Lastik sektörü tüm zorluklara rağmen 2015'ten umutlu

Güncelleme Tarihi:

Lastik sektörü tüm zorluklara rağmen 2015ten umutlu
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2015 01:23

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman, 2014 yılında Türkiye lastik pazarının yüzde 1,5 küçüldüğünü belirterek, tüm zorluklara rağmen 2015 yılı için umutlu olduklarını ve yüzde 3-4 civarında büyüme öngördüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Hakan Bayman, LASİD'in sektörel değerlendirme toplantısında, 2014 yılında tüm dünyada 1,7 milyar lastik satıldığını ve pazarın bir önceki yıla göre yüzde 4,5 artış gösterdiğini aktardı. Global büyümede en büyük payın gelişmekte olan ülkelerden geldiğine işaret eden Bayman, Çin'de yüzde 9, Hindistan'da yüzde 6,5 civarında bir büyüme görüldüğünü dile getirdi.

Avrupa lastik pazarında 2014 yılında yüzde 2 büyümeyle 206 milyon lastik satıldığını belirten Bayman, bu büyümenin Avrupa pazarında son iki senede yaşanan kayıpları karşılayabilecek miktarda olmadığını ifade etti.

Türkiye'de ise geçen yıl 20 milyon lastik satıldığını aktaran Bayman, toplam pazarın önceki yıla göre yüzde 1,5 civarında daraldığını, ticari lastik pazarında ise yüzde 7 civarında küçülme yaşandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Sektör olarak tüm zorluklara rağmen 2015 yılı için ümitli olduklarını belirten Bayman, "Sindirme döneminin ardından genelde hızlı büyüme beklentisi olmasına rağmen 2015'te lastik pazarı için yüzde 3-4 civarında bir büyüme öngörüyoruz" dedi.

Bayman, son 10 yılda yüzde 50'nin üzerinde büyüyerek önemli bir ivme kazanan sektörün son birkaç yılda yaşanan zorluklara rağmen uzun vadede büyümeye devam ettiğini dile getirdi.

Lastik sektörünün 2014 yılı ihracat verilerini de paylaşan Bayman, şunları söyledi:

"Türk lastik sektörü uluslararası standartlara uygun üretimle dünya pazarının etkili aktörlerinden biri. 2014 yılında 1 milyar 127 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İhracatın önemli bölümü Avrupa ülkelerine yapıldı. 2015'in Ocak ayında ise 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 26 azalan lastik ihracatı, 101 milyon dolardan 75 milyon dolara geriledi. Ama ben bu yılın ciddi derinleşen bir negatiflikle kapanmayacağını ve bunun düzeleceğini düşünüyorum. Burada önemli bir nokta var. İhracatın yüzde 60-70'i Avrupa'ya yapılırken, sektörün hammadde giderlerinin çoğu Uzak Doğu'dan dolarla geliyor. Avro/dolar paritesindeki hızlı düşüşün, özellikle de Avrupa'ya olan ihracatla ilgili gerek hammadde gerek fiyatlandırma ciddi problemler yarattığını söyleyebilirim."

Haberin Devamı

Sektörde yeni yatırımlar devam ediyor

LASİD Yönetim Kurulu Başkanı Bayman, büyüyen lastik pazarında hemen hemen tüm fabrikaların üretim kapasitelerini artırma ve teknolojik yeniliklere yönelik yatırımlarının devam ettiğini anlattı.

Pazarın yeni aktörlerinden Sumitomo'nun 2016 yılında yerli ortağıyla Çankırı'da üretime başlamasının beklendiğini, Brisa'nın da 2017 sonu itibariyle Aksaray'daki ikinci fabrikasıyla üretime başlayacağını belirten Bayman, "Sumitomo yaklaşık 500 milyon dolar, Brisa da ilk faz için 330 milyon dolar yatırım planlıyor. Bu iki yatırımın da Türkiye'nin ihracat ve iç talep ihtiyaçlarını karşılamak açısından sektöre destek olacağını düşünüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin orijinal ekipman açısından her sene büyüdüğüne işaret eden Bayman, buraya yeni oyuncular geleceğiyle ilgili etrafta dönen bazı söylemlerin olduğunu aktardı.

Kış lastiği uygulamasının yılın son aylarında pazara kazandırdığı ivmeye dikkati çeken Bayman, kış lastiği kullanımının bugün toplam pazarın yüzde 35'ine ulaştığını ifade etti.

Bayman, "Kış lastiği regülasyonunda şu anda ticari araçlarda kış lastiği kullanımı belirli süreler içinde zorunlu. Binek araçlarla ilgili 52 şehirde kış lastiği kullanımı ve takibi konusunda valiliklere verilmiş bir karar verme hakkı var. Güvenli sürüş açısından kış koşullarında kış lastiği mutlaka kullanılmalı. Avrupa'da belirlenen tarihler arasında kış lastikleri yokken aracınızla kaza yaptığınızda sigorta size paranızı ödemiyor. Bu hem sigorta şirketleri hem de tüketiciyi bilinçlendirme açısından daha pozitif bir yaptırım. Bizim de sektör olarak vizyonumuz Türkiye'de bunun bu şekilde işlemesi" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye'deki traktör lastiklerinde radyalizasyonun arttığına işaret eden Bayman, sektör için kaliteli yetişmiş istihdam bulmakta zorlandıklarını belirtti.

Bayman, sektöre ait tüm teknik bilgilerin, mevzuat, uygulama ve karşılaştırmalı raporların derneğin resmi internet sitesi "www.lasid.org.tr" adresinde bulunabileceğini de sözlerine ekledi.

Toplantıya, LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal da katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!