Lüfer balığı sezonu erken açtı

Güncelleme Tarihi:

Lüfer balığı sezonu erken açtı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2014 00:58

Eti lezzetli, besin değeri yüksek olduğu için en fazla rağbet gören balıklar arasında yer alan lüfer, bu sene Çanakkale Boğazı'nda sezonu erken açıldığı için olta balıkçıları tarafından teknelerle avlanıyor. Lüferin tanesi 7 ila 10 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Haberin Devamı

Mevsiminin en lezzetli ve besin değeri yüksek balıkları arasında gösterilen "denizlerin prensi" lüfer, balıkçı oltalarına takılmaya başladı. Çanakkale Boğazı'na her gün sabah ve akşamları açılan olta balıkçıları, adeta lüferin izini sürüyor. Avladıkları ürünleri Yat Limanı civarında karaya çıkaran balıkçılar, canlı olarak küçük kaplara koydukları lüferin tanesini 7 ila 10 lira arasında satıyor. Balıkçılardan Hakan Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezonun ilk lüferlerini avlamaya başladıklarını söyledi. Günde 8-10 lüfer avladığını belirten Yüksel, "Artık bizim için sezon başlamış sayılır" dedi.

FİYATLARI NORMAL TUTUYORUZ

Normalde lüfer akının, Karadeniz'den Çanakkale Boğazı'na ağustos sonu ile eylülün ilk günlerinde başladığını dile getiren Yüksel, kasım ayında ise bu durumun tersine döndüğünü anlattı. Lüferin fiyatının uygun olduğunu bildiren Yüksel, "Vatandaşlar tüketebilsin diye fiyatları normal tutuyoruz. Bu yıl balığın bol olacağından ümitliyiz. Gırgırla avlananlar yasaklara uyarsa balık bol olacaktır, bundan eminim" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

BUGÜNLERDE BALIK TAZE OLUR

Mustafa Karagöz ise Çanakkaleli balıkçıların, pullu karagöz, çupra gibi deniz ürünlerinden vazgeçip lüfer ve çinakopa yöneldiğini aktardı. Lüferin, gündüz yakalanabilen bir balık olduğu bilgisini veren Karagöz, şöyle konuştu: "Balık, 'sabah ve akşam suyu' dediğimiz zamanlarda daha çok çıkıyor. Arkadaşlarımız tekne başına 20-25 balık getirmeye başladı. Önce kofana dediğimiz iri lüferin sulara girmesi lazımdı ancak bu yıl lüferin daha küçüğü olan sarıkanat ve çinakop girdi. Vatandaşlardan talep, lüfer tezgahlara henüz getirilmeye başladığı için yoğun. Bugünlerde balık lezzetli olur. Çünkü bunu önce balıkçılarımız kendi teknelerinde deniyor, tadıyor. Onlardan da lezzetli olduğu bilgisini aldık." Hüseyin Cahit Büyük de bu sene lüfer sezonuna erken girildiğini vurguladı. İstanbul'da lüfer döneminin başlamadığını öğrendiğini söyleyen Büyük, "Bu balıklar büyük ihtimalle yerli balık. Onun için biraz ucuz ancak bir ay sonra fiyatı artacaktır. İsteğimiz, halkımızın ucuz fiyatlara balık yemesi" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!