KTHY battı KKTC ‘uçmak için’ yeni şirket kuruyor

Güncelleme Tarihi:

KTHY battı KKTC ‘uçmak için’ yeni şirket kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2010 00:00

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, iflas eden Kıbrıs Türk Havayolları’nın yerine, Kuzey Kıbrıs Türk Havayollarını Mart 2011’de açacaklarını açıkladı.

Küçük, dün Diplomasi Muhabirleri Derneği üyesi gazetecileri kabul etti. KKTC’nin ekonomisine dair değerlendirmelerde bulunan Küçük, şunları söyledi:

Havayolları özelleşecek

Turizmde gelişmenin artmasını bekliyoruz. Yeni yatırımcılarla temas halindeyiz. Kıbrıs’dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla toplantılar yaptık ve 2011 yılı için yeni kararlar aldık. Bu kapsamda Kuzey Kıbrıs Türk Havayolları isimli yeni bir şirket kurmayı düşünüyoruz. Bir kısmını özel sektöre açacağız. Devlet payı yüzde 51’in altında olacak.

Elektrik ve haberleşme

Zaten KKTC’ye ne kadar fazla uçuş olsa da hala Onur Air ve İsrail Havayolları’nın iniş izni talebi var. Biz Ercan Havalimanını da özelleştirmek istiyoruz. Bu planımız ihale aşamasında. Yılbaşına ihale olur diye düşünüyorum.

Büyümenin sırları

Bir yıl önce ekonomimiz yüzde 6 küçüldü. Bu yıl ise bu oran artı 4’e yükseldi. Kıbrıs Türk Havayolları devre dışı kalmış olmasına rağmen turist sayısı yüzde 15 arttı. Ekonomide yaşanan büyümede aldığımız kararların büyük etkisi oldu. Eğlence sektörüne yatırımlar yaptık, lüks araç vergisi arttırdık, memur maaşlarında yüzde 2 kesinti yaptık ve 3 bin lira üzerinde emekli maaşlarından vergi aldık.

Turistleri istiyoruz

Turistlerin artması için Türkiye’den büyük yardım bekliyoruz. KKTC’ye gelen İsrailli turist sayısı da fazla. İsrail’den teşvik bekliyoruz. KKTC’ye yılda ortalama 100 bin turist geliyor. Antalya’ya gelen turistlerin bir kısmını istiyoruz. Antalya’dan günübirlik turist getirsin diye ufak uçak şirketleriyle görüşmelerde bulunuyoruz.

Türkiye’deki özel üniversiteler KKTC için olumsuz oldu

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, “Üniversiteler KKTC ekonomisinde büyük yer tutuyor. Ancak Türkiye’de açılan özel üniversite sayısı bizi olumsuz anlamda çok etkiledi. Hedefimizdeki öğrenci sayısı 60 bin ama biz 40 binde kaldık. Burada 40-50 ülkeden yabancı öğrenci var. Onların gelişi adamızı tanımaları bakımından bizim için çok önemli” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!