Maceranın yeni adresi

Güncelleme Tarihi:

Maceranın yeni adresi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

UNESCO Kültürlerarası Projeler Direktörü Dudu Diene, İpek Yolu'nu ‘‘uyuyan ejderha’’ya benzetti. UNESCO'nun İpek Yolu'nu canlandırma projesinden sorumlu olan Dudu Diene, tarihi yolun kültür ve macera turizmi sayesinde, 21. yüzyılda eski canlılığına kavuşacağını bildirdi.

İstanbul'da toplanan Dünya Turizm Örgütü'nün (WTO) en önemli gündem maddelerinden birini ‘‘Tarihi İpek Yolu'nu Canlandırma Projesi’’ oluşturdu. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun 1988'de kültürel bir proje olarak başlattığı, 1994'ten bu yana da Dünya Turizm Örgütü'nün işbirliğiyle turizm boyutuna ağırlık verilen Tarihi İpek Yolu'nu Canlandırma Projesi, turizmcilerin önünde bambaşka ufuklar açıyor.

JAPON YATIRIMI

UNESCO Kültürleraraası Projeler Direktörü Dudu Diene, Türkiye'nin Tarihi İpek Yolu'nu canlandırma projesinin kalbinde yer aldığını söyledi. Diene, 12 bin kilometre uzunluğundaki tarihi güzergâha en büyük yatırım hazırlığının milyarlarca doları bulan bir yatırım paketiyle Japonya tarafından yapıldığına dikkat çekti.

WTO, İpek Yolu'nu, günümüzde dünyanın diğer bölgelerinin sunduğundan farklı bir macera tadı arayan çağdaş seyyahlara en ideal alternatif olarak sunmayı amaçlıyor. WTO Genel Kurulu'na katılan dünya turizmcileri İpek Yolu'nu ‘‘dünyada keşfedilmeyi bekleyen en son yörelerden biri ve macera turizminin uyuyan ejderhası’’ olarak tanımlıyorlar. WTO bu devi uyandırmak için bir yandan İpek Yolu güzergâhı üzerinde yer alan ve eski Sovyet dönemi alışkanlıklarından henüz vazgeçemeyen bazı ülklelerin vize konusunda yarattığı güçlükleri aşmaya çalışırken, diğer yandan da yerel turizm yetkililerine otellerin kalitesini artırma ve hizmetleri iyileştirme konusunda yol gösteriyor. Dudu Diene, her şeye rağmen WTO ve UNESCO işbirliği sayesinde İpek Yolu üzerindeki bazı ülkelerde yok denecek kadar az olan turizm faaliyetlerinin son 3 yılda roket hızıyla arttığını belirtti. Dudu Diene, İpek Yolu üzerindeki 18 ülkeyi kapsayan projenin ulaştırma ve iletişim alt yapısının tamamlanmasıyla yaratacağı ekonomik potansiyelin, Japonya'nın yanı sıra başta Almanya olmak üzere Orta Asya cumhuriyetlerinde ekonomik nüfuz peşinde koşan Avrupa ülkelerinin de büyük ilgisini çektiğini vurguladı.

İpek Yolu'na yeni broşür

İpek Yolu'nun yeniden eski canlılığına kavuşması için atağa geçen Dünya Turizm Örgütü, tarihi güzergahı dünyaya tanıtmak için 40 sayfalık yeni broşür bastırdı. Birbirinden güzel fotoğrafların ve haritalarının yer aldığı broşür, gelecek ay uluslararası tur operatörlerine ve İpek Yolu güzergahı üzerindeki ülkelerin turizm yetkililerine dağıtılacak. Güzergah üzerinde turizm yatırımları yapmaya hazırlanan Japonya, broşürün finansmanına 30 bin dolar katkıda bulundu. Broşürün 2 sayfasının ayrıldığı Türkiye'de görülecek yerler ve İpek Yolu'nun önemli kavşakları olarak tanımlanan Kapadokya, Konya, Antalya, Efes ve İstanbul tanıtıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!