Macar tedirginliği ile çıkan dolar, ABD ile inişe geçti

Güncelleme Tarihi:

Macar tedirginliği ile çıkan dolar, ABD ile inişe geçti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2006 00:00

Önceki gün uluslararası derecelendirme şirketi Moody’s’in, Macaristan’ın ülke notunu düşüreceğine yönelik çıkan söylentilerle gelişmekte olan ülke piyasalarına gelen satışlar içeride de ABD Doları’nı yukarı taşıdı.

Önceki gün başlayan hareket dün ABD’den öğle saatlerinde gelen üretici fiyat endeksi (ÜFE) verisine kadar devam etti. Bu Macaristan tedirginliği ile dün dolarda kárlarını realize eden yabancı yatırımcıların yaklaşık 100 milyon doların üzerindeki pozisyon kapamaları doları bankalararası piyasada 1.48 YTL’ye kadar yükseltti. Ancak öğleden sonra ABD’den beklentilerin çok altında gelen temmuz ayı üretici fiyat endeksindeki artış dolara satış getirdi ve dolar günü serbest piyasada 1.4660 YTl’den tamamladı.

MACARİSTAN TEDİRGİNLİĞİ:

Önceki gün Moodys’in Macaristan’ın ülke notunu düşüreceği şeklindeki söylentilerle dolar içeride yükselişe geçti. Dün sabah bu etkinin devam etmesiyle dolar, bankalararası piyasada 1.48 YTL’ye kadar çıktı. Bir bankacı bu yükselişte, yabancı bazı fonların blok olarak 100 milyon doların üzerinde yaptığı alımların etkisi olduğunu belirtiyorlar. Aynı bankacı, "Fonlar ABD verisi öncesi Macaristan ve diğer ülkelerdeki çıkışlara paralel olarak Türkiye’de, ABD enflasyon verileri öncesinde beklemek yerine, kárlarını realize etti" dedi. Öğleden sonra açıklanan ABD üretici fiyat endeksindeki yükselişin tahminlerin çok altında olması ise doların yukarı yönlü hareketini sınırladı. ABD üretici fiyat endeksi (ÜFE) temmuz ayında yüzde 0.1 artarken, çekirdek ÜFE yüzde 0.3 oranında geriledi. Ekonomistler arasında yapılan anketlere göre, ÜFE’nin yüzde 0.4, çekirdek ÜFE’nin de yüzde 0.2 artması bekleniyordu.

1.46 YTL’YE DÖNÜŞ:

Gün sonuna doğru gelen bu verilerin ardından, yabancılar yeniden 1.48 YTL seviyelerinden satışa geçti. İki yıldır sürdürdüğü sıkı para politikasına, son toplantısıhnda faizlerini değiştirmeyerek ara veren ABD Merkez Bankası’nın (FED), bu datadan sonra faiz artırmamayı kalıcı bir politika olarak benimseyebileceği beklentileri oluştu. Bu beklentiyle birlikte dolar, bankalararası piyasada valörlü işlemlerde 1.4605 YTL’ye kadar geriledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!