Kuş gribi, kuş tüyü yastığı da vurdu

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribi, kuş tüyü yastığı da vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 09:46

Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği (EVSİAD) Genel Koordinatörü Haşim Büyükbalcı, kuş tüyü yastıkların Türkiye'deki satışının, kullanılan kaz tüylerinin tamamen ithal olmasına rağmen olumsuz etkilendiğini belirtti.

Büyükbalcı, Türkiye'de kuş tüyü yastık üretimi yapan 7-8 firma olduğunu, özellikle Avrupa pazarına hitap eden bu firmaların yurtiçine de satış yaptıklarını belirtti.

Kuş tüyü yastıkların, konfor ve hijyen açısından lüks sayılabilecek ev tekstili ürünleri arasında yer aldığını anlatan Büyükbalcı, “Son derece yüksek teknoloji kullanılarak üretilen ve rahatına önem veren kişilerce tercih edilen kuş tüyü ürünlerin aslında, Türkiye'de bazı illerde görülen kuş gribiyle uzaktan ya da yakından hiç ilgisi yok” dedi.
Türkiye'de yastıklarda kullanılan tüye sahip kaz cinsi bulunmadığını, bu amaçla da kaz üretilmediğini vurgulayan Büyükbalcı, şunları kaydetti: “Yurtdışında, tüyleri bu iş için kullanılan kazlar, entegre tesislerde aslında eti ve ciğeri için üretilmektedir. Tüyleri de işletmeye ekonomik katkı sağlaması için çeşitli işlemlerden geçirilerek satılmaktadır. Kuş tüyü yastıklar Türkiye'deki satışı, kullanılan kaz tüylerinin tamamen ithal olmasına rağmen olumsuz etkilendi. Yüzde 80'i ihraç edilen bu ürünlere Türkiye'de ilginin azalmasını, pek çok kişinin, üretimde kullanılan kaz tüyünün yurtdışından geldiğini bilmemesine bağlıyoruz.”

Büyükbalcı, iç piyasadaki olumsuzluğa rağmen, kuş tüyü yastık ihracatında hiç bir değişiklik olmadığını, böyle bir durumu ise zaten beklemediklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!