Lira eridi, Türkiye 2001 turizm şampiyonu oldu

Güncelleme Tarihi:

Lira eridi, Türkiye 2001 turizm şampiyonu oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2001 01:27

Avusturya'nın en ünlü dergilerinden News, üç haftadır sayfalarında yer verdiği Türkiye'yi, ‘‘2001'in turizm şampiyonu’’ ilan etti. Dergi, ‘‘TL'nin değer kaybetmesiyle Türkiye'de tatil ucuzladı. 2000'de Türkiye'de 100 şilinle 181 şilinlik alışveriş yapılırdı, bu yıl 345 şilinlik alışveriş yapılıyor’’ dedi.

Viyana'da yayımlanan haftalık News dergisi, üç hafta art arda turizm sayfalarını ayırdığı Türkiye'yi ‘‘2001 turizm şampiyonu’’ ilan etti. News, Avrupa Birliği (AB) standartlarına göre yaptığı değerlendirmede deniz suyunun temizliği, doğanın korunması ve turistlere verilen hizmetler bakımından 5 üzerinden olmak üzere Bodrum'a 1.8, Alanya'ya da 1.9 puan verdi. News dergisi, Bodrum'dan ‘‘Türkiye'nin St. Tropez'i’’, Alanya'dan da ‘‘Turizmin Mekkesi’’ diye söz etti.

Avusturyalılar arasında yaptığı kamuoyu araştırmasına göre Türkiye'nin 2001 yılında en çok tercih edilen tatil ülkesi olduğunu da yazan News dergisi, AB standartlarına göre yaptığı puanlamada, Yunanistan'daki Girit adasına 1.2, İos adasına 1.5, Paros'a 1.6 ve Mikoni adasına da 1.3 puan verdi.

2001 sezonunda 4 milyon Avusturyalı turistten 400 bin kişinin Türkiye'de tatil yapmaya karar verdiği belirtilen News dergisinde, ‘‘Güneş, kumsal ve kebap’’ başlığı ile kaleme alınan bir yazıda, ‘‘Türk Lirası'nın değer kaybetmesiyle Türkiye'de tatil bu yıl çok ucuz. 2000 yılında Türkiye'de 100 şilin karşılığında 181 şilinlik alışveriş yapılırken bu yıl 100 şilin karşılığında 345 şilinlik alışveriş yapmak mümkün. En geç sonbaharda, Avusturya'nın ev kültürü de değişecek. El yapması halılar, nargile, tavla ve daha birçok oryantal sanat eserleri Avusturyalılar'ın evlerini süslemeye başlayacak’’ ifadelerine yer verildi.

TURİST KUŞATMASI

News, dün yayımlanan bu haftaki sayısında da Türkiye'ye iki sayfa ayırdı ve ‘‘Türkiye'ye turist kuşatması’’ başlığı altında yayınladığı yazıda, ‘‘Türkiye'nin bu sezon turizmde tüm rekorları altüst ettiğini’’ bildirdi.

News dergisine Türk turizmini değerlendiren Türk kökenli Avusturyalı turizmci, Magiclife kulüplerinin sahibi Dr. Cem Kınay, ‘‘Türkiye bu yıl geleneksel tatil ülkeleri arasında tartışmasız en kazançlı ülke. Geçmiş yıllara oranla yüzde 20'lik bir artışla tüm turistik tesisler dolu. Bu arada ‘her şey dahil' parolasıyla hizmet veren Magiclife kulüpleri de tam kapasite ile çalışıyor’’ dedi.

Türkiye’nin Viyana Turizm Müşaviri Faruk Erol da, News dergisine yaptığı açıklamada, 2000 yılında yüzde 147'lik bir artışla toplam 320 bin 500 Avusturyalı turistin Türkiye'ye geldiğini, 2001 yılında ise busayının 400 bin olarak tahmin edildiğini söyledi.

Faruk Erol, bu yılın ilk altı aylık verilerine göre geçen yıla oranla yüzde 42'lik bir artışla 137 bin 990 Avusturyalı turistin Türkiye'ye geldiğini belirtti.

Travel Magazine: Türk turizmi görülmemiş rekora imza atacak

Belçika'da yayınlanan Travel Magazine Dergisi, Antalya'nın, kış sezonunda bile Belçikalı turistlerin istilasına uğradığını yazdı.

Dergi, haziran sayısında Türkiye ve Antalya'ya geniş yer ayırdı ve Türkiye'nin bu yıl turizm konusunda hiç görülmemiş bir rekora imza atacağını belirtti. Türk turizminin İspanya ve Yunanistan turizmiyle kıyaslandığı yazıda, Türkiye'den övgüyle söz edildi.

Türkiye'nin turistik bölgelerine kolaylıkla ulaşılabilinen belirli dört büyük havaalanına sahip olmasının en önemli avantajı olduğu vurgulanan yazıda, bunun ekonomik ve pratik yönden çok önemli olduğu kaydedildi.

Türkiye'nin turistik tesis sayı ve konforunun, fiyat ve kalite yönünden Karaib adalarını bile geçtiğine dikkat çekilen yazıda, Antalya'nın, kış sezonunda da Belçikalı turistlerin istilasına uğradığı ifade edildi.

Yazıda, Türk turizminin bu yıl rekor kıracağı ve ‘‘olgunlaşarak büyük bir zafer kazanacağı’’ belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!