M Oil ile İpragaz'dan işbirliği

Güncelleme Tarihi:

M Oil ile İpragazdan işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2009 14:54

İpragaz Üst Yöneticisi (CEO) Selim Şiper, doğal gazın tüketim vergisini düşük tutmak için benzeri veya eşdeğer yakıtların ÖTV'lerinin yükseltildiğini belirterek, “Doğal gazın metreküpünden aldığınız ÖTV 2 kuruştur. Bunu 3 kuruşa çıkartırsanız 400 milyon lira size artı bir gelir, gelir” dedi.

M Oil ve İpragaz arasında yapılan ortaklık anlaşmasına göre, M Oil, otogaz operasyonunu İpragaz ile sürdürecek.
İşbirliğine ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Şiper, 1996 yılı resmi kayıtlarına göre 34 bin tonluk otogaz satıldığını belirtti. 2000 yılına kadar LPG'nin tüm sınıflarının büyümeyi sürdürdüğünü ve o yılda 4,5 milyon tonluk bir hacme eriştiğini anlatan Şiper, bunun Avrupa'nın en büyük LPG pazarını oluşturduğunu söyledi.

Şiper, 2000 yılından itibaren Türkiye'de tüplü ve dökme sınıflarında daralma başladığını ve bunun hala sürdüğünü dile getirerek, 2008 yılında Türkiye'de toplam 3 milyon 430 bin ton LPG tüketildiğini, bunun 1 milyon 140 bin tonunun tüplü, 140 bin tonunun dökme, 2 milyon 152 bin tonunun otogaz olduğunu kaydetti.

Artık otogazın, LPG pazarının yüzde 60'ından fazlasını oluşturduğuna dikkati çeken Şiper, “2008'de tüketilen miktarlar 2007'ye göre, tüplü LPG'de yüzde 10,3 dökmede yüzde 22,8 daralmayı, otogazda ise yüzde 3,3'lük bir büyümeyi işaret etmektedir. Toplam pazar ise yüzde 2,7 daralmıştır” dedi.

Şiper, özellikle çevrenin korunmasına para harcayabilecek ülkelerde, otogazın LPG çevreci özelliğinden dolayı teşvik gördüğüne işaret ederek, Türkiye'de ülkemizde otogazın yaygınlaşmasının birincil sebebinin ekonomi olduğunu söyledi.

“BENZİNDEN SONRA EN FAZLA VERGİ ALINAN OTOMOTİV YAKITI OTOGAZ”

Türkiye'de otomotiv yakıtları arasında litre fiyatı olarak “en ucuz” yakıtın otogaz LPG olduğunu dile getiren Şiper, “Türkiye'de akaryakıt ve LPG'den alınan özel tüketim vergileri dünyanın en yüksek mertebelerindedir” dedi.
Şiper, vergiler düşüldüğünde otogazın litresinin 89 kuruş, benzinin 95 kuruş, dizelin ise 107 kuruş maliyetinde olduğu belirterek, şunları kaydetti:

“Tüketim ve verim dikkate alındığında bir dizel araç bugünün fiyatlarıyla kilometrede 18-19 kuruş, benzinli araç 27-29 kuruş, otogazlı araç ise 20-22 kuruş sarf etmektedir. Yine aynı şekilde bakıldığında dizel araç kilometrede 9-10 kuruş benzinli araç 18-19 kuruş, otogazlı araç 11-12 kuruş ÖTV ve KDV ödemektedir. Sadece ÖTV olarak dizel araçta 7 kuruş, benzinli araçta 14,9 kuruş, otogazlı araçta 7,3 kuruş ÖTV ödenmiş olmaktadır. Yani bu açıdan bakıldığında benzinden sonra en fazla vergi alınan otomotiv yakıtı otogazdır.”

Selim Şiper, 2007 yılı sonu itibariyle, Dünya LPG Birliğinin açıklamalarına göre, Türkiye'nin dünyanın 15. büyük LPG, en büyük ikinci otogaz pazarı olduğunu aktararak, 6 bin 850 istasyon ile dünyada en fazla otogaz istasyonunun Türkiye'de bulunduğunu, bugün ise 7 bin 500 lisanslı otogaz istasyonu olduğunu kaydetti.

