Liderler Davos'ta buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Liderler Davosta buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2001 00:00


İsviçre'nin Davos kasabasında dünya ticaretinin geleceğinin tartışılacağı Dünya Ekonomik Forumu 25-30 Ocak tarihleri arasında dünyanın birçok iş ve politik liderini biraraya getiriyor.
Haberin Devamı

Konferans resmen bugün başlıyor. 6 gün sürecek Dovas toplantılarında dünya ticaretinin geleceği tartışılacak. Türkiye'den zirveye Mesut Yılmaz, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar katılıyor.

Zirvede Microsoft'tan Bill Gates ve Nissan'dan Carlos Ghosn gibi iş adamlarının yanında yazarlar, artisler, akademisyenler ve sivil toplum örgütü temsilcileri de yer alacak. Hatta U2'dan Bono gelişmekte olan ülkelerin borçlarının silinmesi için bir konuşma yapacak.

Zirve dünya diplomasi ve finans kesimlerini biraraya getirirken gizlice yapılan anlaşmalarıyla da ünlüdür. Zirvede özellikle dünya çapında enflasyon politikaları ve ekonomik gelişmeler üzerinde durulur, yeni ekonomi ise unutulmaz. Dünya Ekonomi Forumu sadece bu konuları kapsamıyor. Ayrıca ülkeler ve sivil toplum örgütleri arasında diyaloğun iyileşmesi için bir adımda başlatıyor. 1987 yılındaki Türk-Yunan sorununun çözümü için biraraya gelen Özal-Andreas Papandreu yada İsrail ve Filistin liderlerinin görüşmeleri bu diyaloglar arasında en dikkat çekici olanlarıydı.

Davos toplantıları katılımcılara birçok fırsat da sunuyor. Bazı ülkeler plan ve projeleri için uluslararası bir destekçi kazanma imkanı yakalayabiliyor. Bazı gazeteciler başbakan Vojislav Kostunica'nın ve diğer balkan başkanlarının bir balkan gümrük birliğinin yaratılması tartışmaları için bu forumu bir şans gibi kullanabileceklerini tahmin ediyorlar.

Yakın zamanda göreve başlayan başkan Bush'un katılması beklenmezken onun kabinesinden birilerinin katılabileceği konusunda hala bir beklenti var.

Davos'u Türkiye'ye Özal tanıttı

Davos toplantıları 1970'li yılların başından beri gerçekleştiriliyor. Bu toplantılarda ülkeler ekonomilerini anlatırken birçok iş fırsatıda yaratabiliyorlar.

Türkiye, Davos toplantılarından işadamı Şarık Tara sayesinde haberdar oldu. Davos Türkiye'de asıl popülaritesini 1980'li yıllarda Turgut özal'ın katılımı ile kazandı.

Ercan Kumcu toplantıların amacını şöyle açıklıyor: "Davos toplantıları dünyaya yön veren insanları tanımak için bulunmaz bir fırsattır. Toplantıya katılanların birinci amacı orada iş bağlamak değil, iş bağlayabilmek için gerekli insan ilişkilerinin networking altyapısını hazırlamaktır."

İsviçre protestoculara göz açtırmayacak

Bu sene de İsviçre protestoculara karşı ciddi önlemler aldı. Yapılan görüşmelerde protestocular zirvenin üçüncü gününe denk gelen 27 Ocak tarihinde ortaya çıkmaya söz verdiler. Forum Başkanı Klaus Schwab protestocuları kast ederek "dünyayı geliştirmek zor bir iştir, sokakta yapılamaz" dedi.

Geçen yıl 1.400 kişi protestoya katılmış ve bir çok şiddet olayı yaşanmıştı. iki polis yaralanmış yerel McDonald's zarar görmüştü.

Bu yıl ise davos kendini göstericiler için hazırladı. Mc Donald's'ın yemek yenilen yeri metalik güvenlik kafesleriyle donatıldı. İsviçre otoriteleri polis gücüne ek olarak 300 askerde hazır bulunduracaklar .

Davos organizatörleri anti-küreselleşme protestolarına birçok grubun katılabileceğini belirtirken dışarda saygı içinde toplanmalarını umut ediliyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos'daki yıllık toplantısına karşı Davos Karşıtı Dünya Sosyal Forumu Brezilya'nın Rio De Janeiro şehrinde yarın toplanıyor.

Ajanda

25 Ocak Perşembe

11.45: Dünya ekonomisi için beklentiler

26 Ocak Cuma

8.20: İnternetin geleceği

9.00: Euro'nun kaderi

13.30: Bilgisayar çip yarışı

13.30: Piyasalardaki mantıksız coşkunluk

16.40: Şirketlerin geleceği

27 Ocak Cumartesi

8.20: ABD ekonomisindeki yavaşlama

9.40: Serbest ticaretin geleceği

16.45: Borç indirimi

28 Ocak Pazar

15.00: Küreselleşmeye karşı tepki

29 Ocak Pazartesi

8.20: Bill Gates

11.20: İnternet

13.15: Online ticaret

15.15: Internet

16.45: Yugoslavya için ileri bir adım

30 Ocak Salı

10.00: İş ve baskı grupları

11.30: Dot.com şirketlerinin geleceği

  • "Türkiye Avrupa'nın en hızlı gelişen ekonomisi"
  • Yılmaz Davos'a gitti
  • Yılmaz- Papandreu görüşmesi

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!