Küçük uçaklar uçsun yatırımlar yayılsın

Güncelleme Tarihi:

Küçük uçaklar uçsun yatırımlar yayılsın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2006 00:00

Türkiye’deki sanayi yatırımlarının yapılması için önce altyapı ve ulaşımda yaşanan eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyleyen Kale Grubu Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay "Yatırım potansiyeli bulunan bölgelere ulaşım çok zor. Mevcut havalimanlarının büyük pistlere ve yatırımlara ihtiyacı var. Ancak bu bölgelere 30-40 kişilik küçük uçak seferleri düzenlenirse yatırımcı da beraberinde gelecektir" dedi.

İstanbul’un artık kültür, finans, moda ve tasarım şehirlerinden biri olacağını ve sanayinin Marmara Bölgesine yayılması gerektiğini söyleyen Kale Grubu Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay "Ancak, ulaşım olmazsa, altyapı olmazsa sanayi Marmara Bölgesi’ne yayılamaz" dedi. Sanayinin merkeze yakın ulaşımı kolay olan bölgeleri tercih ettiğini belirten Okyay "Bugün Türkiye’de sanayi potansiyeli bulunan bölgeler için en büyük sorun ulaşımdır. Bu sorunu çözmek için hızlı deniz otobüslerine ve bazı özel havayolu şirketlerinin yatırımına ihtiyaç var. Eğer yatırım yapılırsa sanayici de İstanbul’a yakın bölgelere gidecektir" dedi.

KÜÇÜK UÇAKLAR ÇALIŞSIN:

Çanakkale’nin özellikle güçlü ilçeleriyle beraber sanayi yatırımları için cazip bir bölge olduğuna değinen Okyay, Çanakkale’ye açılacak bir havalimanı sonrası özel havayolu şirketlerinin bu bölgeye yatırımlarını beklediklerini kaydetti. Okyay şunları söyledi: "Ulaşımımız da sıkıntılar var. Büyük uçakların inebileceği bir havalimanın maliyeti çok büyük. Ancak daha küçük ve ekonomik işletilebilecek bir yatırım planlanırsa sanayicilerin bakışı da değişecektir. Bu tüm Marmara illeri için geçerli. Bizde havayolu şirketi sahibi olan arkadaşlarımızdan rica ediyoruz gelin, 30-40 kişilik uçaklarla Çanakkale gibi illere seferler düzenleyin. Bu tür seferlere Avrupa’da sıkça rastlanıyor. Yunanistan adalarına bu tür uçuşlar gerçekleşiyor. Neden Türkiye’de de olmasın."

RO-RO TAŞIMACILIĞI:

Yakın bir zaman içerisinde Çanakkale Kepez Limanı’ndan İtalya’ya Ro-Ro seferlerinin başlaması içinde çalıştıklarına dikkat çeken Okyay "Çanakkale Ro-Ro taşımacılığıyla Türkiye ile İtalya’nın bağlantı noktalarından biri durumuna gelebilir. Bu konuyla ilgili olarak ihracatçıların da önünü açmak isteyen TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ile beraber çalışmalar yapıyoruz. Sanayi Bakanlığı bize bu konuda destek veriyor. Çanakkale ihracat için önemli bir noktaya gelecek" dedi.

SAĞLIK TURİZMİ GELİŞİYOR:

Son yıllarda Türkiye’de gelişmekte olan sağlık turizminin planlı ve programlı bir şekilde yapılması gerektiğine de değinen Okyay, özellikle kıyı bölgelerde dip dibe yapılan otellerin yarısının boş kaldığını vurguladı. Okyay, "Türkiye’de sağlık turizmi gelişiyor. Ülkemizde böyle bir fırsat var ve bunu değerlendirmek lazım. Bunu yaparken de doğayı katletmemeli yurtdışından çeşitli planlamacılar gelmeli. Rast gele otel veya konaklama yeri yapmanın anlamı yok. Bugün birçok bölgemizde dip dibe oteller yapılıyor ancak yarısı boş kalıyor" dedi.

Truva Müzesi için çalışıyoruz

ÇANAKKALE’de yaptıkları yatırımlarla bölge ile bütünleştiklerini belirten Kale Grubu Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Başbakan ve Kültür Bakanı’nın desteği ile Çanakkale’de "Truva Müzesi" açmayı planladıklarını söyledi. Okyay, "Çanakkale’ye yapacağımız müze sadece Kale Grubu’nu kapsamamalı. Bu projeye gönüllü firmaları da katarak bir vakıf kurup, bir Truva Müzesi kurmak istiyoruz. Büyük bir proje düşünüyoruz. Yani dünyanın dört bir yanından gelen Truva eserleriyle donatılmış bir taş yapı kurmak istiyoruz. Bunun için dünyaca ünlü mimarlarla çalışabiliriz. Gelen turistin de bölgemizde konaklamasını sağlayabilir ve yeni bir turizm merkezi kazandırabiliriz" dedi.

Boğaz için otoyol yapılmalı

KALE Grubu Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay Çanakkale’ye boğaz köprüsü yapılması konusunda önce bir otoyol inşa edilmesi gerektiğini belirterek, "Elbet Çanakkale Boğazı üzerinde yapılacak, İstanbul’dakilerin benzeri bir asma köprü, şehrin ekonomik ve turistik potansiyelinin değerlendirilmesinde önemli rol oynayacaktır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!