Kurban Bayramı ve Şükran Günü aynı afişte buluştu Best Buy tartışması patladı

Güncelleme Tarihi:

Kurban Bayramı ve Şükran Günü aynı afişte buluştu Best Buy tartışması patladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2009 00:00

Dünyanın en büyük elektronik perakendecisi olan Amerikalı Best Buy, Şükran Günü’ne yönelik afişinde Kurban Bayramı’nı da kutlayınca internet ortamında fırtınalar koptu. Şirketin forum sayfasında Müslümanlar teşekkür ederken, diğer Amerikalılar bir daha alışveriş yapmayacağını belirtip boykot çağrısında bulundu. Tartışma internette pek çok ortama ve bloga da taşındı.

45 milyar dolar ciro, 4 bin mağaza, 155 bin çalışan ile dünyanın en büyük elektronik perakendecisi olan Amerikalı Best Buy, Şükran Günü’ne yönelik hazırladığı reklam afişinde Kurban Bayramını da kutlayınca ABD’de büyük bir tartışma çıktı. ABD’nin en çok alışveriş yapılan günlerinden biri olan ve Şükran Günü’nün devamında 24 saat alışveriş imkanı tanıyan Kara Cuma’da (Black Friday) tüm tüketicileri çekmek için hazırladığı afişte “Şükran Günü’nde Best Buy’da alışveriş yapın” yazısının yakınında “Happy Eid al-Adha” (Kurban Bayramı kutlu olsun) ifadesi yer alıyor. Dini olmasa da Amerikan ulusal kültüründe Noel kadar anlamlı olan Şükran Günü ile Kurban Bayramı’nın aynı döneme denk gelmesi Best Buy’ın böyle bir afiş hazırlamasına neden oldu.

Forumda gergin tartışma

Best Buy’ın internet sitesinde yer alan forumda yüzlerce mesaj yazan müşteriler hararetli bir tartışmayı sürdürdü. Müslüman Amerikalılar çoğunlukla teşekkür ederken, diğer gruplardan eleştiri mesajları geldi. Arap asıllı müşterilerin bir kısmı Kurban Bayramı’nın ne olduğunu ve neden kurban kesildiğini, hatta farz olan Hac ibadetini ve kurban kesmenin bunun bir gereği olduğunu uzun uzun anlattı. Best Buy’ın Müslüman cemaatini göz ardı etmemesine memnun olan çoğu Ortadoğulu müşteriler, kültürel çeşitliliği kapsayıcı reklamlar için duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Boykot çağrıları yükseldi

Müslüman Amerikalıların olumlu tepkisine karşılık diğer gruplardan Best Buy’a “pazarlama ve daha çok para kazanmak için her yolu deneyen açgözlü” suçlamaları geldi. Bazı kullanıcılar bir daha asla Best Buy’dan alışveriş yapmayacağını söylerken, boykot çağrısında bulundu. Bir kısım kullanıcı da ABD’yi yok etmeye çalışan bir grubun bayramının kutlanmasına anlam veremediğini vurgulayarak Best Buy’ı eleştirdi. Müslüman kullanıcıların kurban törenini açıklayan yazıları bazı hayvan severleri ve vejetaryanleri kızdırdı. Onlar da hayvanların kursan edilmesine tepki gösterdi.

Yabancı düşmanlığı, ırkçılık

Forumdaki tartışmalar kimi zaman sert atışmalara dönüştü. Tartışmalar yabancı düşmanlığına kadar uzadı. Irkçılık suçlamaları havada uçuşurken, Müslüman-Hıristiyan tartışması gibi görünen yazışmalara Budistler, Hindular da dahil oldu. Bazı kullanıcılar afiste neden Mutlu Noeller ifadesinin yer almadığını sorgularken, onlara yanıt hem Müslüman hem de diğer gruptan Amerikalılar’dan geldi: “Çünkü Noel’e daha bir ay var.” Bazı yorumcuların kendini “Gururlu Vatansever Hıristiyan Amerikan” olarak tanımlamaları dikkat çekti. Öte yandan konuyu gündeme getiren haberlere de binlerce yorum yapıldı. İnternet ortamında bazı bloglarda da tartışma ateşli bir şekilde sürdü.

Jet-Ski’ye binmiş Musa mı olacak

BAŞKA bir forumda “Gururlu Vatansever Hıristiyan Amerikalı” lakaplı bir kişi şunları söyledi: “Eğer gerçek bir festivali kutluyor olasalardı mutlu olurduk. İlk kez büyük bir perakendeci Kurban Bayramı’nı kutluyor. Sizi temin ederim gelecek haftaki afişte muhtemelen dans eden melekler ve jet-ski’ye binmiş Musa ve Musa’nın HDTV almak için öğütleri olacak.”

Açıklama yapmak zorunda kaldı

BEST Buy, tartışmalar nedeniyle foruma açıklama göndermek zorunda kaldı. Best Buy, dünyanın farklı yerlerinde çok farklı din ve mezheplerden çalışanları ve müşterileri olduğunu belirterek, bu çeşitliliğe saygı duyduğunu açıkladı. Geçmiş yıllarda da reklam afişlerinde Noel, Hanuka ve çoğunlukla ABD’de yaşayan Afrika kökenli ailelerin kış bayramı olan Kwanzaa gibi bazı bayramların kutlandığı da hatırlatıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!