Lübnan’dan Türk bisküvisine ‘ucuz’ yasağı

Güncelleme Tarihi:

Lübnan’dan Türk bisküvisine ‘ucuz’ yasağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2018 00:45

DÖVİZ kurlarında yaşanan yükselişin ardından TL’de yaşanan değer kaybı sonrası Lübnan hükümeti yerel üreticileri korumak için Türkiye’den deterjan ve bisküvi ithalatını yasakladı.

Haberin Devamı

Kararı Lübnan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Raed Khoury geçen çarşamba günü açıkladı. Kabine toplantısı ardından bu kararın alındığını ifade eden Khoury, “Türk lirasındaki devalüasyon bu ürünleri çok ucuz hale getirdi. Bu nedenle benzer ürünler üreten Lübnanlı sanayiciler etkilendi” diye konuştu. Bu iki ürünün girişinin yasaklanmasının, Türkiye lehine olan ticaret dengesi üzerinde büyük bir etkisi olmayacağını söyleyen Bakan Khoury, “Türkiye’nin Lübnan’a ihracatı yılda yaklaşık 780 milyon dolar. Türkiye’ye Lübnan’dan yapılan ihracat ise yaklaşık 120 milyon dolar seviyesinde. Sadece Lübnan’a gelen bisküvi ve deterjanları yasakladıktan sonra Türkiye’den yapılan ithalatın değerinde 30 milyon dolarlık bir düşüş olacak” dedi.

Türkiye’de en çok bisküvi ve şekerleme üretiminin yapıldığı illerden biri olan Karaman’ın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gökhan Alkan da alınan kararı Hürriyet’e değerlendi. Alkan şunları söyledi: “Bizim için sıkıntı büyük olacak. Irak da daha önce ek bir gümrük vergisi getirmişti.  Bir aydır bunun sıkıntısını yaşıyorduk. Ağırlıklı olarak ihracat yaptığımız ülkelerden birisi. Bize engel koyuyorlardı. Şimdi bir de Lübnan krizi ortaya çıktı.” Karaman Sanayici ve İşadamları Derneği (KARSİAD) Başkanı Kemal Boynukalın da Karaman sanayisinin bir dalı daha kesildi. Lübnan da Irak ve Suriye gibi Karaman sanayicisinin önemli bir ihracat kapısı idi ama maalesef bu da kapandı” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!