Kura takılmayın, riskleri yönetin

Güncelleme Tarihi:

Kura takılmayın, riskleri yönetin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2007 00:00

Merkez Bankası’nın uyguladığı faiz politikasını uzun süredir ağır bir dille eleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğündeki iş dünyası, dün Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ı ziyaret etti.

Yılmaz ihracatçılara, "Türk parasının değeri amaç değil, sonuçtur. Kur düzeyi için tek yönlü varsayımlarda bulunmayın. Risk yönetim araçlarına başvurun" diye seslendi. Erdem Başcı dışındaki Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinin de katıldığı buluşmada, suçlayan ve suçlanan taraflar, kozlarını "sunumlar" ile paylaştı. Yılmaz "Büyüme İstihdam ve İhracat İçin Fiyat İstikrarı" başlıklı 15 sayfalık; TİM Başkanı Satıcı ise 22 sayfalık "Üretim İstihdam ve İhracat Kurulu TCMB Görüşmesi" başlıklı sunum yaptı. Yılmaz’ın sunumunda öne çıkan mesaj, "Üreticilerimizin, yatırım, üretim ve istihdam kararlarını alırken herhangi bir ülkenin kur düzeyinin gelecekte izleyeceği seyir konusunda tek yönlü varsayımlarda bulunarak karar almamaları ve risk yönetim araçlarına başvurmaları şarttır" ifadesi oldu.

BİZ İNDİRİYORUZ 10 ÜLKE ARTTIRDI: Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, faizlerin Türkiye’de indirilirken, 10 ayrı gelişmekte olan ülkede son üç ayda arttırıldığına dikkat çekti. "Kronik ve yüksek enflasyon yaşandığı dönemlerde ihracat artış hızı düşük gerçekleşmiştir" diyen Yılmaz, yüksek enflasyonun işgücü piyasasının etkin çalışmasını da olumsuz etkilediğini söyledi. Yılmaz özetle şu mesajları verdi:

Enflasyonist ortam, yarattığı belirsizlikle ülkenin diğer ülkelerle rekabet gücünü azaltır. İhracatın dengesini bozucu etki yapar.

2001’den sonra Türkiye’nin ihracatının, dünya ihracatı içinde aldığı pay, önemli oranda arttı. Enflasyonla mücadelede önemli mesafe sağlanan son beş yıllık dönemde, üretim, yatırım, ihracat ve isdihdam artışı da olumlu yönde gelişti.

Fiyat istikrarı, hiçbir şey pahasına, özellikle büyüme pahasına değildir. Tam tersine, sürdürülebilir büyüme ön koşuldur.

Merkez Bankası, düşük enflasyon için gereken faiz politikası uygulamaktadır. Ekim Enflasyon Raporu’nda faizin kademeli şekilde düşeceği öngörülmektedir.

Faiz düşüşünün hızı ve zamanlaması enflasyonun görünümünü etkileyen verilere bağlı olacak.

Kurlar piyasada belirlenir. Kur riski her iki yöndedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!