Kuşadası Limanı'nda yıkıma mahkeme freni

Güncelleme Tarihi:

Kuşadası Limanında yıkıma mahkeme freni
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2010 13:54

AYDIN 1'inci İdare Mahkemesi, Ege Liman İşletmeleri A.Ş.'nin itirazı üzerine, belediyenin, yargı sürecinin tamamlandığını ileri sürerek, Kuşadası Limanı'ndaki dükkanlar için verdiği yıkım kararıyla ilgili olarak ‘yürütmenin durdurulmasına’ karar verdi.

Kuşadası Limanı'nı 2003 yılında, özelleştirme sürecinde alan Ege Liman İşletmeleri A.Ş., içine 2 katlı çarşı yaptırdı. Çarşıya, vatandaşlar ve esnaf tepki gösterdi, protesto gösterileri yaptı. Bunun üzerine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın onayıyla yapılan imar plan tadilatının iptali istemiyle çeşitli davalar açıldı. Danıştay 6'ncı Dairesi'nin 9 Kasım 2009 tarihli kararı ile Kuşadası Limanı'nın 1/1000 ölçekli imar plan ve notlarının iptaline karar verildi.

Kararın ardından belediye, limanı işleten şirkete tebligat yollayıp, yapı ruhsatı ile kullanma izin belgesini iptal edip, yapı tatil zaptı düzenledi. Bunun üzerine Ege Liman İşletmeleri A.Ş., Aydın İdare Mahkemesi'ne müracaat edip, yürütmenin durdurulmasını talep etti. Mahkeme, 23 Mart 2010 tarihinde yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Belediye, karara itiraz edip, ‘yürütmeyi durdurma kararının’ kaldırılması için dava açtı. Davayı, 31 Mayıs 2010 tarihinde görüşen Aydın İdare Mahkemesi Kuşadası Belediyesi'nin itirazını haklı bulup, yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı ve kararı taraflara tebliğ etti. Kuşadası Belediyesi bu kararı gerekçe göstererek yargı sürecinin tamamlandığını öne sürerek limandaki işyerlerine 18 Haziran 2010 tarihinde yapı tatil zaptı düzenledi. Yıkım için bir hafta süre verildi.

Bunun üzerine Ege Liman İşletmeleri, Aydın 1'inci İdare Mahkemesi'nde, belediyenin “Yapı tatil zaptı”na yürütmenin durdurulması talepli olarak dava açtı. Yargı sürecinin henüz tamamlanmadığını, temyiz aşamasında olduğunu belirten Ege Liman İşletmeleri A.Ş.'nin başvurusunu kabul eden mahkemenin 22 Haziran 2010 tarihli kararında, “Davanın durumu ve olayın niteliğine göre, davalı idarenin (Belediye) savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar, dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi” denildi.

Kararın ardından Ege Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Turizm sezonun ortasında tutulan yapı tatil zaptı çerçevesinde, sadece liman içindeki alışveriş merkezinin mühürleneceği yönünde açıklama yapan Belediye, aslında Kuşadası Liman sahasında bulunan yolcu terminali dahil tüm yapıları kapsayan bir işlem yapmıştı. Bu kararın uygulanması halinde ise yılda 700 bin turistin giriş yaptığı Türkiye'nin en büyük deniz hudut kapısı olan Kuşadası Limanı'nın faaliyeti ve bölge ekonomisi sekteye uğrayacaktı. Kuşadası ve yakın bölgesinin ekonomik olarak zarar görecek olması sebebi ile işletmemiz anında Aydın İdare Mahkemesi'ne kararın iptali için başvurmuş ve yıkımı durdurtmuştur” denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!