Lüks oto satışı yüzde 70 düşecek, stok eritmek için kampanyalar artacak

Güncelleme Tarihi:

Lüks oto satışı yüzde 70 düşecek, stok eritmek için kampanyalar artacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2011 00:00

Hükümetin geçtiğimiz hafta yaptığı ÖTV artışıyla birlikte, 1.6 litre ile 2 litre arasındaki araçların fiyatları yüzde 12.5, 2 litre üstü araçların fiyatları ise yüzde 25 zamlandı.

Son 3 ayda satışlarının artacağını öngörüp önemli stok yapan markaları çok zor durumda bırakan bu zamla birlikte yıl sonuna kadar lüks otomobil kaybı 10 bin adedi bulacak, özellikle 2 litre üzerindeki araçların satışları yüzde 70’in üstünde düşecek. 2012 yılında lüks oto pazarının en az yüzde 50 düşeceğini söyleyen Borusan Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız, “2012’de 2 litreye kadar olan araçların satışları yüzde 35-40, 2 litre üstü araçların satışları en az yüzde 70 civarında düşecektir” dedi. Audi Genel Müdürü Gino Bottaro ise ÖTV artışıyla birlikte hem bu yılın sonuna ilişkin satış kaybı hem de 2012 bütçelemesi için çalıştıklarını belirterek, “2012’de ne hedeflememiz gerektiği üstünde çalışıyoruz. Farklı senaryolar var, onları oluşturup sağlıklı bilgi verebiliriz” dedi.

Kampanyalar devrede

Lüks sınıfında büyük zarara yola açan ÖTV zammıyla birlikte, öncelikli olarak şişen stoklarını eritme yolunu seçen markalar, yurtdışından aldıkları mali destekle kampanya silahlarını çektiler. Düzenledikleri kampanyalarla ÖTV farkını karşılayan bazı markalar bu yolla stoklarını eritmeye çalışıyor. BMW, 31 Ekim’e kadar 320 dizel modelinde ÖTV farkını karşılarken, Chevrolet Captiva modelinde, Citroen ve Tofaş ise hafif ticari araç modellerinde ÖTV farkını karşılayan fırsatlar sunmaya başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!