Kuş gribi için acil eylem planı zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribi için acil eylem planı zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2006 00:00

Kuş gribi vakaları hızla artarken, Ankara’da yapılan zirvede kamu ve özel sektör krize karşı eylem planı belirlemek üzere biraraya geldi. Beyaz et sanayicileri, hükümetten rehabilitasyon kredisi, borçların yeniden yapılandırılması ve vergi kolaylığını sağlanmasını talep etti.

Taleplerin değerlendirilmesi için komite kurulmasına karar verildi. Özel sektör de devlete veteriner hekimleri ile sahada eğitim desteği sağlayacak. Tarım Bakanlığı Müsteşarı Haşim Öğüt başkanlığında önceki gün yapılan toplantıya, Koruma Kontrol Genel Müdürü Hüseyin Sungur, tarım ve Sağlık Bakanlığı uzmanları, Yem Sanayicileri Birliği, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR), Yumurta Üreticileri Birliği ile sektör temsilcileri CP, Banvit, Bey Piliç, Pak Piliç, Keskinoğlu, Şeker Piliç, Ankara Ticaret Borsası katıldı.

SERBEST ÜRETİCİLİĞE YASAK:

Toplantıda, serbest dolaşan tavuk, hindi ve diğer kanatlı yetiştiriciliğinin yasaklanması veya tazminatlı imhası masaya yatırıldı. Bu çalışmaların kolluk kuvvetleri nezaretinde yapılması gündeme geldi. Hastalığa karşı aşılama stratejisinin belirlenmesine de karar verildi. Bu kapsamda yönetmelik çıkarılacak ve aşı pazarlama-ruhsat verme konuları üzerinde çalışılacak. Çıkma tavukların rendering, kesimhanelerde değerlendirilmesi teşvik edilecek.

SEKTÖRE EKONOMİK DESTEK:

Beyaz et sektörünün krizin ardından ayakta kalabilmesi için alınması gereken önlemlerin de tartışıldığı toplantıda, sektör temsilcileri çeşitli taleplerde bulundu. Hükümtten rehabilitasyon kredisi niteliğinde olmak üzere doğrudan kredi sağlanması, kurumlar vergilerinin ve SSK primlerinin ertelenmesi, kredi borçlarının yapılandırılması, TMO’dan uzun vadeli yem hammaddelerinin sağlanması istendi. Uygulamalardan tüm kurumların yararlanmasının sağlanması istendi. Önerilerin yaşama geçirilmesi için teknik düzeyde çalışma başlatılması kararı alındı. Toplantıda ayrıca tavuk eti ve yumurta tüketiminin artırılması için kampanyalan düzenlenmesi için de görüş birliğine varıldı. Sektörle bilgi paylaşımı ile sektörde çalışan veteriner hekimlerin Tarım Bakanlığı koordinasyonunda sahada eğitim çalışmalarına katılması sağlanacak. Acil Eylem Planı’nın etkin uygulanması konusunda sektörle birlikte çalışılması konusunda da görüş birliğine varıldı.

İtlafa yeni model geliyor

HASTALIKLI hayvanların itlafında yaşanan kötü görüntülerin ortadan kaldırılmasının da masaya yatırıldığı toplantıda, küçük aile işletmelerindeki itlaflarda boyun kırma ve naylon poşetlerle havasız olarak öldürülmesi, büyük işletmelerde ise yemsiz, susuz ve havalandırmaların kapatılması şeklinde yapılması gündeme geldi. İtlafın olabildiğince insani biçimde yapılması için uygun metodlar geliştirilmesi ve teknik komite oluşturulmasına karar verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!