Kuzey Kıbrıs'ta ortak oda adımı

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Kıbrısta ortak oda adımı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2018 00:34

Kuzey Kıbrıs’a uygulanan uluslararası ambargoya karşılık ticareti arttırabilmek için TOBB ve Kıbrıs Ticaret Odası işbirliği geliştirdi. Kurulan ortak oda tüm dünyadan yabancı yatırımcıların Kuzey Kıbrıs’a gelmesi için çalışmalar yürütecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kıbrıs sorunu nedeniyle izolasyon ve uluslararası ambargolar altında bulunan KKTC ekonomisine nefes aldırmak amacıyla Kıbrıs Türk Ticaret Odası’yla (KTTO) ortak oda formu kurdu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu ve KTTO Başkanı Turgay Deniz’in imzaladığı protokolle kurulan ortak form, iş insanlarının Türkiye ve KKTC’de karşılaştıkları zorluklara çözüm üretecek. Lefkoşa’daki törene KKTC Başbakanı Tufan Erhürman da katıldı.

TOBB üyelerinin de katıldığı törene KKTC iş dünyası büyük ilgi gösterdi. Hisarcıklıoğlu, KKTC ekonomisine yardım etmek amacıyla geçmişte birçok girişimde bulunduklarını belirterek, “TOBB ve Kıbrıs iş dünyası olarak, 2011’de KKTC hükümetiyle cumhurbaşkanı, başbakan, ilgili bakanlar, bürokratlar ve yabancı yatırımcıları aynı masa etrafında toplayan, ‘Yatırım Danışma Konseyi’ kurduk. 2014’te Türkiye, KKTC, Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi ticaret odalarıyla Lefkoşa Forumu’nu oluşturduk. Amacımız iş dünyasının problemlerini tahkim gibi kurullarla çözmekti. Kıbrıs’ta Lefkoşa ara bölgede, Atina ve İstanbul’da toplandık. Düşünce kuruluşumuz TEPAV, KKTC için kurumsal gözden geçirme projesi hazırladı, ancak tüm bu girişimler akamete uğradı” dedi. 

Haberin Devamı

DAHA İYİ YATIRIM İKLİMİ

Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Tüm bu toplantıları, projeleri ve somut iş birliği fırsatlarını ortaya çıkaran diyalog platformunu sürdürmek istiyoruz. Yatırım Danışma Konseyi yeniden canlandırılmalıdır. Kıbrıslı Türklerle bizi birbirimize bağlayan son derece güçlü tarihi, kültürel ve iktisadi bağlarımız var. Bu hissiyatla iktisadi bağlarımızı daha da güçlendirecek bir potansiyelin olduğunu biliyoruz. Biz, iş dünyası olarak, Kıbrıs Türklerinin zenginleşmesini istiyoruz. Kıbrıs Türklerine haksız yere uygulanan izolasyonların bunu yavaşlattığının farkındayız. Şimdi, Kıbrıs Türk Ticaret odasıyla ortak bir oda kuruyoruz. Dünyada tüm ülkeler yabancı yatırımcıların gelmesi için elinden geleni yapar. Kıbrıs Türk iş insanının Türkiye’de, Türk iş dünyasının da KKTC’de iyi bir yatırım iklimine sahip olabilmesi için çalışacağız.”

Haberin Devamı

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz ise, KKTC ve Türkiye arasında görünür görünmez bütün ticari engelleri kaldırılmasını amaçladıklarını söyledi. Deniz, “Türkiye ile ticarette ortaya çıkan bazı sorunlar olduğu zaman Kıbrıs Türk halkında, ‘Türkiye de mi bize ambargo uyguluyor?’ sorusu yöneltiliyor. Bu yargıyı tarihe gömeceğiz” dedi.

ÇÖZÜM EKONOMİ

Kıbrıs sorunun çözüm anahtarının ekonomik gelişme olduğuna dikkat çeken Turgay Deniz, “Kıbrıslı Türkler ekonomik seviyelerini yükseltemezse çözümden de bahsedemeyiz. KKTC’de refah herkese yayılırsa, o zaman Rumlar koşa koşa masaya gelecek ve çözüm isteyecek” ifadelerini kullandı. 

KKTC Başbakanı Tufan Erhürman da Kıbrıslı Türklerin dünyaya açılan tek penceresinin Türkiye olduğunu vurguladı ve “Kıbrıs sorunu nedeniyle uygulanan ambargolar burada bir statüko oluşturdu. Kıbrıs Türk halkının da kendine güvenini zayıflattı. Türkiye bizim dünyaya açılan tek penceremiz, ancak büyük bir pencere. Bu pencerenin daha da açılması için hükümet olarak her türlü desteği vereceğiz” ifadelerini kullandı. 

TOBB HEYETİ AKINCI'YLA BULUŞTU

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu ve beraberindeki heyet Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya da nezaket ziyaretinde bulundu. Akıncı, Türkiye ile KKTC arasındaki ticaretin artması ve Kıbrıslı Türklerin ekonomik seviyelerinin yükselmesinin Kıbrıs sorununun adil bir şekilde çözülmesi için çok önemli olduğunu vurguladı.

SENDİKA BAŞKANLARI DA KATILDI

Ziyarete Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz’in yanısıra TOBB heyeti içinde yer alan TOBB Sayman Üyesi Faik Yavuz, TEPAV İcra Direktörü Güven Sak, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve TİSK İcra Kurulu Üyesi Erhan Polat yer aldı.

BAKMADAN GEÇME!