Maaşlı istihdam teşviki için son ay

Güncelleme Tarihi:

Maaşlı istihdam teşviki için son ay
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2019 08:30

İşe alınan çalışanların 3 aylık ücretlerinin işsizlik sigortası fonundan karşılanmasını öngören istihdam teşvikinde son aya girildi.

Haberin Devamı

Bu ayın sonuna kadar alınan çalışanların ücretleri için, işsizlik sigortası fonu kullanılabilecek. Mayıs ayı itibariyle ise, maaş desteği kalkacak ancak sigorta ve prim teşvikleri devam edecek. Şubat ayında kabul edilen yasaya göre, 1 Şubat 2019 ile 30 Nisan 2019 tarihleri arasında yeni işe alınan işçiler için, işverene üç ay süreyle günlük 67.36 lira tutarında ilave destek sağlanacak. Teşvikten yararlanan işverenlerin, işçileri en az 9 ay çalıştırması gerekiyor. İşveren desteği, doğrudan işverene ödenmeyip, Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlarından mahsup edilecek. Asgari ücretli bir işçi için sosyal güvenlik primi ve işsizlik sigortası primi olarak aylık 959.40 TL, gelir vergisi ve damga vergisi olarak da 153.74 TL ödeniyor. İşveren, 1 Şubat-1 Nisan tarihleri arasında yeni işe alınan işçi için, aylık bin 113 lira tutarındaki bu ödemelerin yanı sıra 2 bin 20 lira tutarındaki net ücreti de ödemekten kurtulacak. Böylece, işverenin aylık avantajı işçi başına 3 bin 184 lira olacak. Üç ay boyunca işçi başına avantaj ise 9 bin 552 liraya ulaşacak.

Haberin Devamı

Nisan ayı itibariyle, işe alınan çalışanlar için ücret desteği geçerli olmayacak. Ancak diğer teşvikler sürecek. Bu çerçevede imalat ve bilişim sektöründeki çalışanlar için ayrı bir teşvik programı uygulanacak. Bu kişilerin 6 bin 822 liraya kadar olan brüt ücretlerinden sosyal güvenlik primi ve işsizlik sigortası primi ile vergi alınmayacak. Diğer sektörlerde işe alınan işçiler için ise ücretin asgari ücret tutarındaki kısmından prim ve vergi alınmayacak. İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada istihdam seferberliğinin yüzde 10’luk bir istihdam artışını sağladığını açıklamıştı. Uzunkaya, “İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında 2,5 milyon yeni istihdamın hedefleniyor. Bu inanılması güç, yüksek bir rakam ama bizim iş insanımız kararlı bir şekilde bu hedefi kabullendi. İŞKUR, SGK il müdürlerimiz, odalarımız bu kısa sürede istihdam teşviklerimizi tanıtıcı 470’in üzerinde program gerçekleştirdi. İlk veriler olarak ifade etmeliyim ki en başarılı yılımız olan 2018’in mart ayına göre baktığımızda yüzde 10 daha fazla istihdam gerçekleştirdik. İş insanlarının verdikleri sözü yerine getireceklerinden zerre kadar endişemiz yok” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!