“DOĞAL GAZIN ÖTV'Sİ İLE LPG'NİN ÖTV'Sİ ARASINDA 31 MİSLİ FARK VAR”

Şiper, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de toplam LPG'de yüzde 7 pazar payları olduğunu ve bunu 3 yıl içinde yüzde 9'a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Akaryakıt üzerindeki “vergi yüküne” değinen Şiper, şöyle konuştu:
“Türkiye'nin hala daha kullanmadığı ve kullanmamakta da ısrar ettiği güzel bir ÖTV kaynağı var. O da şu; doğal gazın metreküpünden aldığınız ÖTV 2 kuruştur, bunu 3 kuruşa çıkartırsanız 400 milyon lira size artı bir gelir, gelir.
Tabii ki baktığımız zaman büyük şehirlerimizde hep doğal gaz kullanıldığı için '3 kuruş arttı, tekrar indirelim' gibi şeyler oluyor. Esasında son derece düşük bir ÖTV alınan bir enerji kaynağı. Dolayısıyla eğer bir yük taşınacaksa, halk olarak millet olarak bunun daha adil şekilde dağıtılıp, doğal gazdan daha fazla ÖTV alınmak suretiyle bütün bu bahsi geçen maddi sıkıntıların üstesinden gelinebilir ve tüketici bunun çok da farkına varmaz. Bugün sizin ödediğiniz 98 kuruş yerine, 100 kuruş ödeseniz bu 2 kuruşu da ÖTV'ye veriyor olsanız ne değişecek ki hayatınızda?”

Türk tüketicisinin Avrupa'da doğal gaza en düşük fiyat ödeyen tüketici olduğunu dile getiren Şiper, şöyle devam etti:
“Türkiye, geçmişte yüksek miktarlı doğal gaz anlaşmaları yapmış olduğu için tükettirmek zorunda. Aksi takdirde 'al ya da öde'... Dolayısıyla, doğal gazın yaygınlaştırılması adına, vergisi düşük tutulup vatandaşın bunu kullanması temin edildi. Doğru bir politika. Bunu tartışacak veya 'yapılmamalı' diyecek değilim. Çünkü 20-25 sene evvel imzalanmış sözleşmelerden bahsediyoruz. Şimdi, bu nedenle de ÖTV metreküpünde 2 kuruş.”

Şiper, normal bir hanenin 6 ayda 1 milyon kilo kalorilik enerjiye ihtiyacı olduğunu ve bu enerji miktarı doğal gazla satın alındığında 3 lira ÖTV ödendiğini kaydederek, “Aynı işi doğal gazın gitmediği bir yerde yaşayan vatandaş LPG ile yapıyor olsun, o aynı miktar enerji tükettiğinde 93 lira ÖTV ödüyor. Yani doğal gazın ÖTV'si ile LPG'nin ÖTV'si arasında 31 misli fark var. Doğal gazın tüketim vergisini düşük tutmak için benzeri veya eşdeğer yakıtların ÖTV'sini yükseltiyoruz” dedi.

“8'İNCİLİK SON NOKTA DEĞİL”

Bölünmez Petrolcülük A.Ş. Genel Müdürü Aslan Değirmenci de M Oil/Bölünmez Petrolcülük A.Ş'nin 1996 yılında kurulduğunu ve ilk istasyonu 1998 yılında faaliyete girdiğini söyledi.

Türkiye genelinde 400 istasyonla hizmet veren M Oil'in, Türkiye'nin 8'inci büyük dağıtım şirketi olduğunu kaydeden Değirmenci, 10 bölge müdürlüğü, 15 irtibat müdürlüğü ve 14 ikmal noktası ile hizmet verdiklerini anlattı.

Değirmenci, 8'inciliği son nokta olarak görmeyip ticari anlamda daha üst pozisyonlara yakışır biçimde hareket etmek istediklerini ifade ederek, işbirliğinin iki kuruma ve büyüyen Türkiye otogaz–LPG piyasasında farklı perspektifler kazandırması temennisinde bulundu.

İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay ise 2008 yılı tahmini değerlerine göre 1,3 milyar dolar cirosu ile İpragaz'ın Türkiye'deki önemli sanayi kuruluşlarından biri olduğunu söyledi.

Dökme LPG segmentinde “pazar lideri” olan şirketin, yapılan protokol ile otogaz sınıfındaki iddiasını sürdüreceğini vurgulayan Aratay, İpragaz'ın 2 deniz, 4 stoklama terminali ve 17 dolum tesisi ile Türkiye geneline hizmet götürdüğünü, 2 bini aşkın tüplü bayisi ile 3 milyon haneye ulaştıklarını anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!