Küresel piyasalar yön arayışında

Güncelleme Tarihi:

Küresel piyasalar yön arayışında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2013 09:46

Küresel piyasalar açıklanan makroekonomik verilerle genel olarak haftalık bazda karışık seyrederken, Avrupa ve Türkiye'de hisse senedi piyasalarında satış baskılarının etkisini artırdığı görüldü.

Haberin Devamı

Geçen hafta ABD'de Dow Jones endeksi tarihi kapanış ve gördüğü en yüksek seviye rekorlarını geliştirdikten sonra kazançlarını geri verdi ve haftalık bazda önceki kapanışının hemen altında 14.565 puandan haftayı tamamladı. Bu hafta son işlem gününe kadar önemli bir makro ekonomik veri açıklanmayacak olan ABD piyasalarında şirketlerin açıklayacağı ilk çeyrek bilançoları takip edilecek.

Avrupa'da Merkez Bankası'nın (ECB) faizleri değiştirmemesinin ardından başkan Mario Draghi'nin açıklamaları avronun diğer para birimleri karşısında toparlanmasını sağlasa da hisse senedi piyasaları sert bir şekilde düştü. Almanya'da DAX endeksi cuma günü önceki kapanışa göre yüzde 2,03 oranında değer kaybederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,68, İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 1,49 oranında düşüş kaydetti.

Haberin Devamı

Bugün Japonya'da geçen haftaki Merkez Bankası'nın parasal genişleme kararının pozitif etkisiyle yenin düşüşüne ve paralel olarak hisse senedi piyasalarında yükselişine devam ettiği görülüyor. Nikkei 225 endeksi önceki kapanışa göre yüzde 2'nin üzerinde değer kazanırken dolar/yen paritesi ise 98,86 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/yen paritesi merkez bankası kararı öncesi 92,70 seviyelerine kadar gerilemişti.

Yurtiçinde İMKB'nin şirketleşmenin ardından yerini Borsa İstanbul'a bıraktığı ilk hafta Avrupa hisse senedi piyasalarına paralel olarak sert satış baskıları hakimdi. BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 4,46 oranında değer kaybıyla daha önce yatay kanalın kritik destek seviyesi olan 82.000 puana kadar geriledi. Aynı hafta tahvil-bono ve döviz piyasasında ise para girişleri dikkati çekti ve gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 6,10'a geriledi.

Analistler banka hisselerinde kar satışlarının Merkez Bankası'nın kredi büyümesi için önlem alabileceği beklentileri ile eklenince düşüşün hızlandığını belirtiyor. Bu hafta yurtiçinde açıklanacak verilerin ve banka hisselerinin performansının yön üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler endeksin 81.900 puanın altına sarkması durumunda satış baskılarının devam edebileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, şubat ayı sanayi üretimi
11.30 Euro bölgesi, nisan ayı Sentix yatırımcı güven endeksi
13.00 Almanya, şubat ayı sanayi üretimi
-Türkiye, Hazine'nin 5 yıl vadeli TL cinsi sabit kuponlu tahvil ihalesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!