Krizi ‘yeni nesil’ aşacak 3-5 milyon cep satılacak

Güncelleme Tarihi:

Krizi ‘yeni nesil’ aşacak 3-5 milyon cep satılacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2009 00:00

Üçüncü nesil (3G), kriz nedeniyle satışları yüzde 40-50 düşen cep telefonu sektörünü de canlandıracak. İlk yılda 3-5 milyon adetlik 3G uyumlu cep telefonu satılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül, cep telefonu sektörünün krizin etkisini 3G’yle atlatacağını belirterek, “İlk yedi aylık süreçte cep telefonu satışları yüzde 40-50 düştü. Ancak 3G lansmanıyla beraber sektör canlanmaya başladı. Yıl sonuna kadar satılacak 3 milyon 3G uyumlu cihazla 2008’deki rakamların yakalanması planlanıyor” dedi.

Tek getiri görüntü değil

Şu anda piyasada 4 milyona yakın 3G’ye uyumlu cep telefonu bulunduğunu aktaran Özgül, insanların faydasını gördükçe üçüncü nesil cep telefonlarını daha fazla satın alacağını kaydetti. Özgül, büyükşehirlerde teknolojiye daha fazla merak olmakla beraber Anadolu’da da satışların ciddi oranda arttığını vurgulayarak, “Yurtdışında tanıdığı olanlar, uzakta sevdiği bulunanlar görüntülü görüşmeye ilgi gösterebilir. Ama 3G’yi görüntüye odaklamamak gerekir. Mobil televizyon, cepten hızlı internet getireceği en önemli katmadeğerler arasında” diye konuştu.

3G destekli cihaz

Sony Ericsson Türkiye Ülke Müdürü Soner Cesur da, 3G’nin lansmanıyla beraber 3G destekli ürünlerin satışında büyük artış beklediklerini kaydederek, “Pazarda kaç adet 3G’li ürün satılacağı konusunda üreticiler kadar operatörler de belirleyici olacak. İlk yılda yaklaşık 3 milyona yakın 3G destekli cihazın satılmasını öngörüyoruz” diye konuştu. Cesur, 2008 yılını sektörün toplam 10.5 milyon adet ve 1.4 milyar Euro ciro ile kapattığını dile getirerek, şunları söyledi: “Bu yıl da ilk iki çeyrekte önemli darbe alan sektörde 3G lansmanı ve ekonomideki daha iyimser beklentilerin etkisiyle gelecek beş ayda toparlanma öngörüyoruz.”

Yenilemeye katkı yapacak

SAMGUNG Türkiye Cep Telefonları Direktörü Selim Erbay, 17 farklı modelden oluşan yeni ürün aileleri bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: “3G rüzgarı telefon yenileme eğilimlerine katkı sağlayacak. Şu anda 4 milyon civarında 3G özellikli telefon satılmış durumda. Ses ve SMS özelliklerine sahip 15 milyona yakın telefonun ise değişim sürecine girmesi gerektiğine inanıyoruz. 3G hizmetlerinin, özellikle de mobil internet, görüntülü konuşma, haber, trafik, spor gibi veri servislerinin kullanım alışkanlığının ve ilgisinin sağlanması telefon değişimini hızlandıracak. Türkiye’de şu anda 3G özellikli ürün penetrasyonu yüzde 6 civarında.”

Vitrindekinin yüzde 40’ı 3G’li

NOKIA Türkiye Pazarlama Müdürü Çiçek Uyansoy İcan, Nokia’nın Türkiye pazarına sunduğu ürün portföyünün yüzde 40’ının 3G uyumlu cihazlardan oluştuğunu ve 69 adet 3G uyumlu cihaza sahip bulunduklarını aktararak, şöyle konuştu: “Ovi markasıyla sunduğumuz servisler de 3G’den fayda sağlıyor. Müzik, oyun, navigasyon, görüntüleme ve video deneyim ve servislerini tek bir çatıda bütünleştiren Ovi ve etrafındaki servislerin, 3G ile birlikte gelişecek internet erişimi yöntemleriyle Türkiye’de de etkin bir biçimde kullanılacağını düşünüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!