'nin, 10 yıl sonra 11 milyar, 20 yıl sonunda da 34 milyar dolar düzeyinde yıllık gelir sağlayacağı hesaplanmaktadır. Madencilik kırsal kesimde yapıldığından iç göç önlenecek, ayrıca diğer sektörleri de harekete geçireceğinden elde edilen katma değer daha çok yüksek olacaktır.''

Demir-çelik, enerji ve tarım üretiminde devamlılığın sağlanmasında ve sanayi ürünlerinde madene ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Önal şunları kaydetti:

''Yıllardır ekonomik sıkıntı ve darboğazları aşamamanın en önemli nedeni, katma değeri yüksek olan madenciliğin geri kalmış olmasıdır. Türkiye gelişmek ve periyodik ekonomik krizlerden kurtulmak için kendiöz kaynaklarına dönmek zorundadır. Doğal yeraltı kaynakları, öz kaynakların başında gelmektedir. Bu nedenle madenlerin üretime alınması, sanayinin ham ara madde ihtiyacının karşılanması, entegre tesisler ile uç ürünlerin üretilmesi için bir seferberlik başlatılmalıve atıl duran madenler hızla üretime alınarak, mevcutların kapasitesi artırılmalıdır.'' (Ankara/aa)







Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!