Lira cinsinden ABD tahvili Japonların favorisi

Güncelleme Tarihi:

Lira cinsinden ABD tahvili Japonların favorisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2009 11:16

Japonya’da yavaşlayan hanehalkı tasarruflarının önemli bir kısmının da yurt dışına yöneldiği, Türk lira cinsinden tahvillerin Japonlar için çekici bir yatırım aracı olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jim O’Neill, “Bayan Watanabe ve diğerlerinin tasarrufları daha çok yurt dışı yatırımlara sızıyor. Yüksek getirisi olan, Brezilya reali veya Türk lirası cinsinden ABD tahvilleri, ev hanımlarının günün tercihidir” diye yazdı.

Jim O’Neill, Financial Times gazetesince yayımlanan makalesinde “Yen, dolara karşı neden o kadar değerli?” sorusuna yanıt aradı. Bu çerçevede, çeşitli faktörler üzerinde duruluduğu makalede ABD’nin Japonya ile ticaretindeki açığının Şubat 1984’den beri en düşük düzeyine gerileyerek Mayıs ayında 1.9 milyar dolara indiğine işaret edildi.

Japonya’nın genel ticaret ve cari fazlarının da azaldığı da, son aylarda ticaret açığının bile ortaya çıktığı kaydedilen makalede Japonya’nın çok ilgi çeken hanehalkı tasarruflarının da son dönemde sürekli yavaşlalyarak yüzde 2’ye inerken ABD’de yüzde 4.6’ya çıktığına dikkat çekildikten sonra şöyle devam edildi:

“Bayan Watanabe ve diğerlerinin yaptıkları tasarruflar daha çok yurt dışı yatırımlara sızıyor. Kısa bir süre önce (Japonya’ya) yaptığı ziyaret sırasında gördüğüm gibi yüksek getirisi olan, Brezilya reali veya Türk lirası cinsinden ABD tahvilleri, evhanımlarının günün tercihidir. Arkasında tahvil ve hisselerden oluşan genel portfoliodaki sürekli net çıkış var. Bunun sonucunda Japonya’nın, cari işlemler, net doğrudan yatırımlar ve net portfolio akımların birleştirilmesinden oluşan ‘geniş temel’ ödemeler dengesinde bir açığı var. Aslında bu açık, son 12 ayda Japonya’nın GSYH’sının yüzde 6’sıa yakın, yani ABD’deki düzeyinden iki misliden fazla.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!