Lafontaine gitti Euro kurtulacak

Güncelleme Tarihi:

Lafontaine gitti Euro kurtulacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

İngiliz gazetesi The Sun, Alman Maliye Bakanı Oskar Lafontaine'in AB liderlerinin operasyonuyla düşürüldüğünü öne sürdü. The Sun, ‘‘Bu operasyon Lafontaine için attığımız Avrupa'nın en tehlikeli adamı manşetiyle başladı’’ diye yazdı. Gazete, Lafontaine'in istifasıyla Euro'nun kurtulacağını da vurguladı.

Almanya Maliye Bakanı Oskar Lafontaine'in önceki gün ani bir kararla hem bakanlık hem de parti liderliğinden istifa etmesinin ardındaki nedenler tam olarak belirlenemedi, ancak İngiliz tabloid gazetesi The Sun, olaya çok kısa sürede teşhis koydu. Alman Hükümeti'ndeki bomba değişikliği sevinç çığlıklarıyla karşılayan gazete şöyle yazdı:

‘‘Biz Lafontaine'in Avrupa vergi sistemlerini birleştirmek istediği için kıtanın en tehlikeli adamı olduğunu yazmıştık. Avrupa Birliği liderleri bizim yayınımız üzerine harekete geçip sonunda Lafontaine'den kurtuldular. Böylelikle 15'lerin tek para birimi Euro'yu kurtarması da mümkün olacak. Çünkü Almanya, İngiltere ile birlikte hareket edebilecek.’’

The Sun'ın ortaya attığı bu iddiaya karşın, Lafontaine'in istifa nedenleri dün Avrupa siyaset ve ekonomi kulislerinde enine boyuna tartışıldı. ‘‘Küçük Napolyon’’ lakaplı Lafontaine, Başbakan Gerhard Schröder ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) merkezine istifa yazılarını gönderdikten sonra Saarbrücken'deki evine çekildi ve tek bir açıklama bile yapmadı. Bunun üzerine gazeteciler Lafontaine'in evi önünde kamp kurdu.

Geçen 27 Eylül'deki genel seçimlerle iktidara gelen Gerhard Schröder ile partisinin lideri ve güçlü ismi Oskar Lafontaine arasındaki anlaşmazlık baştan beri biliniyordu. Lafontaine partinin sol kanadını temsil ederken, Schröder iş dünyasına ve önderliğini İngiltere Başbakanı Tony Blair'in yaptığı ‘‘Üçüncü Yol’’a daha yakın duruyordu. Sosyal demokrasiyi sol ideolojilerden hayli uzaklaştıran bu yolu kesinlikle tesvip etmeyen Lafontaine, iş dünyası açısından ağır yükümlülükler yaratan vergi reformu yasa tasarını hazırlamıştı.

Dört aydır iktidarda olan Schröder'in bundan böyle programını rahat rahat yürütebileceği belirtiliyor. Bununla birlikte hükümet dün, vergi yasa tasarısının meclis gündeminden çekilmeyeceğini açıkladı.

YENİ BAKAN

Oskar Lafontaine'in istifasıyla boşalan Maliye Bakanlığı'na görev süresi 7 Nisan'da sona erecek olan Hessen Eyalet Başbakanı Hans Eichel'in getirilmesi kesinleşti. Başbakan Gerhard Schröder, dün öğleden sonra SPD Meclis Grubu'nun yaptığı toplantıda, Hans Eichel'i Maliye Bakanlığı'na getireceğini açıkladı. Geçici olarak Ekonomi Bakanı Werner Müller'in Maliye Bakanlığı'nı da yürüteceği belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!