Libya, müteahhitlerin 250 milyon dolarına yeşil ışık yaktı

Güncelleme Tarihi:

Libya, müteahhitlerin 250 milyon dolarına yeşil ışık yaktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2010 00:00

Türkiye ile Libya arasındaki hakediş sorununda çözüme varıldı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Libya’da iş yapan Türk müteahhitlerin hakedişlerden kaynaklanan ve bir süredir bekleyen 250 milyon dolara yakın alacağının ödenmesi konusunda anlaşmaya varıldı” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Çağlayan, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) yönetim kurulu üyelerinden oluşan bir heyetle, 17 Haziran’da Libya’ya bir günlük ziyaret gerçekleştirdi. Libya Sanayi, Yatırım ve Ticaret Bakanı Muhammed Ali El Huveyc’in davetlisi olarak Trablus’a giden Çağlayan, hakedişlerden kaynaklanan alacak sorunu ortaya koydu. Libya’da faaliyette bulunan 150’nin üzerinde müteahhitlik firmasının temsilcisinin katıldığı toplantı sonunda iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğine yönelik önemli kararlar alındı.
Çağlayan, öncelikli sorun olarak gördükleri Libya’da iş yapan Türk müteahhitlerin hakedişlerden kaynaklanan ve bir süredir bekleyen 250 milyon dolara yakın alacağının ödenmesi konusunda Bakan El Huveyc’le yaptıkları uzun görüşmeler sonucunda anlaştıklarını kaydetti.
Birliğe kayıt önemli
Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği’ne alacak kaydı yapan firmalarının alacaklarının ödenmesi konusunda çalışmalara başlandığını belirtti. Libya’daki yeni projelere de dikkat çeken Çağlayan, şunları söyledi: “Libya’da planlanan yaklaşık 50 milyar dolarlık yatırım projesi değerlendirililiyor. Bakan El Huveyc, projelerin Türk firmaları tarafından üstlenilmesi için çağrıda bulundu.”

Haberin Devamı

Libyalı personeli Türkler eğitecek

LİBYALI Bakan El Huveyc’in gündeme getirdiği bir başka konu ise inşaat sektöründe çalışan işgücünün eğitilmesi oldu. El Huveyc, yerel istihdam kapsamında çaalışacak Libyalı personelin Türk mühendislerince eğitimine destek istedi.

2 yılda  8.3 milyar dolarlık iş alındı

ZAFER Çağlayan, Libya’nın dünyada Çin’den sonra en güçlü müteahhitlik sektörüne sahip ülke olan Türkiye’nin bu sektördeki en önemli partnerlerinin başında geldiğini dikkat çekerken, çalışmaları şöyle özetledi: “Türk müteahhitlik firmaları 2005 ve 2009 yılları arasında müteahhitlik ve müşavirlik hizmeti olarak Libya’da 192 proje üstlendi. Bu projelerin toplam tutarı 12.5 milyar dolar oldu. Sadece 2008 ve 2009 yıllarında üstlenilen proje değeri ise 8.3 milyar dolar oldu. 2008 yılında üstlenilen 37 projeye ilave olarak, 2009 yılında iş hacmi artış göstererek 79 oldu. Son iki yılda süren toplam proje sayısı 116’ya ulaştı.”

Haberin Devamı

200 bin hektarlık organize bölgeyi Türkler kuracak

LİBYALI Bakan El Huveyc’in Libya’da Türk mühendisleri, müteahhitleri ve yatırımcılarının katkı ve katılımıyla “Organize Sanayi Bölgesi” kurulması için yaklaşık 200 bin hektarlık bir bölgenin tahsis edilmesinin planlandığını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!