Limak, Ergani’ye 120.7 milyon dolar verip bölge lideri oldu

Güncelleme Tarihi:

Limak, Ergani’ye 120.7 milyon dolar verip bölge lideri oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2005 00:00

TMSF’nin şu ana kadar sattığı yedi çimento fabrikasının da ihalesine giren Limak Madencilik, dün ilk kez ipi göğüsledi. Ergani Çimento Fabrikası’nın 120 milyon 750 bin dolarlık teklifiyle kazanan Limak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük çimento üreticisi konumuna gelecek.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Ergani Çimento Fabrikası’nın satışı için düzenlediği ihalede, en yüksek teklifi 120 milyon 750 bin dolarla Limak Madencilik Yapı Çimento Sanayi ve Ticaret verdi. Fabrikanın 53 milyon dolarlık muhammen bedelinin yaklaşık 2.3 katını oluşturan rakam, Limak, Oci ve Çimentaş arasında geçen çekişmeli bir açık artırmanın ardından ortaya çıktı. Bu satış aynı zamanda Limak Grubu’na Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, çimentoda yüzde 36.7, klinkerde de yüzde 34.7 payla en büyük üretici unvanını kazandırdı.

EN YÜKSEK TEKLİF OCI’DEN:

Ergani Çimento için Sepetçiler Kasrı’nda yapılan ihaleye, 13 kuruluş katıldı. Katılımcıların yazılı tekliflerinin yer aldığı zarfların konulduğu şeffaf kutunun açılmasının ardından, teklifler incelendi ve en yüksek teklifin 104 milyon dolarla Oci Çimento’dan geldiği belirlendi. İhalede, Oci Çimento’nun yanı sıra 103 milyon 500 bin dolarla K-L Çimento, 102 milyon 300 bin dolarla Limak, 92 milyon 110 bin dolarla Çimentaş ve 75 milyon dolarla Birçim açık artırmaya katılmaya hak kazanan ilk 5 şirketi oluşturdu.

ÇİMSA ELENDİ:

Sabancı Grubu şirketi Çimsa ise, 65 milyon dolarlık teklifi nedeniyle açık artırma bölümüne kalamadı. Çimsa’nın yanı sıra teklifleri ilk 5 içine giremeyen BÇG Çimento, Kadoğlu Petrolcülük, Erçim Toprak Çimento, Tümad Madencilik, Tek İnşaat, Serka Turizm ve Çetinkaya Çimento da açık artırma öncesi ihaleden elendi.

ÜÇ FİRMA YARIŞTI:

Yazılı teklif aşamasında Oci Çimento’nun verdiği 104 milyon dolar üzerinden başlayan açık artırmada dört şirket arasında 68 kez artırım yapılırken, Birçim firması hiç bayrak kaldırmadı. K-L Çimento’nun da fiyat 110 milyon dolar seviyesindeyken yarıştan çekilmesiyle, mücadele Limak, Çimentaş ve Oci arasında geçmeye başladı. Ancak Limak’ın son olarak teklif ettiği 120 milyon 750 bin dolarlık teklifin üzerine çıkan olmadı. Bunun üzerine, bu firmanın 120 milyon 750 bin dolarlık en yüksek teklifinin, Fon Kurulu’nun onayına sunulması kararlaştırıldı.

Baba-kız katıldılar bu kez kazandılar

LİMAK
İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, Ergani Çimento ihalesinde babası Nihat Özdemir’i yalnız
/images/100/0x0/55eacba5f018fbb8f89739e1
bırakmadı. Ebru Özdemir, önceki gün Şanlıurfa Çimento Fabrikası için açılan ihalede olduğu gibi dünkü ihalenin açık artırma bölümünde de masada babasının yanında oturdu. Ancak Şanlıurfa Çimento’da 158 milyon dolarlık teklifle üçüncü sırada kalan baba kız Özdemir’ler, Ergani’de ihaleyi kazanan taraf olmanın mutluluğunu yaşadı.

Ben Diyarbakır’da doğdum, 20 milyon dolar daha yatıracağım

LİMAK İnşaat Sanayi ve Ticaret şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ‘Fabrikaya bir yıl içinde 20 milyon dolar civarında bir yatırım yapmayı düşünüyoruz. Çünkü fabrikanın verimliliği ve makine ekipmanlarında çok büyük sorunlar var’ dedi. 53 milyon dolar muhammen bedelli Ergani Çimento Fabrikası’na 120 milyon 750 bin dolar vermelerinde duygusallığın payı olduğunu söyleyen Özdemir, ‘Annem babam Bitlis’liydi ama ben Diyarbakır’da doğup büyüdüm. Diyarbakır’a bir yatırım yapma sözüm de vardı. Şimdi çok mutluyum’ diye konuştu. Limak Grubu’nun 2000 yılından beri çimento işinde yer aldığını ve Kurtalan Çimento Fabrikası’nın da kendilerine ait olduğunu hatırlatan Özdemir, fiyat konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: ‘Bu fabrikaların kurulmalarının o kadar kolay olmadığı herkes tarafından bilindiği için fiyatlar yüksek. Biz de bilerek bunu verdik.’

Güneydoğu’da yüzde 20 pazar payına sahip

DİYARBAKIR’
ın Ergani ilçesinde bulunan ve 1 milyon 162 bin ton yıllık çimento kapasitesi ve yüzde 20 pazar
/images/100/0x0/55eacba5f018fbb8f89739e3
payına sahip olan entegre fabrikayı alan Limak, tesisle birlikte bölgenin yeni lideri oldu. Uzanlar’a ait fabrikalara el konulmadan önce Güneydoğu Anadolu’da üç fabrikası bulunan Rumeli Holding, yüzde 49’luk çimento kapasitesi payıyla pazarın lideriydi. Ancak Kurtalan’daki 972 bin ton çimento üretim kapasitesinin üzerine Ergani’nin 1 milyon 162 bin tonluk kapasitesini ekleyen Limak, toplamda 2 milyon 134 bin ton ve yüzde 36.7’lik payıyla bölgenin lider çimento üreticisi oldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden özellikle Irak’a yapılan ihracat, bu yöreyi çimento sektörü açısından cazip kılan en önemli unsur olarak görünüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!