‘Kurban’da 11 kişi serbest kaldı, THK ‘Et-Balık’çı çıktı

Güncelleme Tarihi:

‘Kurban’da 11 kişi serbest kaldı, THK ‘Et-Balık’çı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2009 00:00

Kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk iddiasıyla gözaltına alınan ve tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 31 zanlıdan 20’si tutuklandı.

‘İhaleye fesat karıştırmak, nitelikli dolandırıcılık ve sahtecilik’ suçlamalarıyla önceki gün saat 10.30’da Ankara Nöbetçi 10’uncu Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan zanlıların sorgulamaları yaklaşık 15 saat sürdü.

450 büyükbaş kestirmişler

Dün sabaha karşı saat 01.20 sıralarında sona eren sorgulardan sonra aralarında Deniz Feneri Derneği Başkanı Mehmet Deniz, Mehmetçik Vakfı Başkanı Salih Güloğlu, LÖSEV Başkanı Dr. Üstün Ezer ve TOBB Başkan Yardımcısı ve Ankara Et Borsası Başkanı Faik Yavuz’un da bulunduğu 11 kişi serbest bırakıldı, 20 kişi ise tutuklanarak cezaevine gönderildi. Savcılığın mahkemeye sevketmeyip serbest bıraktığı Türk Hava Kurumu (THK) Başkanı Osman Yıldırım, iddialar üzerine bir açıklama yaptı. THK’nın operasyonda adı geçen şirketle anlaşması olmadığını bildiren Osman Yıldırım, THK’nın bağış aldığı 450 büyükbaş hayvanı, Et ve Balık Kurumu’nun Sakarya tesislerinde kestirdiğini belirtti.

Soruşturmada ifade alındı

Açıklamada “THK’nın soruşturmada bilgisine başvurulma nedeninin, Mehmetçik Vakfı’nın bağışladığı kurban derilerini satın alan firma ile adı vekaleten kurban yolsuzluğu iddialarına karışan firma sahiplerinin aynı olmasından kaynaklandığı değerlendiriliyor” denildi. Savcılığın soruşturma dosyasında THK’nın Öz-Şah firmasıyla işveren veya taşeron kaydı olmaksızın anlaşma yaptığı iddia edilmiş, THK’nın, kurban derilerini teklif almadan 440 bin TL’ye Öz-Şah’a sattığı öne sürülmüştü.

Mehmetçik Vakfı’nın tepkisi

Mehmetçik Vakfı Basın Tanıtım Dairesi’ndan bir yetkili “Yargı süreci devam ediyor. Bu nedenle açıklama yapmaktan imtina ediyoruz. Değerlendirmeler yapıyoruz. Basında çıkan haberlerdeki rakamlar çok üzücü... Haberin kaynağına doğrudan ulaşamayanlar, yalan-yanlış bilgiler yayınlıyor” dedi. Mehmetçik Vakfı’nın internet sitesindeki duyuruda ise vakfın 2009 yılı vekaleten kurban bağışı kesim ihalesi sonucunda 17 kesim merkezi için 12 firmanın ihaleleri kazandığı ve kesimlerin noter huzurunda, veteriner gözetiminde, görevlilerle, dini vecibeye uygun yapıldığı bildirildi.

Deniz Feneri: Usulsüzlük ihtimali var

KURBAN bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk operasyonu kapsamında tutuksuz yargılanmak üzere salıverilen Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ise “Kurban bağışı kesimi olayında Deniz Feneri Derneği’nin organizasyonu dışında usulsüzlük olma ihtimali büyük” dedi. Cengiz, soruşturma kapsamında adı geçen MAYET firmasına ihale edilen 6 bin 370 hissenin kesiminin Diyarbakır’daki Güngörür Et Tesisleri’nde yapıldığını kaydetti. Cengiz, “Soruşturmanın asıl muhatabı Deniz Feneri değil. Soruşturmada adı geçen diğer kurumlar bizim gibi mağdur; bu kurumların, firmalar tarafından iğfal edildiğini düşünüyorum” diye konuştu.

CHP’li Kart: Karambol yaratılıyor

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “kurban yolsuzluğu” iddialarıyla ilgili soruşturmayı, “Deniz Feneri ile diğer dernekler aynı soruşturma kapsamına alınarak karambol yaratılıyor” sözleriyle değerlendirdi. Kart, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, özetle şunları söyledi: “Diğer dernekler hakkında ciddi ve somut bilgiler varsa, elbette idari ve adli süreç işletilmeli. Ancak Deniz Feneri’ne yönelik somut ve ciddi bulgulara rağmen çalışmalarının engellenmesi anlamında idari önlemlerin alınmamış olması sebebiyledir ki, tam anlamıyla bir karambol yaratılmıştır. Türkiye’de yönetimin tüm aşamalarında bu karambol ortamı, bu kaotik ortam, çoğunlukla hükümet kaynaklı, bilerek veya öngörüsüz uygulamadan kaçınılmaz olarak doğmaktadır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!