Lufthansa'dan şok bir THY kararı daha

Güncelleme Tarihi:

Lufthansadan şok bir THY kararı daha
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2013 17:03

Türk Hava Yolları İle Lufthansa arasındaki mil probleminin hemen ardından Lufthansa şimdi de Mart 2014'ten itibaren THY ile ortak uçuşları durdurma kararı aldığını açıkladı. Lufthansa bu karara gerekçe olarak ticari koşulları gösterdi.

Haberin Devamı

Luftansa, ocak ayından itibaren ortağı THY ile seyahat eden müşterilerinin hesabına düşen millerin sadece dörtte birini kabul edebileceklerini duyurmasının ardından bu kez de gözden geçirileceğini açıkladığı ortak uçuşlarla ilgili bir açıklama yaptı. Lufthansa Reuters'a yaptığı açıklamada, Mart 2014 tarihinden geçerli olmak üzere THY ve Lufthansa arasındaki ortak uçuş (code-share) anlaşmasının iptal edileceğini söyledi.

Lufthansa grup sözcüsü, "Ortak uçuş anlaşmaları iş ortaklarıyla normalde kazan -kazan durumunun söz konusu olduğu hallerde yapılır. Bu anlaşmalar her iki tarafın da yararına olur, örneğin satışların artması gibi. Eğer böyle bir durum söz konusu olmuyorsa tekrar gözden geçirilmesi ve uyarlanması gerekir, şu anda bizim yaptığımız da bu" dedi.

Haberin Devamı

MİLLER DE DÜŞÜRÜLDÜ

Sözcünün yaptığı açıklamaya göre Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere de THY ile uçacak Lufthansa yolcularına daha önce birebir oranında uygulanan statü mili yüzde 25'e düşürülecek.

THY'den bu sabah yapılan basın açıklamasında ise "Türk Hava Yolları üyesi olduğu Star Alliance ittifakı aracılığıyla da tüm üye havayollarının yolcularına hizmet vermektedir. Ortak uçuş ve mil kazanımı ve kullanımı (FFP) uygulamaları da bu çerçevede değerlendirilmelidir. Lufthansa'nın tek taraflı olarak bu iki konuda aldığı kararı doğru bulmuyoruz ve tekrar gözden geçirileceğini umut ediyoruz" denildi.

GELİR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ SINIRLI OLUR

İş Yatırım Havacılık Analisti Efe Kalkandelen, "THY'nin bütün code-share anlaşmalarından gelen gelirinin toplam gelir içerisindeki payı sadece yüzde 2 olduğundan Lufthansa'nın tek taraflı anlaşmayı iptal etmesinin THY gelirleri üzerinde kısıtlı bir etkisi olacaktır" dedi.

Lufthansa sözcüsünün verdiği bilgiye göre, Lufthansa haftalık olarak Türkiye ve Almanya arasında 126 uçuş gerçekleştiriyor.

THY'nin verdiği bilgiye göre ise THY, şu anda Almanya'da 12 şehre sefer düzenliyor ve önümüzdeki dönemlerde Münster ve Kassel şehirlerine iki yeni hat daha açmayı planlıyor.

Almanya'ya Ankara, Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı çıkışlı kış döneminde haftalık 238 uçuş düzenleyen THY, yaz döneminde ise haftalık 271 uçuş düzenliyor.

Haberin Devamı

Yine THY verilerine göre 2012 Ocak-Kasım döneminde Almanya bağlantılı olarak uçurulan toplam yolcu sayısı 2.53 milyon iken 2013 yılı Ocak-Kasım döneminde yüzde 22 artarak 3.08 milyona ulaştı.

İŞBİRLİĞİ ARTACAKTI...

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Başbakan Tayyip Erdoğan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 'Lufthansa ile THY'yi ortak işletmeciliğe sokalım' çağrısına olumlu yanıt verdiğini açıklamış ancak ne tür bir işbirliğine gidilebileceği konusunu ise açıklamamıştı.

Daha sonraki süreçte de THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da Lufthansa ile işbirliğini daha ileriye taşıyacaklarını açıklamıştı.

Lufthansa ile THY'nin halihazırda SunExpress şirketinde ortaklığı, Star Alliance içinde işbirliği ve code sharing anlaşmaları bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!