Kuveyt: Bankacılık için gelelim, bize destek olun

Güncelleme Tarihi:

Kuveyt: Bankacılık için gelelim, bize destek olun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2005 00:00

Kuveytli işadamları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, ‘Türkiye’de bankacılık sektörüne girmek istiyoruz. Bize destek olun’ dedi. Erdoğan da Kuveyt’ten, Türk müteahhitlerine 40-50 milyar dolarlık inşaat sektöründen pay verilmesini istedi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dün görüştüğü Kuveytli işadamları, Türkiye’deki finans sektöründeki yatırımlarını bankacılık sektörüne kaydırma konusunda destek beklediklerini iletti.

Başbakan Erdoğan önceki gece eşi Emine Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile Kuveyt’e gitti. Kuveyt’te dün sabah temaslarına başlayan Erdoğan ilk olarak Beyan Sarayı’nda Kuveyt Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı ve işadamları ile bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre görüşmede Kuveytli işadamları Türkiye’deki finans sektöründeki yatırımlarından söz ettiler.

DESTEK İSTİYORUZ:

Kuveytli işadamları bu sektördeki yatırımlarını bankacılık alanına kaydırmak istediklerini ve bu konuda destek beklediklerini vurguladılar. Kuveytli işadamları vergi sistemi, vergi politikaları, SSK primleri ve bürokratik işleyişle ilgili bazı sorularda yönelttiler. Bazı firma temsilcileri de İMKB’de halka açılmak istediklerini veya hisse almak istediklerini bu konuda engelle karşılaştıklarını ifade ettiler. Başbakan Yardımcısı Şener ise hem İMKB konusunda hem de bankacılık alanında herhangi bir sorunun olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan da bu soruları yanıtlarken yabancı yatırımcıların önünü açmak için bugüne kadar yapılan adımları anlattı. Görüşmede ayrıca Türk inşaat sektörünün bugünkü konumuda gündeme geldi. Kuveytli işadamları önümüzdeki yıllarda Kuveyt’te 40-50 milyar dolarlık inşaat sektörünün oluşacağını, bu sektörden Türk şirketlerinin de önemli pay almasını istediklerinin altını çizdiler.

KUVEYT YATIRIMA GELİYOR:

Dubaili işadamlarının Türkiye’ye yapacakları yatırımların ardından Kuveyt de Türkiye’deki yatırımlarını artırma kararı aldı. Bunun ilk adımı olarak Kuveyt Maliye Bakanı Bedr El Humaydi önümüzdeki ay Türkiye’ye gelerek incelemelerde bulunacak. Başbakan Tayyip Erdoğan dün Kuveyt’teki temasları sırasında Kuveyt Başbakanı Jabir Al Sabah ile Beyan Sarayı’nda birararaya geldi. Başbaşa görüşmenin ardından iki ülke heyetleri yaklaşık 45 dakika süren bir toplantı yaptı. Toplantıda ağırlıklı gündem maddesini Irak oluşturdu. Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması, etnik yapıların birbiri üzerinde egemen olmasının önlenmesi, güven ve istikrarın sağlanmasının komşu ülkeler bölgesel ve küresel barış için önemli olduğu her iki taraf yetkililerince vurgulandı.

SİZE GÜVENİYORUZ:

Kuveyt Başbakanı Sabah, görüşmede Erdoğan’a Ortadoğu barış sürecine katkılarından dolayı teşekkür etti ve çabalarının devam etmesini istedi. Kuveyt Başbakanı Sabah ayrıca Erdoğan’ın liderliğine ve hükümetine güvendikleri için siyasi ve ticari ilişkilerin gelişmesini istediklerini istedi. Görüşmede ayrıca Başbakan Erdoğan, Kuveyt Başbakanını Türkiye’ye davet etti. Başbakan Sabah ise daveti memmuniyetle kabul ettiğini ve en kısa sürede bu ziyareti gerçekleştirmek istediğini söyledi. Başbakan Sabah ayrıca Maliye Bakanı’nı Kasım ayı içerisinde Türkiye’ye göndereceğini ve Türkiye’deki yatırım olanakları ile ilgili Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile görüşmesini sağlayacağını bildirdi.

1 saat elektrik kesildi, her Kuveytli’ye 600 dolar ödendi

TÜRKİYE’de sık sık yaşanan elektrik kesintileri dünyanın en zengin ülkelerinden olan Kuveyt’te de bir saatliğine gerçekleşince Kuveyt Emiri halkına tazminat ödedi. Kuveyt’te kısa süre önce bir arıza nedeniyle elektrikler yaklaşık 1 saatliğine kesildi. Yıllardır ilk kez gerçekleşen bu kesinti Kuveyt’te şaşkınlık yarattı. Arızanın giderilmesiyle elektrikler yeniden verilirken Kuveyt Emiri Şeyh Cabir el Sabah, halkına tazminat ödeme kararı aldı. Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Kuveyt Emiri el Sabah, Kuveyt vatandaşlarına kişi başı yaklaşık 200 Kuveyt Dinarı (yaklaşık 600 ABD Doları) ödeme yaptı. Kuveyt’teki yaklaşık 2 milyon nüfusun sadece 900 binini Kuveyt vatandaşları oluşturuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!