Kuşadası'nda 120 aile AFAD'a başvurdu

Güncelleme Tarihi:

Kuşadasında 120 aile AFADa başvurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2014 15:22

Aydın Kuşadası’nda bir buçuk ay önce yaşanan heyelan sonrası evlerinden tahliye edilen 120 aile AFAD’a başvurdu. Aileler, heyelan bölgesinin afet kapsamına alınmasını istedi. İki üniversiteden gelen raporda da, 3 sitenin bulunduğu toplam 12 bloğun yıkılması gerektiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Kuşadası Kadınlar Denizi Mahallesi’nde 14 Kasım günü yaşanan heyelan sonrası 12 bloktan oluşan Mücella Emgin Sitesi, Dergah Sitesi ve Özgün Sitesi boşaltıldı. Bu sitelerde yaşayan 120 aile ise otellere yerleştirildi.

Kuşadasında 120 aile AFADa başvurdu
Kuşadası Belediyesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Aydın İl Afet Müdürlüğü yetkilisinin de olduğu toplantılarda yürütülen görüşmeler sonrası soruna kalıcı bir çözüm bulamayan site sakinleri geçtiğimiz günlerde Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na başvuran 3 sitenin yönetimi, bölgenin afet kapsamına alınmasını istedi.

SİTE SAKİNLERİ YANIT ALAMADI

Başvuru dilekçesinde, 14 Kasım’daki toprak kayması öncesi 18 Eylül’de Aydın İl Afet Müdürlüğü’ne başvurulduğu hatırlatılarak, ekiplerin yaptıkları inceleme sonrası yer-yer çatlakların oluştuğunu gördüklerine işaret edildi. Dilekçede, ekiplerin, gerekli önlemlerin alınmasının gerektiği uyarısı yaparak bölgeden ayrıldıkları kaydedildi. Dilekçede, Mücella Emgin Sitesi sakinlerinin bir başvuruda daha bulundukları ancak yanıt alamadıklarına işaret edildi.

Haberin Devamı

Kuşadasında 120 aile AFADa başvurdu

BİNALAR HEYELAN BÖLGESİNDE
AFAD başvurusunda, toprak kayması sonrası Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden öğretim üyelerine teknik rapor hazırlatıldığı bilgisi verilerek, raporlarda ortaya çıkan sonuç da paylaşıldı. Raporlarda, sitelerin üzerinde bulunduğu alanım heyelan bölgesinde olduğuna işaret edildiği vurgulanarak, söz konusu bölgede başka binaların da tahliye edilebileceği sonucunun ortaya çıktığı bilgisi paylaşıldı. Dilekçede, hazırlanan raporda heyelan bölgesindeki binaların yıkılarak söz konusu bölgenin yeşil alan olarak bırakılması gerektiği kaydedildi.

‘RİSKLİ YAPI’ DURUMU ORTAYA ÇIKTI
Dilekçede, onlarca ailenin, otellerde kötü koşullarda yaşamlarını sürdürdüğüne işaret edilerek “Anılan bölge, yasada ‘zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan’ olarak açıklanmış ‘riskli alan’ tanımına giriyor” denildi. Dilekçenin devamında “Bu bölgede bir heyelan yaşandığı ve yaşanmaya devam ettiği teknik raporlarla sabit olmuştur” denilerek söz konusu bölgedeki binaların “riskli yapı” konumunda olduğuna işaret edildi.

Haberin Devamı

Kuşadasında 120 aile AFADa başvurdu

Mahallede bulunan cami de mühürlendi.

‘AFET KAPSAMINA ALIN’
Onlarca ailenin, evlerine dönmeleri halinde mal ve can güvenliği riskinin ortaya çıkacağına işaret edilerek “Dilekçemize konu arazinin, yasa kapsamına alınarak, riskli alan olarak değerlendirilmesi, zemin ve binalar hakkında detaylı teknik incelemenin yaptırılması, yıktırma/tahliye/kamulaştırma” benzeri kararların aileler ile paylaşılması, otellerde kalan aileler kira yardımı sağlanması ve gerekli yardımların yapılması istendi.

TARAFLARDAN KARŞILIKLI SUÇLAMALAR
120 ailenin tahliye edilmesine neden olay bölgede yapılmak istenen bir alışveriş merkezi inşaatı oldu. Art Stil İnşaat’ın yaptığı alışveriş merkezi inşaatı bölgede heyelana yol açtı. Heyelan sonrası, Kuşadası Belediye Başkanı, söz konusu inşaatın ruhsatsız olduğu 8 Mayıs’ta mühürlenmesine rağmen bir gün sonra yeniden inşaata başlandığına işaret ederek firma yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Şirket yetkilileri ise, söz konusu inşaatın ruhsatlı olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Kuşadasında 120 aile AFADa başvurdu

DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYORLAR
Av. Esin Kılıç, AFAD'a gönderilen dilekçeyi hazırladığını ifade ederek, "Bu konu ile ilgili tam bir belirsizlik var. İnsanlar otellerde zor koşullarda kalıyor. Hem belediye hem yüklenici şirket yetkililerine karşı ceza ve hukuk davaları açacağız. Belediyeye karşı hizmet kusuru nedeni ile şirkete karşı ise doğrudan tazminat davaları açılacak. Ortada ciddi bir zarar söz konusu. Eğer AFAD duruma el koyarsa sorunlar biraz daha seri çözülebilir" dedi.

dgokce@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!