Lefkoşa'da belediye başkanının helvasını yediler

Güncelleme Tarihi:

Lefkoşada belediye başkanının helvasını yediler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2012 15:11

KKTC Bakanlar Kurulu'nun, yasa gücünde kararname ile mali kriz içindeki Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Cemal Bulutoğluları ve belediye meclis üyelerini dün 90 gün zorunlu izne çıkarmasını, belediye çalışanları "geç alınmış bir karar" olarak niteledi. Belediye binası önüne, Bulutoğluları'nın fotoğrafının yer aldığı "kayıp" pankartı asan belediye çalışanları, bugün un helvası yedi.

Haberin Devamı


Bakanlar Kurulu'nun dünkü kararının ardından, belediye çalışanlarının, maaş alamadıkları ve 123 kişinin geçen hafta işten çıkarılması üzerine başlattığı eylem ise belediye önünde sürüyor.

Belediye binası önüne, Bulutoğluları'nın fotoğrafının yer aldığı "kayıp" pankartı asan belediye çalışanları, bugün un helvası yedi. Çalışanlar, , "Belediye başkanının helvasını yiyoruz" dedi.

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Savaş Bozat, "hükümetin aldığını kararın siyasi ve sosyal boyutunun tartışmaya açık olduğunu" ifade ederek, "aylardır, Belediye Başkanı Bulutoğluları ile bu işlerin götürülemeyeceğini söylediklerini" belirtti.

Bozat, şöyle konuştu:

"Bize göre geç alınmış bir karar. Daha önceden alınsaydı herhalde bu günlere, bu noktaya gelinmeyecekti. Yine de olumlu bir şey, ama siyasal ve sosyal boyutu tartışmaya gerçekten açık. Onu bir kenara bıraktıktan sonra önümüze bakmak zorundayız. Biz, maaşlarımızı düzenli alamadığımız, sosyal güvencesiz çalıştırıldığımız ve son olarak da 123 kişi işten çıkarıldığı için eylem yaptık. Bunlara çare bulunursa, 90 günlük süreçte belediyeyi istenilen yere getirmek bizim görevimizdir. Onlar batırdı, biz çıkarmak zorundayız. Çünkü bizim ekmek teknemiz Lefkoşa Türk Belediyesi'dir. Gerçek sahipleri de biziz."

"Çalışanlar 2 aylık maaşlarını almadan iş başı yapmaz"

Belediye Başkanının görev ve yetkilerinin devredildiği Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana'nın, meclis üyeleri yerine atanan komisyonla toplantı yaptığını, Dana'nın daha sonra BES ile de görüşerek durum değerlendirmesi yapacağını kaydeden Savaş Bozat, "Bu anlattığım nedenleri, en kısa zamanda nasıl çözeriz onlara çare üretmeye çalışacağız. Çünkü çalışanlar 2 aylık maşını almadan işbası yapmaz, haklıdırlar da yapmamakta. Mayıs, Haziran ayı maaşlarını alamadık ve Temmuz ayına girdik. Bundan sonraki süreçte ne olacak. Bizim talebimiz, bundan sonraki aylarda günü geldiğinde yasal hakkımız olan maaşlarımızın ödenmesi, sigorta İhtiyat Sandığı gibi yatırımların da birden ödenmese bile, taksitlendirmeye bağlanarak bir düzene girmesidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bazı belediye çalışanları da Anadolu Ajansı'nda düşüncelerini aktardı.

Haberin Devamı

Rıfat Börklü, Bakanlar Kurulu'nun kararını "olumlu bulmadığını", söz konusu kararın, belediye çalışanlarının eyleminin ikinci günü alınması gerektiğini, 67 gündür maaş alamadıklarını, maaşlarını ne zaman alacaklarını da bilemediklerini söyledi.

Börklü, çalışanlar olarak maaşlarının ödenmesini ve sosyal yatırımlarının yapılmasını istediklerini, "işe gelmeden maaş alanlar" olduğunu, bunların ve belediyenin paralarının nerelere gittiğinin ortaya çıkarılmasını istediklerini anlattı.

Belediye başkanına "kötü" demediklerini, "onun da tuzağa düştüğünü" savunan Börklü, "Çalışanlar da tuzağa düştü. Niçin bu insanlar tuzağa düşüyor. Bunun sebebi belli değil, açıklık da yok ortada" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Diğer bir belediye çalışanı da hükümetin karar vermekte geç kaldığını, maaşlarını ne zaman alacaklarını bilmediklerini kaydetti.

"Hem açım, hem çöp içindeyim"

On yıllık belediye çalışanı olduğunu belirten Veysel Atak, yılbaşından bu yana eylemde olduklarını, istedikleri tek şeyin maaşlarının gününde ödenmesi olduğunu söyledi.

Atak, "Hükümetin 6 ay bekleyip, meclis ve mahkemeler tatile girdikten sonra böyle bir karar almasını pek samimi bulmuyorum. 90 gün sonra ne olacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Son 6 ayda, hem çalışan olarak maaş alamamak, hem de Lefkoşalı olarak hizmet alamadığı için iki kere mağdur olduğunu anlatan Atak, "Hem açım, hem çöp içindeyim" dedi.

Haberin Devamı

Bu arada, Lefkoşa Türk Belediyesi binasında güvenlik amacıyla polis bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!