Küçükbaş hayvan ve etin gümrük vergisi indi, ithalat ucuzladı

Güncelleme Tarihi:

Küçükbaş hayvan ve etin gümrük vergisi indi, ithalat ucuzladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2010 00:00

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın önceki gün karkas et ithalatına da başlanacağını açıklamasının ardından dün de et ithalatıyla ilgili gümrük vergilerinde düzenleme yapıldı. Bakanlar Kurulu’nun kararıyla küçükbaş hayvan ve et ithalatında gümrük vergileri düşürüldü. Kasaplık hayvan ithalatında daha önce yüzde 40 olan gümrük vergisi oranı, yüzde 30 olarak belirlendi.

Haberin Devamı

2011’e kadar geçerli
Bakanlar Kurulu kararı ile, yıl sonuna kadar sığır cinsi hayvanların taze, soğutulmuş ve dondurulmuş olarak karkas, yarım karkas ve çeyrek karkaslarının yüzde 30 gümrük vergisi ile ithalatına izin verilirken, bu tarih sonrasında kayıtlı vergi oranı olan yüzde 225 verginin uygulanacağı hükme bağlandı. Ayrıca, Ağustos ayı içerisinde yayınlanan canlı hayvan ithalatına ilişkin kararnamede yer alan bazı noktalarda da değişiklik yapıldı. Kasaplık canlı sığırlar için gümrük vergisi yüzde 40’dan yüzde 30’a düşürüldü ve ayrıca ithalat için izin verilen süre yıl sonu yerine 1 Nisan 2011 olarak değiştirildi. Canlı besilik sığırların ve düvelerin ithalatında uygulanacak olan gümrük vergisi oranı da yüzde 40’dan yüzde 20’ye düşürüldü.
Kuzulara da indirim
Yeni yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile ayrıca, küçükbaş hayvan ithalatı konusunda da hükümler getirildi. 1 yaşında veya daha küçük canlı kuzuların ithalatında yıl sonuna kadar yüzde 135 olan gümrük vergisi, 1 Ocak 2011’e kadar yüzde 20 olarak uygulanacak. Karkas ve yarım karkasın gümrük vergisi oranları yüzde 225’ten yüzde 30’a, kasaplık olanların gümrük vergisi oranları da 1 Nisan 2011’e kadar yüzde 135’ten yüzde 30’a düşürüldü. Ağırlığı 80 kilogramı geçmeyen küçükbaş hayvanların ithalatında da yüzde 135 olan gümrük vergisi, 1 Nisan 2011 yılına kadar yüzde 20’ye indirildi. Bu arada yetkililer, Trakya bölgesinin şaptan ari statüsünün korunabilmesi ve bölgenin kurbanlık küçükbaş hayvan ihtiyacının karşılanması üzerine gümrük vergilerinin düşürüldüğünü ifade etti. Kasaplık hayvan ithalatında yıl sonuna kadar gümrük vergisinin yüzde 135 yerine yüzde 40 olarak uygulanması yönünde geçen ay Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanmıştı.

Haberin Devamı

Yetkin: Et ithalatı sağlık açısından hatalı

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’nin 1986 yılından bu yana ilk kez hafif dondurulmuş et ithalatını serbest bıraktığını belirterek, “Bu kararı hem sağlık hem de ekonomik açıdan riskli ve yanlış görüyorum” dedi. Yetkin, dün düzenlediği basın toplantısında, et sıkıntısını çözmek için ilk önce Et ve Balık Kurumu’na (EBK) canlı hayvan ithalatı için yetki verildiğini, bu hayvanların getirildiğini, ancak sorunun çözülmediğini savundu. Yetkin, daha sonra canlı hayvan ithal etme yetkisinin özel sektöre açıldığını, ama bunun da çare olmadığını söyledi. Son olarak hafif dondurulmuş et ithalatının serbest bırakıldığını belirten Yetkin şunları söyledi: “Türkiye 1986 yılından bu yana ilk kez hafif dondurulmuş et ithalatını serbest bıraktı. Bu kararı, hem sağlık hem de ekonomik açıdan riskli ve yanlış görüyorum. Kesilmiş ve hafif dondurulmuş etin Türkiye’ye nasıl gireceği, tahlillerin nasıl olacağı bilinmiyor zKurban Bayramı’ndan kurbanlık 10 gün önce fiyatlar tavan yapabilir.”

Haberin Devamı

TZOB: Buğdayda, ette gün kurtulur ama 15 yıl sonra ne olacak

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Buğdaya bugün fiyat buluruz, ete bugün fiyat bulur günü kurtarırız. 10-15 sene sonra dünya ülkeleri ile tarımda nasıl yarışacağız, nasıl rekabet edeceğiz? Bunu düşünmeliyiz” dedi. Tarımda ileriyi düşünerek adım atılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi: “Verimi artırmak zorundayız. Bunun için gerekli desteklerin verilmesi gerekiyor. Damlama sulamaya, yağmurlamaya büyük desteklerin verilmesi gerekiyor. Yarın AB’ye girdiğimizde her alanda rekabet edebilelim. Küresel ısınma zaman zaman bizi vuruyor. Küresel ısınma dünyada birçok ülkeyi de vuruyor. Bundan sonra bu hadiseyi çok yaşayacağız.”

Haberin Devamı

TARİŞ: Tarımda üretim yerine ithalat artıyor

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Türkiye ekonomisi yüzde 11 büyürken, tarımın sadece binde 5 büyüdüğüne dikkati çekti. Çetin, ithalatın hızla arttığını, tarımda çalışanların sayısı fazlalaşırken, gelirlerinin azaldığını, tarımsal üretimin yetersiz olmasının da enflasyonu körüklediğini savundu. Çetin, tarımın yeni bir bakış açısıyla hazırlanmış politikalara ihtiyacı olduğunu ileri sürdü. Tarımsal üretimde ‘yok’ denecek kadar artışın yanında tarımsal ürün  ithalatındaki rekor artışları kaygı verici bulduğunu ifade eden Çetin, şunları söyledi: “Dünya gelecek planlarını tarımsal üretim ve pazarlama üzerinden yaparken, Türkiye’nin en güçlü olduğu bu alanda etkinlik gösterememesi, ülkemiz adına endişe vericidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!