Liderlerin banka kurtarma sancısı

Güncelleme Tarihi:

Liderlerin banka kurtarma sancısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2002 02:15

Banka kurtarma tasarısı hükümetin ANAP ve MHP kanadında tartışmalara yol açtı. MHP'nin bazı kurmayları Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'ye, ‘‘bankalara katmerli hediye verilmesin’’ raporu sundu. ANAP'ta ise, ‘‘Japonya bile bu yolla banka kurtaramadı’’ uyarısı yapıldı.

Banrka kurtarma tasarısı, koalisyon liderlerini zorlamaya başladı. Hükümetin MHP kanadında, bazı partililer liderleri Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'ye bir rapor sunup, banka kurtarma konusundaki endişelerini dile getirdi. Hükümetin ANAP kanadında ise, partinin MKYK toplantısında tasarının dikkatle yeniden gözden geçirilmesi istendi. Bazı ANAP'lılar Genel Başkanları Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'a, ‘‘Bu sistemle Japonya'da bile banka kurtarılamadı’’ uyarısında bulundu.

BAHÇELİ'YE RAPOR:

MHP kurmayları, banka kurtarma tasarısında saptadıkları ‘aksaklıkları’, rapor halinde Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye sundu. Sorunun çözümü için, hükümet krizine yol açmaması dikkate alınarak ‘zirve formülü’ benimsendi. MHP'nin etkin bir bakanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Devlet Bakanı Kemal Derviş'in önergesiyle değişen tasarının, Bakanlar Kurulu iradesini yansıtmadığını savundu. Teklifin, Hazine'den geldiği gibi Hükümet tasarısı olarak TBMM'ye gönderildiğini, ancak Derviş'in komisyondaki her girişimden koalisyon ortaklarını bilgilendirmesi konusunda ‘‘centilmenlik anlaşması’’na varıldığını belirten Bakan, bu bilgilendirmenin yapılmamasından rahatsızlık duyduklarını belirtti. Aynı Bakan MHP'nin tasarıyla ilgili görüşünü de şöyle özetledi: ‘‘MHP de reel sektöre bankalar yoluyla para akışı sağlanması gerektiğine inanıyor. Bankaların durumu bozuk. Ancak devlet para koyup sermayeye ortak olursa, para geri gelmez. Biz düzenlemenin hesap verilebilir, şeffaf, açık piyasa ve ekonomi kurallarına uygun olmasını istiyoruz. Sermaye ortaklığı bankalara ‘katmerli hediye' olur.’’

ANAP’TA YILMAZ'A UYARI:

ANAP MKYK üyeleri, bankacılık sistemini güçlendirmeye yönelik düzenlemenin reel söktere bir faydasının olmayacağını savundu. Üyeler, sermaye yapısını güçlendirerek bankaların kurtarılması girişiminin daha önce hem Japonya, hem de Arjantin'de denendiğini, ancak bir sonuç alınamadığını öne sürdü. Tasarıda, kamu bankalarının yöneticilerinin, ‘‘Sorumsuz kılınmasına ilişkin’’ düzenleme de eleştirilerek, ‘‘Tek sorumsuz kişi Cumhurbaşkanıdır. Milletvekilinin dokunulmazlığının bir tartışıldığı bir dönemde kamu bankalarının yöneticilerini sorumsuz kılmak kabul edilemez’’ dedi. Mesut Yılmaz da bunun üzerine, koalisyon ortağı MHP'nin de benzer eleştirileri olduğunu, sorumsuzluk maddesinin komisyonda kabul edilmediğini, genel kurulda da kabul edilmesinin güç olduğunu söyledi. Yılmaz, tartışma konusunun yüzde 1 oranının dışında kalan bankaların fona alınıp alınmayacağı olduğunu belirterek, ‘‘Anayasaya aykırılık iddiaları var. Tasarının genel kurulda görüşülmesi aşamasında önergelerle bazı düzeltmeler yapabiliriz’’ dedi.

Toplantıda, Ekrem Pakdemirli, Nesrin Nas, Turgut Yılmaz ve Işın Çelebi ilgili düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi ve liderler zirvesinde yeniden ele alınması konusunda ısrarcı oldu.

Turgut Yılmaz: Devletin kuruşuna ihtiyacımız yok

Ortağı olduğu Tekstilbank'ın banka kurtarma operasyonundan yararlanacağı iddia edilen Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz da ANAP MKYK toplantısında kendini savundu. Turgut Yılmaz, şirketinin ortakları arasında bulunduğu Tekstilbank'ın bu yasadan yararlanmayacağını, devletin tek kuruşluk yardımına ihtiyaçları olmadığını belirterek, ‘‘Kanun çıktıktan sonra bunu daha iyi görecekler. Bizim sermaye desteğine ihtiyacımız yok. Geçen haftaki grup toplantısında sayın genel başkan beni savunmuş, buna da ihtiyaç yok, ben her ortamda kendimi savunurum’’ dedi.

Kurtarma maliyeti 5 milyar doları bulabilir

Devlet Bakanı Kemal Derviş, ‘banka kurtarma operasyonu’ olarak anılan düzenlemenin dünyada bugüne kadar 40 ülkede uygulandığını söyleyerek, ‘‘İçimiz biraz da bundan rahat’’ dedi. TOBB, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TESK ve TİSK yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen ‘Sivil İnisiyatif’ toplantısına başkanlık eden Derviş, bu sözleri, bankacılık düzenlemesine yapılan yoğun eleştiriler üzerine söyledi. Reel sektör temsilcileri TBMM'deki tasarıya, ‘bankacılık sektörüne kullandırılacak sermaye katkısının, kredinin şu kadarlık kısmı reel sketröe kredi olarak kullandırılsın’ şeklinde bir madde eklenmesini istedi. Derviş bunun üzerine BDDK Başkanı Engin Akçakoca'ya dönerek, ‘‘Engin Bey, böyle bir düzenleme yapabilir miyiz?’’ diye sorunca, Akçakoca'nın da başını ‘Evet’ anlamında salladığı öğrenildi.

‘‘Her sektörden vazgeçebiliriz ama bankacılık sektöründen vazgeçemeyiz’’ diyen Derviş, ‘‘4 milyar dolara bu işi halledebilecek misiniz?’’ sorusuna ise ‘‘Bilemiyorum, operasyonun maliyeti 5 milyar doları bulabilir’’ yanıtını verdi.

Bal: Kurtarmada şüphe yaratmak istemiyoruz

Devlet Bakanı Faruk Bal, bankacılık sektörünün desteklenmesine ilişkin yapılan toplantıyı değerlendirirken, ‘‘Teknik düzeyde arkadaşlarımızın çalışmasına karar verdik’’ dedi. Bal, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve Devlet Bakanı Kemal Derviş ile yaptıkları toplantının ardından bir gazetecinin, ‘‘MHP'nin çekinceleri vardı, bunlar toplantıda gündeme geldi mi?’’ sorusu üzerine, ‘‘Ekonomimizi harekete geçirecek, krizler nedeniyle sıkıntı içerisine bankacılık ve reel sektörü pozitif yönde etkileyecek açıklık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik konularında, vatandaş nezdinde herhangi bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde hazırlanıyor’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!